scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

RIMLJANI JEĐAHU LEŽEĆI: Jelovnik starih Rimljana – iz kanalizacije

16.11.2014. 09:32
Piše:
Tanjug
stari Rim
stari Rim / Izvor: Profimedia/ilustracija
Kopanje po deponijama može da dovede i do genijalnih arheoloških otkrića!

Istraživanjem kanalizacije i deponija u Pompeji i Herkulanumu arheolozi su došli do zanimljivih podataka o ishrani Rimljana u ova dva grada na obali napuljskog zaliva pre erupcije vulkana Vezuva 79. godine. Veći deo onog što stanovnici ovih drevnih varoši nisu probavili ili su ostavili u svojim tanjirima završilo je u mesnoj kanalizaciji i deponijama.

Rižoto sa morskim plodovima
Rižoto sa morskim plodovima / Izvor: Profimedia

Na trodnevnoj konferenciji, održanoj ove sedmice u Rimu, arheolozi su predstavili svoja otkrića, iznoseći razne vrste namirnica čije su ostatke pronašli tokom iskopina.

"Dobili smo mali uvid u to šta su jeli, a naišli smo i na neke zaista čudne stvari", rekao je Mark Robinson, profesor arheologije životne sredine Univerziteta u Oksfordu.

U svojim ekspozeima, istraživači su naveli da su Rimljani uglavnom jeli "lokane proizvode", kao što su školjke koje su poticale sa obližnje obale. Glavni uvozni proizvodi bili su žitarice, koje su kupovane u Egiptu, datule koje su dolazile sa Bliskog istoka i severne Afrike i biber koji se dopremao iz daleke Indije.

Od mesa, Rimljani su, poput današnjih stanovnika tih krajeva, najviše uživali u svinjetini. Deponije iz I veka p.n.e i sa početka I veka nove ere u Pompeji prepune su svinjskih kostiju, naveo je Majkl Mekinon sa Univerziteta u Vinipegu. Na trpezi stanovnika Pompeje i Herkulanuma često su se mogli naći rakovi i riba, a prema broju pronađenih ljuski, jasno je da su kokošja jaja takođe obilato korišćena u pripremi svakodnevnih jela.

Piše:
Tanjug
16.11.2014. 09:32