Skip to main content
SELFI

NEĆETE VEROVATI KOJI JE RAZLOG: Evo zbog čega objavljivanje selfija na društvenim mrežama nije najpametnija ideja

Foto: Profimedia
Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je opasnosti koje prete.

Stručnjaci za bezbednost često upozoravaju korisnike društvenih mreža da budu oprezni prilikom objave sadržaja, pogotovo privatnog sadržaja koji bi neko s lošim namerama mogao da iskoristi za prevaru, krađu identiteta i slično.

GOOGLE PLAY STORE UKIDA ODREĐENE APLIKACIJE: Evo koje i iz kog razloga

GOOGLE PLAY STORE UKIDA ODREĐENE APLIKACIJE: Evo koje i iz kog razloga

"META" UKIDA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU NA MESSENGER-U: Korisnici će morati da pronađu alternativnu aplikaciju za OVO

"META" UKIDA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU NA MESSENGER-U: Korisnici će morati da pronađu alternativnu aplikaciju za OVO

VIBER UVODI VELIKE PROMENE: Neki korisnici mogu ostati bez naloga, evo i koji

VIBER UVODI VELIKE PROMENE: Neki korisnici mogu ostati bez naloga, evo i koji

Problema možete imati čak i ako objavite najobičniji selfi. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli profesori i studenti odeljenja specijalizovanog za društvene mreže Univerziteta u Indijani.

Njihovo istraživanje je obuhvatalo Twitter, odnosno Maskovu platformu X, ali problemi s krađom selfija, jasno, nisu ograničeni samo na tu mrežu. A i sama krađa selfija koji iskorišćavaju za otvaranje novih profila na društvenim mrežama nije jedini problem. Naime, pronašli su više od hiljadu AI botova, odnosno profila koji objavljuju sadržaj koji kreira veštačka inteligencija i šire dezinformacije, linkove na prevarantske stranice itd.

Iako su i pre postojali brojni botovi koji su širili lažne vesti i varali korisnike, s primenom četbotova poput ChatGPT-a situacija se prilično promenila. Takvi botovi su sada postali uverljiviji, oni međusobno komuniciraju putem platforme X, prate se, dele sadržaj drugih botova kako bi njihova aktivnost bila slična ljudskoj aktivnosti i kako bi njihov sadržaj imao što veći doseg.

Kako se naglašava u istraživanju, u tome su itekako uspeli pa je i stručnjacima danas sve teže da prepoznaju da je li se radi o nekom programu zasnovanom na AI ili sadržaj objavljuju pravi korisnici.

Između ostalog, takvi botovi objavljuju i savete u vezi sa kriptovalutama i pokušavaju da prevare ljude, odnosno da ih uvere da investiraju u neku lažnu kriptovalutu, a zabeleženi su i pokušaju krađe novca iz kriptonovčanika.

Pored toga, botovi se mešaju u razgovore na ovoj platformi i šire lažne vesti o temama poput američkih izbora (što je preko Atlantika uvek osetljiva i prilično vruća tema), zdravstva itd.

Kao jedan od glavnih zaključaka ovog istraživanja navodi se da su ta otkrića o AI botovima samo vrh ledenog brega te da je broj malicioznih botova koji su napravljeni tako da ih je teško otkriti sigurno znatno veći. Takođe, naglašava se i potreba borbe protiv takvih prevaranata, kao i donošenje odgovarajuće regulative.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd