Skip to main content
meso na stolu

Crveno meso je štetno - mit ili istina?

Foto: Profimedia
Da li ono zaista ne prija našem organizmu i da li se uistinu debljamo od njega... Naučnici odgovaraju na pitanja!

Gotovo svakodnevno se objavljuju nove i oprečne informacije o ishrani, zbog kojih je sve teže odlučiti šta treba jesti. Jedna od namirnica o kojima se najčešće raspravlja je crveno meso, za koje neki veruju da je uzrok raznih zdravstvenih problema, piše B92. Ipak, većina takvih priča nema nikakvih naučnih osnova.

Predstavljamo vam pet najčešćih mitova o jedenju crvenog mesa:

1. Crveno meso izaziva rak

Ova pretpostavka ima više veze s načinom pripreme. Potrebno je paziti da meso ne zagori i trebalo bi ga pripremati na "nežniji" način. Ipak, ne postoje dokazi o povezanosti konzumacije crvenog mesa i obolevanja od raka.

meso na stolu
Foto: Profimedia

2. Meso trune u debelom crevu

Neki veruju da se crveno meso ne može dobro razgraditi u probavnom sistemu. Ali, za to verovanje ne postoje naučne osnove.

3. Meso uzrokuje bolesti srca

Meso se često krivi za bolesti srca i dijabetes tipa 2. Ipak, ljudi su jeli meso godinama pre nego što su takve bolesti učestale. Važno je samo konzumirati umerene količine i izbegavati mesne prerađevine.

4. Od mesa se debljamo

Meso ima mnogo kalorija i zato mnogi misle da ono deblja. Ipak, ono je odličan izvor proteina, koji nam zapravo pomažu u mršavljenju.

5. Meso šteti organizmu

Neki veruju da su proteini iz mesa loši za kosti i bubrege. Iako su istraživanja pokazala da povećana konzumacija mesa dovodi do kratkoročnog gubitka kalcijuma, dugoročno dejstvo je zapravo suprotno.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd