clear sky
16°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VEČITO PITANJE Koliki bakšiš da damo, a da se ne obrukamo?

28.03.2016. 08:30
Piše:
Srbija Danas
kafići, Beograd
kafići, Beograd / Izvor: Profimedia/ilustracija

Svi konobari i šankeri će vam reći - bitna je dobra volja. Ostavljanje i malog bakšiša bolje je od neostavljanja.

- Najčešće je da se u srpskim lokalima, uz popijeni espreso konobaru ostavi 20, 30 dinara. Sve zavisi od dana i od gostiju. Nekad mi je bakšiš 150 dinara, nekad blizu 1000 - kaže konobar jednog zemunskog kafića.

To nas dovodi do pitanja: koliki bakšiš bi trebalo da ostavljamo u kafićima? Mnogi, iako znaju da je bakšiš ponekad osnova zarade ugostiteljskih radnika, pitaju: da li sam dužan da ostavim bakšiš? Neke zemlje, poput Austrije, napojnicu stavljaju na račun kao obaveznu stavku, dok je kod nas deo običajnog prava, i nije regulisan zakonskim normama.

Suma sumarum, najviše se za korektan iznos kada je bakšiš u pitanju pominje od 10 do 20 odsto od računa. Ipak, mnogi konobari u Srbiji posvedočiće vam da je u suštini najveći bakšiš koji dobiju od 150 do 200 dinara, i kad je račun malo veći.

konobarica
konobarica / Izvor: Profimedia

- Nema pravila, ne znači da će neko ko je izašao na večeru sa društvom, i potrošio 5.000 dinara dati više od 150, 200 dinara. Obično i bude tako - kaže naš sagovornik. On se, priznaje, kao i sve njegove kolege, najviše raduje strancima.

- Sa njima je bakšiš obavezan, to pod broj 1. A najmanji bakšiš koji od njih dobijete je oko 5 evra. Doduše i potroše više od većine naših. Ima raznih ljudi, jednom je kolega dobio bakšiš od nekoliko evrocenti, i to od jednog biznismena.

Iako je bakšiš, kako mnogi smatraju, stvar opšte kulture, i na Zapadu uobičajena stvar, u Srbiji se ipak vrlo često konobar kažnjava nedavanjem bakšiša, ako smo nezadovoljni.

- Dajem bakšiš onda kada vidim da je usluga dobra i brza, a konobar ljubazan. Ipak, kada vidim da stalno leti oko mene, tako da ne mogu na miru da pričam sa prijateljima, namerno ne ostavim ništa. Bakšiš je ipak moj izbor -  kaže M.A iz Beograda.

Kome dajemo bakšiš?

  • konobar
  • frizer
  • dostavljač hrane
  • taksista
  • Ne dajte manje od 10 odsto računa! 
  • Davanje bilo kojeg iznosa za bakšiš bolje je od nedavanja!

Naplaćena usluga

U pojedinim zemljama, poput Italije, uslugu konobara plaćate kao posebnu stavku, i ona u restoranima iznosi najčešće 1 evro po osobi. Gost, naravno, može da ostavi dodatni bakšiš, ako je jako zadovoljan.

Uzalud čašćavate

U pojedinim restoranima, naročito velikih fast fud lanaca, "čašćavanje" radnika nema smisla, jer restoran zadržava sav bakšiš iz kase, i on ne ide radniku.