clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Znate li šta je KROFNASAN? To će uskoro postati san vaših snova!

19.03.2015. 10:57
Piše:
Srbija Danas
Krofnasan
Krofnasan / Izvor: Profimedia

Krofnasan je, logično, spoj krofne i kroasana.

Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača jer su počeli da ga kopiraju širom Amerike. Sve je počelo krajem maja kada je Ansel pokušao da napravi nešto novo, eksperimentišući sa ukusima i oblicima. Tako je nastao, u našem prevodu, KROFNASAN.

CRONUT = croissant + doughnut

Potrebno:

Za testo:

  • 250ml toplog mleka
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kafena kašičica vanile ili vanilin šećera
  • 3 ½ šolje brašna
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 šolja putera (koji je odstojao na sobnoj temperaturi)

Za preliv:

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 3 supene kašike javorovog supruga ili meda
  • 1 – 2 supene kašike mleka, pavlake ili vode

Priprema:

Probajte i krofna mafine!

U većoj posudi pomešati mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodati šećer, jaja i vanilu (vanilin šećer) i dobro promešati. Dodajte jednu šolju brašna i so, pa postepeno dodajte i nešto više od dve šolje – mešajući i meseći testo nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.

Testo premesite i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. U međuvremenu mutite mikserom nekoliko minuta puter i preostalu četvrtinu šolje brašna – dok smesa ne postane mekana.

Kada se testo rashladilo prespite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga oklagijom u pravougaonik debljine oko jednog centimetra ili tanji. Premažite testo puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.

Ponovo razvucite testo oklagijom u pravougaonik, pa levu trećinu prebacite preko sredine, a preko nje desnu. Razvaljajte testo ponovo, pa ga vratite u frižider. Ponavljajte to još dva puta, kako bi testo postalo slojevito. Kada završite sa slojevima, ostavite ponovo testo u frižideru, ali na sat vremena ili čak preko noći.

Testo razvaljajte oklagijom tako da bude debljine 3 do 5 centimetara, pa čašom vadite krofne. Pržite ih sa obe strane u usijanom ulju, dok ne porumene i ne postanu hrskave. Vadite ih na kuhinjski ubrus.

Pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa prelijte krofne dok su još vruće.