Skip to main content
Skaj raninig

SKAJRANING: Stranci TRČALI po Staroj planini i više od 30 SATI (FOTO)

Foto: Srpska Skyrunning Asocijacija
Na Staroj planini održana najteža Skajraning planinska trka u Srbiji

Park prirode Stara planina po četvrti put je bio domaćin jedne od najvećih planinskih trka u Srbiji - "Ultra trail Stara planina", koju organizuje domaća skajraning asocijacija. Na trkama koje su simbolično nosile imena po Staroplaninskim vrhovima (SkyTrail Midžor, Ultra Trail Bratkova Strana i Kopren) učestvovalo je oko 160 takmičara iz deset zemalja.

Srbija sa jednim NBA igračem JURI OI, košarkaš Zvezde naknadno pozvan

Trka je održana na stazama dužine 19 kilometara, 86km i 122 km. Ova sportska manifestacija prepoznata je od strane ministartsva sporta kao bitna trka za razvoj planinskih sportova sa velikim potencijalom, a od ove godine to isto kažu i strani trkači, koji su oduševljeni uslovima i terenom. Takmičarima se najviše dopada netaknuta priroda i bitka sa nezaobilaznim klekama. Start i cilj trka na 86 i 122 km koje se boduju za popularni Ultra trail Mon Blana bio je na Babinom zubu, dok su takmičari na distanci od 19km, startovali u selu Crni vrh, pa preko Midžora trku takođe na istom mestu završavali. 

Skaj raninig
Foto: Srpska Skyrunning Asocijacija

U konkurenciji takmičara koju su učestvovali u trci na 19 km pobedio je Nikola Milanović. Njemu je do cilja trebalo dva sata, 13 minuta i 13 sekundi. Drugi je bio Nikola Ilić, dok je podijum kompletirao Milan Stojanović. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležile su Nevena Rajković, Sofija i Ana Milosavljević. 

Skaj raninig
Foto: Srpska Skyrunning Asocijacija

Pobednik na trci od 86 km bio je Aleksandar Svetoslavov iz Bugarske sa vremenom od 11 sati i 18 min, drugoplasirani Zoran Prekogačić je stazu prošao 12 sati i 55 min, dok je trećeplasiranom Žarku Ćulibrku bilo potrebno 13 sati i 9 min. Najbrža među damama bila je gošća iz Hrvatske, Mateja Blažević sa vremenom od 15 sati i 55 min, drugo mesto zauzela je Nela Lazarević nakon 16 sati i minut trčanja, a samo desetak minuta iza nje, na cilju se pojavila i trećeplasirana Marija Sekulović. 

Skaj raninig
Foto: Srpska Skyrunning Asocijacija

Na najdužoj distanci od 122 km trčalo se i do 30 sati, a najbrži među njima Đorđe Dukić, svoju trku završio je za 18 sati. Drugoplasirani Filip Šulović na cilju se pojavio nakon 18 sati i 15 min, dok je trećeplasiranom takmičaru iz Slovačke, Ladislavu Halasu, trebalo još 5 minuta više. Rekord staze u ženskoj kategoriji postavila je i po treći put na ovoj distanci pobedila Tanja Stojanovski sa vremenom 22 h i 25 min. Drugoplasirana na ovoj trci bila je Ivana Stanković sa vremenom od 24 h i 13 minuta. Nažalost, zbog odustajanja takmičarki, nije bilo trećeplasirane.

Sledeća trka koju organizuje Srpska Skyrunning Asocijacija je na Prokletijama 09. Jula.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd