Skip to main content
Mac Book

VELIKA KOCKA: Apple izbacio USB port sa novog Mac Book-a!

Foto: Youtube Printscreen
Apple je oduvek bio tehnološki inovator, ali izgleda da su ovaj put "prerano kukuriknuli"!

O čemu se radi? U želji za minimalizmom Apple je ugradio samo jedan USB port na Mac Book-u. U pitanju je nov standard pod imenom USB-C, koji se fizički razlikuje od klasičnih USB portova. Srećom USB-C je kompatibilan sa starijim standardima, ali ukoliko želite da ga priključite trebaće vam poseban adapter. 

Prednost USB-C standarda leži u njegovoj multifunkcionalnosti, jer može da daje sliku eksternom monitoru, napaja veliki broj uređaja (pošto mu je izlazna snaga 20W) ili da preko njega punite sam Mac Book. Pored toga, USB-C omogućava mnogo brži protok podataka od čak 10 GB/s.

Ono što je možda najbitnije jeste to što, za razliku od USB-ova starije generacije, ovaj ne zahteva da 5 minuta pogađate koja strana ide gde, već radi bez obzira na orijentaciju.

Sve ovo zvuči sjajno, zar ne? Pa gde je onda problem?

To je jedini port, tj. ulaz, na celom Mac Book-u. To znači da, ukoliko želite da priključite USB memoriju dok punite mac Book, morate kupiti ili razdelnike ili adaptere, koji za sada nisu ni masovni ni jeftini jer je USB-C standard u povoju.

Apple inače ima običaj da zaobilazi stare ili uvodi nove tehnologije ne obazirući se puno na tržište. Najpoznatiji takav slučaj desio se 1988. godine, kada su izbacili ulaz za diskete i zamenili ga sa CD čitačem i dva USB porta. Tada im se ovaj gambit isplatio, pa je pitanje hoće li i sada.

Ako vam se svidela ova vest posetite na Facebook fan page, Parada Geekova!

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd