Skip to main content
meso

TREBA VAM SAMO DVORIŠTE: Uzgajajte ove životinje i zaradite 2.500 dolara po komadu!

Foto: Profimedia
Njihovo meso je crno, ali ukusno

Znate li koja su naplaćenija zanimanja u Srbiji? Pogledajte OVDE šta posle diplome, kada posla nema!

Živinari su u čudu, jer je otkrivena nova sorta crnih kokošaka, čija je vrednost oko 2.500 dolara. One su odavno hit u Indoneziji, a potpuno su crne, od perja do mesa.

Crna boja nije neuobičajena za životinje – neki medvedi su crni, psi, mačke, ptice... ali vrsta kokoške Ayam Cemani se posebno izdvaja: one su crne kako sa spoljne, tako i s unutrašnje strane. Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi. Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna.

Veruje se da imaju mističnu moć

U Aziji se meso ove kokoške posebno ceni, jer se u nekim regijama veruje da poseduje mistične moći. One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se veruje da će doneti sreću majci i detetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno veruje da donose dobru sreću.

Šta znači Ayam Cemani?

Reč “Ayam” znači “pile” u Indoneziji, a “Cemani” u prevodu znači “potpuno crno”. Ova neobična pasmina potiče iz Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine, kada su privukle veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog izgleda i genetike. Štaviše; Ayam Cemani je jedna od najskupljih vrsta kokoški na svetu – samo jedna crna kokoš košta i do 2.500 dolara.

Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao “fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica. Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su švedske Crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.

Diplomirali ste i ne možete da nađete posao u Srbiji? Ne očajavajte, pročitajte OVDE gde sve možete da se zaposlite i zaradite za pristojan život. 

Ako vam se svideo ovaj članak, slične teme možete da pronađete OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd