Skip to main content
Psihopata

Ovaj test koriste psiholozi: Jedno pitanje otkriva da li razmišljate kao psihopata!

Foto: Profimedia/ilustracija
Razmislite dobro pre nego što odgovorite.

Psihopate uglavnom zamišljamo kao ubice i bizarne tipove, ali kanadski psiholog koji je svoj radni vek posvetio njihovom proučavanju otkrio je da bi možda baš vaš prijatelj, kolega ili čak partner mogao da bude jedan od njih.

Kriminalistički psiholog i profesor Robert D. Her sa kanadskog Univerziteta Britanske Kolumbije tvrdi da kod takvih pojedinaca osobine kao što su kajanje i empatija ne postoje. Uz površna osećanja, psihopatama je u krajnjoj liniji sasvim svejedno da li ste živi ili mrtvi. Iako su u nekim slučajevima oni nasilni kriminalci, to ne znači da sve psihopate žive sa pogrešne strane zakona.

U nastavku ćete pročitati test koji su neki američki psiholozi koristili da utvrde da li osoba ima sličan način razmišljanja kao serijski ubica. Brojne uhapšene serijske ubice su učestvovale u testu i "tačno" odgovorili na pitanje.

Klovn ubica
Foto: Youtube Printscreen

Na početku, trebate da znate kako odgovor koji je psiholozima signal za brigu – daje vrlo mali broj ljudi, kao i da on sam po sebi ništa ne znači, prenosi Balkanspress.com.

Pročitajte sledeću priču:

"Žena koja je sahranjivala majku, među ljudima koji su došli na poslednji ispraćaj, ugleda jednog muškarca koga nikada pre nije videla. Prvo što joj je palo na pamet bilo je da izgleda fantastično. Kao iz njenih snova. U nekoliko sledećih trenutaka pomislila je da je on pravi čovek za nju.

U trenutku se zaljubila u njega, ali se nije odvažila da uzme njegov broj.

Nekoliko dana kasnije ona ubija svoju sestru."

Pitanje glasi: Koji motiv je imala ova žena da ubije svoju sestru?

Dobro razmislite pre nego što odgovorite.

Sahrana
Foto: Profimedia

Odgovor glasi:

Žena se nadala da će se isti čovek ponovo pojaviti na sahrani!

Ukoliko vam je ovo prvo palo na pamet, vi imate kriminalni um.

Zapamtite, neki ljudi ispunjavaju kriterijume za psihopate, ali ne dovoljno da bi mogli da prouzrokuju probleme. Često su to naši prijatelji u čijem nam društvu može biti zabavno – objasnio je kanadski stručnjak Robert D. Her. Dodao je i da neke osobine psihopata ne moraju obavezno da budu mane, kao npr. šarm, tolerancija stresa i ubedljivost.

Zapamtite, ovo nije definitivni pokazatelj poremećaja uma - samo signal za psihologe da bi trebali da obrate pažnju.

Dopao vam se ovaj test? Zašto se ne biste oprobali u još jednom klasičnom testu uma koji je popularan kod psihologa na OVOM linku?

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd