Skip to main content
Jedriličarski klub Zemun

EDUKATIVNI DANI JK ZEMUN: Ekološka regata na Dunavu za vikend (FOTO)

Foto: Jedriličarski klub Zemun
Događaj se organizuje 23. i 24. septembra.

Edukativni sportski dani Jedriličarskog kluba Zemun kroz učešće u Danima evropske baštine čija je ovogodišnja tema "Održivo nasleđe", a kroz program pod nazivom ODRŽIVOST JEDRILIČARSKOG SPORTA - DUNAVSKI AMBASADORI, biće održani u petak 23. i subotu 24. septembra. Program Jedriličarskog kluba Zemun otvoren za širu javnost potencira održivo korišćenje reka, jezera, mora i konkretno reke Dunav uz predstavljanje edukativno-ekoloških aspekata jedriličarskog sporta.

SVE SE ZNA: Određeni domaćini EP 2023. za odbojkaše i odbojkašice

SVE SE ZNA: Određeni domaćini EP 2023. za odbojkaše i odbojkašice

Međunarodni sajam sporta od 23. do 25. septembra na Adi Ciganliji

Međunarodni sajam sporta od 23. do 25. septembra na Adi Ciganliji

LAZOVIĆ PRED POČETAK SP: Imamo tremu, koncentracija je najbitnija

LAZOVIĆ PRED POČETAK SP: Imamo tremu, koncentracija je najbitnija

U toku dva dana trajanja akcije biće organizovana dva edukativna predavanja za decu, razgovor u obliku okruglog stola za zainteresovane sugrađane kao i prva Ekološka regata u cilju skretanja pažnje na problem zagađenja Dunava u našoj Zemlji. Jedriličarski klub Zemun poziva sve zainteresovane sugrađana koji žele da Dunav i njegovo priobalje budu da uzmu učešče u aktivnostima koje su poziv na očuvanje i brigu o našim vodama.

Jedriličarski klub Zemun
Foto: Jedriličarski klub Zemun
Foto: Jedriličarski klub Zemun

 - Dunavsko priobalje duž Velikog ratnog ostrva omiljena je lokacija za veslanje, jedrenje, ali i uživanje u šetnji i na brojnim splavovima. Međutim, i priobalje i reka su konstantno puni otpada koji donosi struja. Pored ovog problema, prisutan je još jedan, svima poznat problem koji nije u nadležnosti građanja – izlivanje fekalnih voda, kao glavni izvor zagađenja Dunava u našoj zemlji. Naš klub je zato pripremio dvodnevni edukativni program, sa sadržajem kako za osnovce tako i za starije sugrađane i više od 20 jedrilica iz kojih će se tokom glavne aktivnosti programa - EKOLOŠKE REGATE vršiti uzorkovanje vode, a čiji će rezultate obraditi Zavod za javno zdravlje. Pozivamo sve jedriličare, vlasnike čamaca i kanua da nam se pridruže ovog vikenda, ali i sve građane koji žele da pomognu da naš Dunav i priobalje budu što čistiji, da zajedničkim snagama pokažemo koliki uticaj zajednica može da ima - ističe Aleksandra Maraš, predsednik Jedriličarskog kluba Zemun.

Održavanje akcije od izrazitog je značaja za naš klub, jedriličarsku zajednicu kao i celu lokalnu zajednicu, a jedan od njenih glavnih ciljeva je skretanje pažnje i podizanje svesti o jednom od glavnih problema sa kojim se susrećemo, koji iz godine u godinu eskalira - izlivanje otpadnih voda u Dunav nekoliko metara uzvodno od same lokacije kluba. Pored činjenice da je sve veći deo javnosti svestan postojanja ovog problema, do rešavanja istog još uvek nije moguće doći. Svesni smo da u ovom trenutku ne postoji nikakvo brzo rešenje, ali naša želja je da organizovanjem ove i sličnih akcija stvorimo siguran prostor za vođenje razgovora i stvaranje ideja o potencijalnim rešenjima koje bi pojedinci, kao i lokalna zajednica mogli da pokrenu.

Jedriličarski klub Zemun
Foto: Jedriličarski klub Zemun
Foto: Jedriličarski klub Zemun

 - Vodena blaga našeg grada, ali i čitave Srbije i dalje su neiskorišćena za održive, prirodne aktivnosti kao
što je jedrenje. Osim podrške mladim jedriličarima i budućim trenerima, želimo da popularizujemo održive
načine transporta i skrenemo pažnju na značaj reka za naše društvo. Upravo zato smo i pokrenuli ovakvu
vrstu akcije - navodi se u saopštenju Jedriličarskog kluba Zemun.

 

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd