Ponedeljak 26. feb 2024.
Jelena, Lukas i Ceca

GRCI, KRALJEVI SRPSKOG MELOSA: Naši pevači imaju HITOVE koji su UKRADENI! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/CityRecordsOfficial/IvanaSelakovVIPPER/JELENA KARLEUSA|OFFICIAL CHANNEL
Domaći pevači traže inspiraciju van granica naše zemlje. Pogledajte listu vaših omiljenih pesama.

Srpske estradne zvezde nižu velike hitove i to zahvaljujući Grcima. Dok neki izvođači imaju dozvolu, većina nema te tako godišnje duguju i do 700 miliona dinara na račun autorskih prava.

Najveći problem je u tome što etradnjaci ne plaćaju autorska prava Grcima, a pesme i dalje uzimaju. Neki pevači ideje pozajmljuju od Turaka i Bugara, ali svakako prednjače Grci.

Postoji spisak od tridesetak pesama koji je dostavljen Sokoju preko kojih autori velikih hitova traže nadoknadu za svoje kompozicije. Poznato je da su domaće pesme plagijati grčkih pesama, a samo neke od zvezda koje se ukrale ideju Grcima su Ceca Ražnatović, Jelena Karleuša, Aca Lukas, Dado Polumeta, Seka Aleksić, kao mnogi drugi. Većinu pesama srpski kompozitori potpisuju bez dozvole, a Jelena Karleuša se čak na nekima potpisuje kao autor, dok Aca Lukas tvrdi da je Futa Radulović taj koji je potpisan kao autor njegovih spornih pesama.

Radoljub Stojanović, koji zastupa Grke u sporu tvrdi da su u pitanju velike svote novca koje Grci potražuju preko svojih advokata, a u ptianju je nekoliko hiljada evra po pesmi. Možda će Grčkoj biti lakše kad naplati silna muzička dugovanja.

Predstavljamo vam samo neke ukradene grčke kompozicije:

Despina Vandi izvodi originalnu verziju pesme "Kleinomai", koju je Ceca preradila u "Tačno je":

Grk pod imenom Antipas izvodi "Gia ta lefta", što je zapravo Lukasova "Pesma od bola":

Seka Aleksić se proslavila hitom "Crno i zlatno", a originalnu verziju "Isakm te zavinagi" izvodi bugarska pevačica Veronika:

Veliki grčki hit "Kardia mou min anisihis" koji izvodi Antonis Remos je preradio Dado Polumeta u "Ana Mariju":

Jelena Karleuša ima dosta obrađenih pesama, a među njenim hitovima je "Za tvoje oči", što u originalu izvodi Despina Vandi:

A OVDE možete videti kako poznate dame izledaju pre i posle fotošopa.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd