light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NENAD JE BEOGRAĐANIN KOJI RADI U FEJSBUKU: Nemamo radno vreme!

04.01.2016. 11:10
Piše:
Andrijana Nešić
nenad bozidarevic
nenad bozidarevic / Izvor: SD/ilustracija

Nenad Božidarević (25), mladić iz Srbije, zaposlen je u jednoj od najpoznatijih kompanija današnjice, Fejsbuku. Za Srbiju Danas otkriva kako je raditi u tako velikoj kompaniji.

- Sve je počelo tako što me je krajem 2011. godine kontaktirao regruter iz Fejsbuka – pre toga sam išao po raznim takmičenjima i okačio nekoliko tekstova na Internet, pa me je verovatno preko toga našao – i pitao da li sam zainteresovan da se prijavim za praksu u Fejsbuku. U tom trenutku sam bio student treće godine Računarskog fakulteta, i svakako sam imao želju da se isprobam u nekoj velikoj kompaniji, ali ne i velika očekivanja. Ipak, odlučio sam da okušam sreću, i nakon nekoliko intervjua uspeo sam da dobijem ponudu za letnju praksu. Ona se uspešno odigrala sredinom 2012. godine, i pošto je već sledeće godine trebalo da diplomiram, odmah sam dobio ponudu da se vratim nakon što završim fakultet – počinje Nenad priču za portal SrbijaDanas.com.

Ovaj mladi Beograđanin već skoro tri godine radi kao front-end inženjer u Fejsbuku, gde se pretežno bavi interfejsima koji su vidljivi korisnicima.

Beograđanin o prvom čoveku Fejsbuka

Za Marka Zakerberga, Nenad kaže da dosta vremena provodi na poslu i da je veoma pristupačan, kao i to da ga svi zaposleni veoma poštuju.

- Ne znam ga lično, ali ga redovno viđam po kampusu. Jako prijatna i skromna osoba, što objašnjava zašto je jedan od najbolje ocenjenih vlasnika kompanija od strane zaposlenih – kaže Nenad.

- Nedavno sam zapravo prešao u novi tim koji potpada pod Instagram (koji je Fejsbuk kupio 2012. godine) i bavim se razvojem alata za oglašivače koji žele da vrše promocije na Instagramu. Iako je u pitanju, dosta, mlad projekat, on ima veliki potencijal i dosta očiju je trenutno uprto u nas, jer investitori ipak najviše razmišljaju o zaradi koju neka kompanije generiše. Samim tim, rekao bih da je posao dosta odgovoran, ali istovremeno i veoma zadovoljavajuć, jer je veoma lako pratiti njegov uspeh na osnovu raznih metrika - naglašava Nenad.

Komunikacija nije problem

Na pitanje kako je raditi u velikoj kompaniji poput Fejsbuka, ovaj 25-godišnjak kaže da, iako, velike kompanije prati glas o lošoj komunikaciji, to nije slučaj u Fejsbuku.

- Nažalost (ili možda srećom?), osim polugodišnje prakse u Majkrosoftovom  razvojnom centru u Beogradu, nisam radio ni u jednoj drugoj kompaniji, tako da ne mogu da vršim neko poređenje, ali Fejsbuk se dosta trudi da održi duh manje kompanije, i u tome uspeva. Čest problem velikih kompanija jeste komunikacija između timova ili osoba na različitim nivoima u hijerarhiji, ali ne bih rekao da Fejsbuk pati od toga. Jedino što bih pripisao Fejsbukovoj veličini jeste to što je dovoljno narastao da je u mogućnosti da obezbedi zaposlenima apsolutno sve što je potrebno za uspešan i prijatan rad.

Nijedan dan nije sličan drugom

Nenad je zadovoljan poslom koji radi i kako sam kaže “najzanimljiviji su oni dani koji su raznovrsni“.

