Skip to main content
ai robot

ŠTA LJUDSKI ROD ČEKA ZA 100 GODINA? Evo šta predviđa najnapredniji humanoidni robot

Foto: Profimedia
Ameca je okarakterisana kao najnapredniji humanoidni robot zahvaljujući realnim pokretima i izrazima lica.

Uz sve napredniju veštačku inteligenciju koja preti da ljudima ukrade poslove i snažan razvoj robotike, nekakvi apokaliptični scenariji kakve smo do sada gledali u filmovima sa kataklizmama više ne deluju tako nezamislivi.

PRIPAZITE SE: Punjenje pametnih telefona nikada nije bilo opasnije

PRIPAZITE SE: Punjenje pametnih telefona nikada nije bilo opasnije

SUMNJATE DA JE VAŠ WI-FI HAKOVAN? Evo kako to možete da proverite

SUMNJATE DA JE VAŠ WI-FI HAKOVAN? Evo kako to možete da proverite

NEĆETE VEROVATI KOJI JE RAZLOG: Evo zbog čega objavljivanje selfija na društvenim mrežama nije najpametnija ideja

NEĆETE VEROVATI KOJI JE RAZLOG: Evo zbog čega objavljivanje selfija na društvenim mrežama nije najpametnija ideja

Nadamo se da će takvi scenariji ipak ostati rezervisani samo za filmove i da budućnost donosi samo pozitivnu upotrebu i AI-a i robota, kao i da će nam ta kombinacija i napredak nauke i tehnologije omogućiti bolji i kvalitetniji život. Šta će doneti budućnost, naravno, niko ne može da zna.

Mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju pa deo njih takođe upozorava na potencijalne negativne posledice uticaja veštačke inteligencije i razvoja robotike. Ali zanimljivo je videti šta o našoj budućnosti misli jedan – robot.

Ameca je, kako su ga prozvali mediji, najnapredniji humanoidni robot na svetu. Njegovi ili njeni pokreti su, kao i izrazi lica prilično realni, dok je način na koji komunicira s ljudima prilično impresivan, što pokazuje napredak koji je kompanija Engineered Arts tokom godina postigla s njegovim razvojem.

Inženjeri te kompanije nedavno su s Amecom razgovarali upravo o budućnosti čovečanstva, a ako ćemo verovati tom robotu, nemamo razloga za zabrinutost. Ameca je prvo uzela kratko vreme za razmišljanje, a onda je odgovorila da veruje da će za 100 godina čovečanstvo biti "na puno boljem mestu". Do tada će čovečanstvo napraviti velike korake prema održivosti i jednakosti, stvarajući nove tehnologije koje će ljudima olakšati živote, smatra Ameca, a mi samo možemo da poželimo da se razmišljanja ovog robota zaista i ostvare.

A osim što će nam biti bolje na Zemlji, taj napredni robot smatra da bi ljudi do tada mogli da se odvaže i napuste granice naše planete kako bi istraživali druge svetove. Takođe, čak i Ameca nema ništa protiv toga da jednom napusti Zemlju i krene u istraživanje drugih i udaljenih svetova.

Iako je Ameca još daleko od funkcionalnog robota koji će moći da obavlja neke fizičke stvari kao i ljudi, tehnološke kompanije već neko vreme rade na razvoju takvih robota. Čak i Tesla razvija svog robota, za kojeg Mask ima velike planove i veruje kako bi nam uskoro mogao pomagati u obavljanju nekih svakodnevnih stvari, a u budućnosti bi mogao da ide u šoping, čisti kuće itd.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd