clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KORISTE, ALI I ŠTETE: Kako se "izlečiti" od antibiotika?

26.01.2015. 10:50
antibiotik
antibiotik / Izvor: Foto: Tumblr

Raznorazne terapije mogu nam potpuno iscrpeti organizam, pa se zato savetuje strog režim ishrane koji će očistiti sve njihove posledice.

Antibiotici su tokom zimskog perioda manje više neizbežni jer je većina ljudi podležna upalama. Koliko nam mogu koristiti, antibiotici nam mogu i naškoditi. A evo i načina kako to da regulišete.

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovom udaru nađu i one "dobre" bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crevnoj flori.

Antibiotici
Antibiotici / Izvor: Profimedia/ilustracija

Kombinacija primene antibiotika, prerađene hrane i stresa, može još više ugroziti zdravu ravnotežu u našim crevima. U crevima u proseku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija.

Tada može doći do alergija, sindroma hroničnog umora, pojave ekcema itd. Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crevima. Prvo je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija, a to ćete postići tako što ćete u ishranu uvesti probiotike, nesvarljiva vlakna koja podržavaju razvoj zdravih bakterija.

Takođe se preporučuje dosta sirovog voća i povrća. Izbegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija, savetuje portal haber.ba.