clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

UČINITE GA JOŠ BOLJIM: Kako da MESO postane NAJZDRAVIJI obrok

03.06.2015. 16:29
Piše:
Srbija Danas
vakumirano meso
vakumirano meso / Izvor: Profimedia

Ako ga jedete na pogrešan način, izlažete se većem riziku od raka.

Primetićete da se danas sve više jedu mesne prerađevine. Belančevine u mesu su korisne za razvoj i obnavljanje organizma, ali to ne znači da svaki dsn treba da jedemo ogromnu porciju mesa, jer svaka neumerenost će nas koštati zdravlja.

Evo nekoliko saveta kako da vam meso više koristi, nego što šteti.

prženje mesa i povrća
prženje mesa i povrća / Izvor: Profimedia

1. Crveno meso poput govedine i svinjetine možete jesti jednom ili dvaput nedeljno, jer u slučaju da ih jedete češće, izloženi ste većem riziku od raka debelog creva. Do kobne bolesti dolazi, ako meso često pržite ili nepravilno roštiljate, jer time stvarate policiklične aromatske spojeve.

 

O tome koliko je i da li crveno meso štetno, detaljnije pročitajte OVDE. 

2. Umesto mesnih prerađevina, jedite krto meso, poput junjetine ili prsa piletine.

3. Izbegavajte pohovano i meso prženo u biljnom ulju. Ono ima više kalorija, trans masnih kiselina, koje povećavaju nivo holesterola u krvi. Nutricionisti savetuju da jedete prženo meso sa mnogo zelene salate i povrća. Izbegavajte kombinaciju mesa i ugljenih hidrata, a najviše krompira, testenine i hleba. Takav obrok otežava rad metabolizma i probavu.