ВЕЧИТО ПИТАЊЕ Колики бакшиш да дамо, а да се не обрукамо?
Сви конобари и шанкери ће вам рећи - битна је добра воља. Остављање и малог бакшиша боље је од неостављања.
- Најчешће је да се у српским локалима, уз попијени еспресо конобару остави 20, 30 динара. Све зависи од дана и од гостију. Некад ми је бакшиш 150 динара, некад близу 1000 - каже конобар једног земунског кафића.
То нас доводи до питања: колики бакшиш би требало да остављамо у кафићима? Многи, иако знају да је бакшиш понекад основа зараде угоститељских радника, питају: да ли сам дужан да оставим бакшиш? Неке земље, попут Аустрије, напојницу стављају на рачун као обавезну ставку, док је код нас део обичајног права, и није регулисан законским нормама.
Сума сумарум, највише се за коректан износ када је бакшиш у питању помиње од 10 до 20 одсто од рачуна. Ипак, многи конобари у Србији посведочиће вам да је у суштини највећи бакшиш који добију од 150 до 200 динара, и кад је рачун мало већи.
- Нема правила, не значи да ће неко ко је изашао на вечеру са друштвом, и потрошио 5.000 динара дати више од 150, 200 динара. Обично и буде тако - каже наш саговорник. Он се, признаје, као и све његове колеге, највише радује странцима.
- Са њима је бакшиш обавезан, то под број 1. А најмањи бакшиш који од њих добијете је око 5 евра. Додуше и потроше више од већине наших. Има разних људи, једном је колега добио бакшиш од неколико евроценти, и то од једног бизнисмена.
Иако је бакшиш, како многи сматрају, ствар опште културе, и на Западу уобичајена ствар, у Србији се ипак врло често конобар кажњава недавањем бакшиша, ако смо незадовољни.
- Дајем бакшиш онда када видим да је услуга добра и брза, а конобар љубазан. Ипак, када видим да стално лети око мене, тако да не могу на миру да причам са пријатељима, намерно не оставим ништа. Бакшиш је ипак мој избор - каже М.А из Београда.
Коме дајемо бакшиш?
- конобар
- фризер
- достављач хране
- таксиста
- Не дајте мање од 10 одсто рачуна!
- Давање било којег износа за бакшиш боље је од недавања!
Наплаћена услуга
У појединим земљама, попут Италије, услугу конобара плаћате као посебну ставку, и она у ресторанима износи најчешће 1 евро по особи. Гост, наравно, може да остави додатни бакшиш, ако је јако задовољан.
Узалуд чашћавате
У појединим ресторанима, нарочито великих фаст фуд ланаца, "чашћавање" радника нема смисла, јер ресторан задржава сав бакшиш из касе, и он не иде раднику.