Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОЗАЧИ, БУДИТЕ ПАЖЉИВИ: Ово су НАЈЦРЊЕ ТАЧКЕ на српским путевима, однеле су на десетине живота!

19.07.2023. 09:42
Пише:
Србија Данас
auto-put
ауто-пут / Извор: Профимедиа/илустрација

Упозорава и МУП.

Сезона летовања је у пуном јеку, а самим тим је и фреквенција саобраћаја на путевима Србије драстично повећана. Са овим долази и повећан број саобраћајних несрећа, које се неретко завршавају трагичним исходом. Портал Nova.rs упозорава на неке неке од црних тачака на путевима у нашој земљи које се однеле велики број живота.

AMSS ИЗДАО ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: Време опомиње на опрез у вожњи!

AMSS ИЗДАО ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: Време опомиње на опрез у вожњи!

НАЈНОВИЈЕ САОПШЕЊЕ: На ОВИМ ДЕОНИЦАМА се изводе радови на АУТО-ПУТУ!

НАЈНОВИЈЕ САОПШЕЊЕ: На ОВИМ ДЕОНИЦАМА се изводе радови на АУТО-ПУТУ!

БИЗАРНА СИТУАЦИЈА: Заборавила где је паркирала, па ПОЗВАЛА ПОЛИЦИЈУ!

БИЗАРНА СИТУАЦИЈА: Заборавила где је паркирала, па ПОЗВАЛА ПОЛИЦИЈУ!

МУП Србије, Агенција за безбедност саобраћаја, Путеви Србије и Еко Србија покренули су кампању „Вози одморан“ која за циљ има да скрене пажњу возачима и предочи им опасности које вребају на путу. Прошле године, само у јулу и августу погинуло је скоро 120 људи у саобраћајним несрећама.

Неке деонице на којима су се догодиле несреће одраније су познате као критичне, а ово су само неке од црних тачака на путевима Србије, које већ годинама односе највише живота. Посебно у летњим периодима када су путовања јако честа.

Ибарска магистрала

Најцрња тачка дефинитивно јесте Ибарска магистрала, која годинама обара рекоред по броју настрадалих у саобраћајним несрећама које се на њој догађају. Свакако један од најпрометнијих путних праваца у нашој држави, свакодневно пуни странице црне хронике од најситнијих чукања до најјезивијих несрећа.

Поред тога што је пут јако лошег квалиетата, један од кључних изазивача трагедија представља то што својом целом дужином пролази кроз насељена места. Притом, иако спада у једну од најпрометнијих, ова саобраћајница имао само две траке и њих користе возачи свих категорија.

Непрописна претицања и превелика брзина кључни су фактори услед којих долази до трагедија.

Лозница – Шабац

Кључна саобраћајница западне Србије, пут Лозница-Шабац, годинама односи велики број живота. Путеви лошијег квалитета и бахата вожња најчешћи су разлог све чешћих несрећа.

Такође, са доласком топлијег времена повећан је и број трактора и раних машина на овом путу, због којих се стварају километарске колоне и неретко долази до несрећа.

Пољопривредно земљиште налази се тик уз главни пут, па излетања машина на улицу, помешана са неприлагођеном брзином возача, стављају овај пут на сам врх црне листе путева у Србији. Ова ситуација се можда промени у наредним годинама, са обзиром да је у току изградња брзе саобраћајнице Лозница – Шабац, али до тада апелујемо на возаче.

Свакако, апелујемо на возаче да се савесно понашају у саобраћају и наоружају се стрпљењем, али такође и на припаднике полиције да ажурније врше своје посао.

Београд – Зрењанин

Још једна црна тачка дефинитивно је и пут Београд-Зрењанин, познат и као „зрењанинац“. Овај пут представља једну од најопаснијих деоница у Војводини и у самом врху је црне листе у Србији. Пут је добро урађен, али овде то нема великог утицаја на смањење трагедија јер су бахати возачи ти који су главни изазивачи саобраћајних несрећа.

Поред њих присутан је и велики број теретних возила, која су неретко главни актери великих удеса.

Кањон Лима

Велики број туриста, али и обичних путника у сезони, али и ван ње, одлази у Црну Гору. Због великог промета саобраћаја и незгодног рељефа, пут на деоници Пријепоље – Бијело Поље важи за још једну црну тачку.

Пут се налази у јако лошем стању, често се дешавају клизишта и одрони, а фирме задужене за одржавање путева не стижу да покрију сва оштећења. Огроман број несрећа сваке године односи много жртава и иза себе оставља још већи број повређених људи.

Ђердапска клисура

Ни источна Србија није остала без своје црне тачке, а када идете путем од Београда до Негорина, иако су предели прелепи, посебно треба обратити пажњу када пролазите кроз ђердапску клисуру. На појединим деловима пут је у јако лошем стању.

Поред тога, велики број тунела, кривина и сужења повећава ризик приликом путовања и најмања грешка може коштати живота. Када дође до кише, пут постаје попут клизалишта, најпрепоручљивије је пратити знакове и упозорења на путу, возити одморан и бити сконцентрисан до крајњег одредишта.

Ауто-пут Суботица – Београд – Ниш

Упркос томе што су најбољег квалитета у односу на остале путеве у Србији, аутопутеви су поприште неких од најјезивијих несрећа, попут судара, подлетања, превртања, али и ланчаних судара. Прошле године, забележен је несвакидашњи ланчани судар на путу од Новог Сада до Београда, у ком је учестовало више десетина возила, једна особа је настрадала и велики број њих задобио је лакше или теже повреде.

Ово су само неке од деоница пута на којима је потребно посебно обратити пажњу:

Београд – Суботица – Деоница пута Фекетић до петље Бачка Топола И Бешка до петље Инђија, Београд – Шид Деоница од наплатне рампе Шимановци, до петље Пећинци, Ауто-пут Београд – Ниш, од петље Водањ до петље Велика Плана и Петља Баточина до петље Јагодина, а затим петља Ћуприја до петље Параћин.

Још једном апелујемо на возач да обрате пажњу у саобраћају. Наоружајте се стрпљењем, редовно одмарајте, на сваких 2 сата вожње, барем 15 минута одмора. Обратите пажњу на пешаке, бициклисте и радне машине којих у овом периоду године има посебно много.