TAJNA NOVAKOVE DUGOVEČNOSTI: Đoković obožava da jede OVO POVRĆE pre napornih mečeva
Novak Đoković je sezonu trijumfalno završio osvajanjem 101. titule u karijeri do koje je došao u Atini. Ne predaje se najbolji teniser svih vremena koji i dalje igra na vrhunskom nivou za šta je pored napornog treninga zaslužan i specifičan način ishrane.
Novak Đoković je tačku na sezonu stavio u Atini iako je obezbedio plasman na Završni Masters u Torinu od kojeg je odustao zbog povrede, a turnir je na kraju osvojio Janik Siner.
Italijan je uz Karlosa Alkaraza jedini igrač koji u poslednje pravi velike probleme najboljem srpskom teniseru, ali treba imati u vidu da su dva prva reketa sveta mnogo mlađi od osvajača 24 grend slem titule kojem većina tenisera i dalje ne može ništa iako je u maju napunio 38 godina.
Ove sezone je postao najstariji igrač koji je ikada uspeo da stigne do polufinala sva četiri grend slema u jednoj kalendarskoj godini, a sa velikim ambicijama iščekuje start naredne i nastup na Australijen openu koji je jedan od njegovih najomiljenijih turnira.
Dok se za Rodžera Federera pričalo da je veličanstvenu karijeru ostvario zbog nestvarnog talenta koji je posedovao, Novak važi za velikog radnika koji vredno trenira iako je veoma blizu petoj deceniji života. Pritom, on i dalje vodi računa o načinu ishrane koji je između ostalog i mnogo uticao na njegove uspehe.
Svojevremeno je Đokoviću ustanovljena alergija na gluten pa je on prešao na značajno drugačiji način ishrane koji predstavlja jedan od ključnih razloga njegove dugovečnosti. Najbolji srpski teniser jako pazi na to šta će da unese u svoje telo i njega ćete retko videti da uživa u čarima pljeskavica, ćevapa, hamburgera, pica i drugih vrsta brze hrane.
Poznato je da tokom mečeva Novak voli da pojede nekoliko urmi koje mu daju zavidnu dozu energije koja mu je definitivno potrebna prilikom napornih duela na teniskim terenima koji mogu da traju po nekoliko sati.
Što se tiče ishrane pre odlaska na meč, Đoković obožava jedno povrće bogato vlaknima. Najbolji svih vremena ima običaj da jede batat tj. slatki krompir.
Batat je korenasta biljka poreklom iz Južne Amerike. Nutritivno je izuzetno vredan, bogat vitaminima A, C, B6, kalijumom, manganom i vlaknima, a koristi se kuvan, pečen ili pržen kao prilog jelima ili sastojak dezerta.
Ima niži glikemijski indeks od običnog krompira. Svi delovi biljke su jestivi; koren i mladi listovi se koriste u ishrani. Kora i meso mogu imati različite boje (narandžasta, bela, žuta, crvena, ljubičasta). Sadrži više proteina nego običan krompir.
Ima slađi ukus, sličan bundevi. Mlade listove je moguće jesti kao salatu, što nije slučaj kod običnog krompira.
Nije preporučljivo soliti batat jer je sam po sebi slatkast, a i bogat je mineralima. Batat se ne čuva u frižideru, već u tamnim, suvim prostorijama na temperaturi iznad deset stepeni. Iako je izuzetno zdrav, batat sadrži oksalnu kiselinu, pa ga osobe sklone stvaranju kamenca u bubregu ne bi trebale konzumirati u velikim količinama.
Pored batata, Đoković pre mečeva uglavnom jede žitarice poput kinoe, divlji pirinač, proso, salate od zelenog povrća, supu od šargarepe i đumbira, krompir kuvan na pari...Odlučio se da unosi namirnice za koje nije potrebno preveliko vreme kada je u pitanju varenje jer želi da na teniski teren kroči svež i odmoran što mu svakako ne bi pošlo za rukom kada bi primenjivao način ishrane koji je specifičan za većinu njegovih sunarodnika.