Skip to main content
notari

KAKO IH NIJE SRAMOTA: Notarima naloženo da spuste cene!

Foto: Profimedia
Otkad su javni beležnici ili notari počeli sa radom, građani su mislili da će to smanjiti velike gužve u sudovima i da će im pravni poslovi biti olakšani. Notari su zaista smanjili gužve, ali građani su se susreli sa novim problemom - njihove tarife su mnogo skuplje od sudova, negde čak i 45 puta. Zbog toga je Vlada Srbije reagovala i naložila notarima da smanje nagrade bar kada su u pitanju založne izjave, koje su ujedno i najskuplje.

Ono što je najviše pogodilo građane jesu založne takse za stambene kredite. Naime, te takse su poskupele 45 puta. Dosadašnja cena ovog dokumenta koji se parafirao u sudu je bila 550 dinara na sve iznose stambenih zajmova, a sada, kada su taj posao preuzeli notari, košta enormno više i zavisi od visine stambene pozajmice.

Tako za iznos kredita od 30.000 evra overa založne izjave za uspostavljanje hipoteke košta 25.200 dinara plus PDV. Ukoliko je nekretnina vredna 100.000 evra usluga notara je 50.400 dinara plus PDV. Za iznos od milion dinara, overu neophodnog dokumenta notari će naplaćivati 237.600 dinara! Što je veća vrednost kredita, to je založna izjava skuplja. I to nije sve, jer će se trošak notara preneti i na ukupne troškove kreditnog aranžmana, pa će zajam za krediti biti skuplji za 0.1 odsto.

Notarske nagrade

Ranije su založne izjave davale banke, a overavali ih sudovi. Sada ih u formi javnobeležničkih zapisa sačinjavaju notari, a za tako visok iznos tarife razlog je i takozvana “nagrada za rad beležnika”, koja je određena tarifama o nagradama.

Sniženje za 60 odsto

Cena notarskih usluga za sačinjavanje založne izjave koja se prilaže banci za stavljanje određene nekretnine pod hipoteku da bi se dobio stambeni kredit smanjiće se od sledeće nedelje za 60 odsto.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde, na predlog ministra Nikole Selakovića Javnobeležnička komora je ponovo razmotrila tarife za nagrade notarima kad su u pitanju založne izjave. Zaključeno je da one ubuduće treba da iznose 40 odsto dosadašnje vrednosti. Od 1. oktobra svi notari sa fiskalnim kasama.

notari
Foto: SD/ilustracija

To, praktično, znači da bi najjeftinija naknada ubuduće bila 3.600, a ne 9.000 dinara. Naravno, uz dodatih 20 odsto PDV. Nagrade će i dalje zavisiti od visine potraživanja, odnosno od vrednosti hipoteke, a za nekretnine vrednije od 14 miliona dinara, za svaki započeti milion, nagrada se povećava za 10 bodova. Maksimalna naknada, kao ni do sada, ne može preći 600.000 dinara.

Ova odluka stupiće na snagu sledeće nedelje, kada bude objavljena u „Službenom glasniku“ i neće se primenjivati retroaktivno, već samo za nove hipotekarne kredite.

Ministar Selaković je sagledao početak rada javnih beležnika, koji su startovali 1. septembra, i prepoznao nezadovoljstvo građana velikim tarifama kada žele da uzmu stambeni kredit.

Ipak, založne izjave nisu jedini basnoslovni izdatak koji notari naplaćuju građanima.

Papreni cenovnik
Notarski cenovnik jasno pokazuje koliko je tarifa javnih beležnika veća od sudske, a to konkretno znači da ćete za sastavljanje testamenta, umesto 980 dinara kod suda, morati da platite čak 14.000 dinara, a za obično punomoćje ćete platiti 4.500 dinara umesto dosadašnjih 560.  Tako će overu prevoda notari naplaćivati 600, što je skoro tri puta skuplje u odnosu na 230 dinara, koliko je to koštalo u sudovima. Na cenu takse sudovi nisu naplaćivali PDV, a notari će to morati.

Priznavanje očinstva 11 puta skuplje

Od kada su uvedene notarske usluge, za sastavljanje izjave o priznavanju očinstva morate da izdvojite 3.000 dinara, umesto 230, koliko je iznosila sudska tarifa.

Ukoliko želite da vam dete ide na ekskurziju, sačekaće vas neprijatno iznenađenje. Do sada ste potvrdu o pristanku overavali u svakoj opštini za 350 dinara, a sada, pošto ne postoji cenovnik za tu uslugu, kod notara se ona naplaćuje 18.000 dinara.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd