Četvrtak 07. dec 2023.
Nikola Tesla

Ovo je bio najčudniji izum najvećeg srpskog genija, velikog Nikole Tesle (FOTO+VIDEO)

Foto: Profimedia
Uređaj je zauvek izgubljen, ali...

Postoji čuvena priča o tome kako je Kristofer Kolumbo izazvao svoje kritičare da postave jaje da stoji vertikalno.

Svi su pokušali, ali bezuspešno. Kada je jaje napokon vraćeno Kolumbu, on ga je jednostavno zabio o sto i ono je ostalo onako kako je zamislio ― vertikalno. Nakon toga, mnogi su mogli da urade to isto. Ipak, svi prisutni su ostali zatečeni, i razumeli šta je ovim gestom hteo da kaže ― nakon što je nešto učinjeno, svako može to isto da ponovi.

Ovu anegdotu prvi put pominje italijanski istoričar i putnik Đirolamo Benconi (Girolamo Benzoni) u svojoj  „Istoriji Novog sveta" (History of the New World), objavljnoj 1565. Ipak, ova priča o vertikalno postavljenom jajetu ima svoje paralele u priči koja se odigrala 15 godina pre navodnog događaja, što navodi na sumnju da ju je Benconi jednostavno pripisao Kolumbu.

Pre više od jednog veka, Nikola Tesla je ovaj izazov shvatio - bukvalno.

To je bilo 1892. godine na Svetskom sajmu nauke u Čikagu povodom 400 - godišnjice Kolumbovog čuvenog putovanja . "Rat struja" je bio u toku , a Tesla želeo da svetu pokaže prednosti naizmenične struje i indukcionog motora. Da bi to postigao, Tesla je napravio uređaj koji je bio u stanju da balansira jaje od bakra na vertikali.

Uređaj je bio gvozdeno jezgro statora sa nekoliko namotaja žice oko njega. Kada bi se uključio, ostvario bi obrtno magnetno polje koje ne samo da je balansirao metalno jaje na njegovom vrhu, nego ga je i okretao oko svoje glavne ose zahvaljujući žiroskopskoj akciji. U pitanju je, takođe, bio osnovni element za proizvodnju naizmenične struje. Iako je prvobitno uređaj izgubljen, nekoliko replika se ipak nalazi u muzejima.

Evo jedne koja je napravljena na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku:

NIKOLA TESLA - SRBIN, HRVAT ILI AMERIKANAC? Večita dilema je NAPOKON REŠENA! (FOTO) 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd