VELIKI PETAK: Ovo je najsavršenija posna trpeza!

09.04.2015. 18:05
Piše:
Srbija Danas
Gozba / Izvor: Profimedia
Velliki petak je hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta. Na Veliki petak se posti, sve misli i molitve su upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu - iz ljubavi prema svima nama.

ZELENA KREM ČORBA

Potrebno:

  • glavica crnog luka
  • 200g spanaća
  • 3 čena belog luka
  • margarin
  • 8dl vode
  • 2 kašike mešavine začina
  • 3 kašike brašna
  • morski oraščić, so, biber

Priprema:

Crni luk sitno izrendati, a beli iseckati sitno, pa ih zajedno ispržiti na malo margarina dok ne postanu staklasti. Dodati dobro opran i sitno seckan spanać, malo morskog oraščeta, soli i bibera, pa dinstati uz neprestano mešanje. Sipati četvrtinu količine vode, a u ostatku vode razmutiti mešavinu začina, pa onda dodati spanaću i luku. Pustiti da čorba provri, pa je ostaviti na vatri još 2-3 minuta. Pasirati čorpu štapnim mikserom i odmah servirati sa dekoracijom od grančice svežeg ruzmarina.

Da li ste nekada jeli pastu sa mariniranim dagnjama? Recept za ovo jelo pronađite OVDE.

Zelena krem čorba od spanaća / Izvor: Profimedia

MUSAKA OD ŠAMPINJONA

Potrebno:

  • 5 krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 500g šampinjona
  • 3 čena belog luka
  • šoljica pirinča
  • ljuta papričica
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Oljušteni krompir i šargarepu iseći na kolutove, a šampinjone na malo deblje listove. Na dno tepsije poređajte krompir, pa pečurke i šargarepu, onda pospite pirinač i dodajte sitno seckan beli luk i nekoliko kolutova ljute papričice. Posoliti, pobiberiti i onda naređati još dva ista reda. Pokriti folijom i pecite u rerni na 250° 35 minuta. Potom skinite foliju i zapecite gornji sloj.

Recepte za najbolja POSNA jela možete naći ako kliknete OVDE.

Musaka od šampinjona / Izvor: Profimedia

KUGLICE OD PIRINČA I BADEMA

Potrebno:

  • 200g integralnog pirinča
  • 50g šećera u prahu
  • 100g pečenih lešnika
  • 100g grožđica
  • 50g pečenih badema
  • sok od pomorandže
  • 1 supena kašika likera
  • 3 kašike kokosovog brašna

Priprema:

Skuvati pirinač i ohlađenom dodajte mlevene pečene lešnike i bademe, sitno seckano grožđe, sok i liker. Dobro promešajte i od smese oblikujte male kugle. Uvaljajte u kokos i servirajte.

Punjena bundeva? Slana i slatka? Ako vas zanimaju recepti za ove neobične specijalitete, kliknite OVDE.

Kuglice od badema / Izvor: Profimedia

 

Piše:
Srbija Danas
09.04.2015. 18:05
Pogledajte više