Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОМБОНЕ ОД СВИЊЕ К'О ЗЛАТО ИЗ ШКРИЊЕ: Зашто данас чварци коштају и до 20 евра, а некад су били сиротињска храна

19.12.2020. 09:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Čvarci
Чварци / Извор: Профимедиа/илустрација

Цене се разликују и од тога да ли купујете на пијаци, у месари или у продавници

Шта су чварци? Па то су... бомбоне од свиње - најлакше би се тако могло објаснити. Е па до пре неку деценију ти исти чварци, али и маст и сланина били су сиротињска храна, и по цени и по ставовима потрошача који су их некако заобилазили. Данас је прича добила потпуни обрт - ови производи знатно су добили на вредности, тражња за њима континуирано расте, али и прича о њиховом квалитету и добробити за здравље. Чварци су тако постали прави деликатес, чије поједине "варијанте" коштају и до 2.600 динара за килограм, а маст је "постала" здрава.

ТИТОВИ КРЕДИТИ, КАМАТЕ И КРАХ: Ко нас је бацио у дужничко ропство и када је банкротирала Југославија?

ТИТОВИ КРЕДИТИ, КАМАТЕ И КРАХ: Ко нас је бацио у дужничко ропство и када је банкротирала Југославија?

Американци избачени из једначине: "Турски ток" кроз Бугарску пропушта прве количине гаса за Србију

Американци избачени из једначине: "Турски ток" кроз Бугарску пропушта прве количине гаса за Србију

ЗАШТО ВЕЋИНА ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ БИ ОПЕТ ТРАЖИЛА ПОСАО КОД ИСТОГ ПОСЛОДАВЦА? Пракса која "убија" сваког кандидата!

ЗАШТО ВЕЋИНА ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ БИ ОПЕТ ТРАЖИЛА ПОСАО КОД ИСТОГ ПОСЛОДАВЦА? Пракса која "убија" сваког кандидата!

Наравно, цене се разликују од тога да ли су у питању дуван чварци, који су нешто скупљи, или обични, али и од тога да ли се купују на пијаци, месари или продавници. Разлике у цени могу бити и до 1.000 динара. Негде се продају и по 800 динара по килограму, а негде и за 1.800, до више од 2.000 ако су у питању дуван чварци.

Разлози за високе цене су бројни. Највише утиче тражња која је некако све већа - купаца је све више и у угоситељству, али и у самим породицама. Сада се, за разлику од неког претходног периода, и маст међу нутриционистима сматра здравом, па се тако и више користи међу становништвом.

Čvarci
Чварци / Извор: Профимедиа/илустрација

Такође, чварци и сланина се највећим делом производе ручно и тај процес захтева време, па је и то један од разлога зашто су доста скупљи од обичног меса. Од једне свиње, како објашњавају познаваоци, добије се много мање чварака и сланине, него рецимо пршуте или бута, те се самим тим и брже продају.

Како кажу, од једне свиње од 100 килограма остаје 10 одсто масти која може да се истопи у чварке. Рачуница је јасна, бута и плећке на таквој свињи има 20, али сланине само 10 килограма.

Мање масти, мање сласти

Агроекономски аналитичар, Милан Простран објаснио је раније да у новим расама, такозваних белих свиња, има можда 10 до 20 одсто масти, док је раније код мангулица, којима се додуше све више враћамо, било и до 40-50 процената масти.

Простран је истакао и да су чварци безбедан и здрав производ, јер пролазе термичку обраду на веома високој температури.

- Чварци су ипак специјалитет и људи умеју да уживају у њима, посебно у Војводини, јер су они ипак производ равнице - највише их праве у Мачви, Стигу... - казао је Простран.

Разлика у цени зависи и од начина производње дуван чварака и обичних, нецеђених. Ови који нису скроз оцеђени нису ни много препржени и онда маст буде боља, док код дуван чварака производња дуже траје, а и маст се мало више препржи, објашњавају познаваоци.

Важно је рецимо, знати и на који начин се сланина мора изрезати да би комади били одговарајуће величине, јер не смеју да буду ни превелики, нити превише мали.