Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Све што треба да знате када изнајмљујете аутомобил први пут

09.08.2022. 12:50
Пише:
Србија Danas/b92.net
polovni automobil
половни аутомобил / Извор: Профимедиа

Пословни пут или привремени боравак у одређеном месту, туристичко путовање у сопственој режији, или пак потреба за аутомобилом баш у тренутку када је ваш на сервису - само су неки од разлога за одлазак у рент а цар агенцију и изнајмљивање аутомобила.

Међутим, пре него што се одлучите на овај корак, требало би знати неке основне услове под којима се врши рентирање возила, како би се избегла нека непријатна изненађења, нарочито она која се тичу цене ове услуге. Стога, ево шта треба да знате када ауто изнајмљујете први пут.

Без личних докумената не можете изнајмити возило

Ако вам је возачка дозвола остала код куће, посао нећете завршити. Неретко се дешава да клијент тек у рент-а-цар агенцији схвате да код себе нема возачку дозволу или неки други идентификациони документ.

У том случају од најма нема ништа. Важећа документа су неопходна, а ако код себе немате личну карту, онда можете показати и пасош. Такође, постоје одређени услови које возач мора да испуни.

Рентирање аутомобила дозвољено је особама које имају између 21 и 70 година и које поседују најмање две године возачког искуства.

Оставите кредитну картицу као депозит

Када изнајмљујете возило, ваша кредитна картица послужиће као депозит и гаранција да ћете изнајмљени ауто и вратити. Такође, можете унапред оставити у агенцији и одређени новчани износ као гаранцију за најам аутомобила. Количина новца зависи од модела возила и периода на који се оно изнајмљује.

Треба имати на уму да се депозит резервише на картици као пред-ауторизација што значи да се новац не може користити у друге сврхе иако је и даље на картици. За мања возила можете оставити депозит у готовини, али то је већ релативна ствар која зависи од агенцијских услова и категорије возила.

За неке аутомобиле депозит у кешу износи око 500 еура, док за одређене моделе и марке аутомобила попут Шкоде октавије једноставно морате оставити кредитну картицу.

Платите најам по повратку возила

Оног тренутка када возило вратите у агенцију тада и плаћате најам. Начин плаћања бира клијент, па се трошкови могу регулисати готовином, кредитном картицом или уплатом на текући рачун.

Предауторизација депозита се отказује оног момента када се уплата изврши, па се резервисани износ ослобађа и може да се користи у друге сврхе.

polovni automobil
половни аутомобил / Извор: Профимедиа

Проверите функционалност возила и ауто опрему

Категорије аутомобила могу лако да вас збуне. У понуди су економични, компактни, средњи, стандардни, премиум, луксузни аутомобили или различити комбији. Од ваших потреба зависи да ли ћете изабрати одговарајуће возило, па би требало додатно пажњу да посветите специфичностима као што су број путника и количина пртљага који желите удобно да превезете.

Требало би да размотрите и карактеристике попут електричних подизача и система за закључавање, да ли возило има аутоматски или стандардни мењач, односно да ли аутомобил поседује неку специфичну опрему као што су кровни гепеци, носачи за бицикле, и друго.

Све информације детаљно су описане у брошурама у којима се може наћи и списак доступних возила и њихових карактеристика. У зависности од ваших жеља корисника, можете резервисати и тачно одређени модел аутомобила.

Прегледајте претходна оштећења на возилу

Ако је вожња протекла у најбољем реду и није било никаквих непредвиђених ситуација у саобраћају, а ипак има огреботина на аутомобилу, онда може да настане проблем. Како бисте избегли непотребне трошкове, пре него што кренете на пут, пажљиво прегледајте изнајмљено возило.

Ако приметите огреботине или удубљења, онда их одмах на почетку пријавите агенцији како бисте избегли евентуалне пенале и узалудно доказивање да нисте ви криви.

Добро се упознајте са возилом

Сваки ауто је другачији. Шанса да изнајмите исти модел аутомобила који сте имали прилику да возите су мале. Зато пре вожње издвојите мало времена за подешавање седишта и ретровизора како би током пута све савршено функционисало.

Такође, важно је да на време проверите како се укључује клима уређај, где се пале светла, брисачи и да ли је ручна кочница исправна. Тек пошто сте све добро подесили и пронашли све функције, спремни сте за полазак.

Вратите аутомобил на време

При изнајмљивању аутомобила треба да наведете датуме и време преузимања и враћања возила. Уколико не испоштујете рок за враћање аутомобила, могу вам се обрачунати казнени поени. Међутим, ако унапред сазнате да је датум повратка промењен, о томе благовремено обавестите рент-а-цар агенцију која би требало да прилагоди резервацију новом датуму.

У договору са агенцијом возило ћете вратити у ону пословницу где је изнајмљено или уз доплату на неку другу договорену адресу. Такође, додатно ћете доплатити и ако ауто вратите ван радног времена.

Возило можете изнајмити најмање на 24 сата, а од броја дана зависиће укупна цена. Уколико ауто изнајмљујете на дуже, онда ћете имати одређене погодности. Ипак, за продужавање најма неопходно је да се консултујете са представником агенције како би вам одобрили продужење без додатних трошкова.

У уговору о најму све пише

Тек када са агенцијом потпишете уговор о најму, можете преузети возило. У уговору су детаљно дефинисани цена, услови најма, рок за враћање аутомобила, као и подаци лица или фирме која рентира возило.

Након потписивања уговора, бићете овлашћени да управљате датим аутомобилом, али и одговорни за њега све док најам траје.

Изаберите одговарајуће осигурање

Приликом рентирања возила постоји неколико врста осигурања. Обавезна су осигурање од крађе са учешћем – ТП и осигурање од штете са учешћем. Постоје и друга осигурања која као клијент можете да изаберете. Реч је о личном осигурању за сваког путника и КАСКО осигурању.

Ако рентирано возило оштетите, дужни сте да прво обавестите полицију и рент-а-цар агенцију о насталој штети. Затим забележите податке о осталим учесницима у догађају и попуните извештај о начину на који је настала штета или саобраћајна несрећа. Без обзира које је осигурање у питању, полицијски записник је неопходан.

У супротном, дужни сте да платите трошкове оштећења.

Возите искључиво по асфалтираним путевима

Када представник агенције за изнајмљивање аутомобила објашњава политику компаније често се пропусте одређени детаљи. Већина агенција забрањује вожњу својих аутомобила по неасфалтираним путевима.

Ако возите по шљунку или неасфалтираном коловозу, штета која настане неће подлећи изабраном осигурању. Зато бирајте утабане стазе, ако не желите нови непланирани трошак.

Извадите међународну возачка дозвола ако путујете у инострантво

Рентирање аутомобила често је и одлична опција за путовање у другу земљу. Било да путујете на пословни састанак, семинар или идете на одмор у иностранство, не заборавите да извадите међународну возачку дозволу.

Неће вам бити потребно много времена да је добијете, али не чекајте последњи моменат, јер никада не знате колика ће бити гужва и да ли ће се нешто не планирано десити, па можда нећете стићи. Мислите о свему на време како би припреме за пут протекле без много стреса и нервозе.