- Kada sam tek počinjao da radim, najviše vremena sam provodio kodirajući, što mi je i dalje glavni posao, ali sada je obogaćen i raznim drugim dešavanjima. Tako ću u toku jednog dana, na primer, i dalje pisati i pregledati kod, ali i intervjuisati nove kandidate, raditi kao mentor za praktikante i nove zaposlene, učestvovati u sastancima gde se planira sledeći mesec/kvartal/godina, itd. Sve je veoma dinamično, pa tako nijedan dan nije sličan drugom, što znači da monotonija generalno nije problem – priča on.

Mladi i uspešni

U vreme kada najveću medijsku pažnju zauzimaju starlete i rijaliti zvezde, odlučili smo da u novogodišnjem specijalu posvetimo par tekstova mladim ljudima iz različitih struka, koji su svojim talentom i radom postigli mnogo za svoje mlade godine. Neka vam oni budu inspiracija da i sami, u novoj godini, krenete ka svom zacrtanom cilju!

Pročitajte i:

SRBIN KOJI JE USPEO U KANADI: Pronašao bolji život, pa prikupio 4 MILIONA dolara za svoj narod!

ONA NIJE STARLETA, NITI RIJALITI ZVEZDA - Proputovala je svet i ima karijeru za DIVLJENJE!

Mali grad sa 20 restorana

Fejsbuk je jedan mali grad, a prema mnogim istraživanjima spada i u najbolje mesto za rad na svetu. Ono što rad u Fejsbuku čini posebno zanimljivim jeste što su zaposlenima dostupni razni vidovi zabave tokom radnog dana. Nenad nam je otkrio šta je njemu najzanimljivije u tom radnom okruženju Fejbuka.

- Jedna od čudnijih odlika naših kampusa jeste to što su plafoni često "nedovršeni", tj. vide se strukturalni elementi i cevi. Ovo je zapravo namerno urađeno, jer nas podseća na to da, iako smo povezali dosta ljudi (1,5 milijardi), veći deo sveta i dalje nije povezan, pa je samim tim naš posao daleko od gotovog. Zajedno sa tim, prostor je otvorenog tipa, tj. ne postoje zasebne kancelarije, jer je tako komunikacija između zaposlenih bolja i opuštenija. I, naravno, imamo dosta stvari koje su korisne tokom radnog dana – tri obroka dnevno u jednom od oko 20 različitih restorana, doktora, zubara, banku, frizera, teretanu, prostor za odmor/igranje/sviranje... U pitanju je mač sa dve oštrice, doduše: sada uživam u tome, ali ću zato biti razočaran ako promenim posao i shvatim da su mi radni dani postali mnogo manje prijatni - objašnjava nam Nenad.

Ostaju da se druže

Zanimalo nas je i da li Nenad ima striktno radno vreme i da li ostaje prekovremeno na poslu. 

- Ne postoji radno vreme, pa samim tim nema ni ostajanja prekovremeno. Sve evaluacije se vrše na osnovu postignutog, dok se menadžeri istovremeno brinu da njihovi podređeni ne rade previše, tako da ljudi u proseku ipak provedu 8 sati radeći. Istina, većina ljudi zapravo provodi više vremena na poslu, ali to je uglavnom zato što, kao što sam već pomenuo, imaju sva tri obroka na poslu, a često ostaju duže i da bi se družili sa kolegama. Sve ovo funkcioniše zbog jedne jednostavne činjenice – ljudi dolaze na posao i trude se zato što zaista uživaju u onome što rade i zato što su u veoma pozitivnom okruženju, pa i ja svakako delim taj stav.

Tajne Fejsbuka o kojima se ne priča!

Nenad Božidarević otkrio je i koliko prijateljima sme da otkrije o tajnama Fejsbuka.

- Rekao bih da se moji poznanici mogu podeliti u dve kategorije – prvu čine oni koji se takođe bave računarima, i oni me ne pitaju ništa, jer znaju da o većini stvari ne mogu da pričam, dok drugu čine svi ostali, i njih baš ni ne zanima šta se ovde dešava. Međutim, ovo me zapravo dovodi do jedne od "najgorih" stvari kada je rad u Fejsbuku u pitanju, a to je da odjednom svi misle da možeš da im rešiš kakve god probleme imali sa Fejsbukom. Avaj, to nije slučaj - kaže on.