Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

Познати амерички неуронаучник креирао иновативни програм за наставнике и ученике средњих школа у Србији

14.03.2024. 14:10
Mejkers lab
Мејкерс лаб / Извор: Фото: Марко Рисовић

Уз обуку за наставнике донирана и „уради сам“ опрема за наставу и будућа истраживања

У свету у коме барем једна од пет особа пати од неког неуролошког поремећаја, док су средства за лечење махом недоступна, потреба за образовањем из области неуронаука никада није била ургентнија. Програм неуронаучних експеримената у Мејкерс лабовима доноси потребна знања у школе широм земље и подстиче младе да се заинтересују за најсложенију машину данашњице - људски мозак.

Амерички неуронаучник и ТЕД говорник Грег Гејџ, посетио је Србију током Недеље свести о мозгу и представио допуњено издање своје књиге „Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога“ у коју су уткани и експерименти настали сарадњом америчких и српских студената. Ова књига представља ризницу лекција из неуронаука, које ће се уз посебну донирану опрему спроводити у Мејкерс лабовима у средњим школама широм Србије. Током његовог боравка у нашој земљи, организована је и посебна обука за експерименте за наставнике из Мејкерс школа како би ово драгоцено знање и искуство могли да пренесу својим садашњим ученицима, али и наредним генерацијама. 

Захваљујући књизи „Како ваш мозак ради", 46 неуронаучних експеримената, који су донедавно били резервисани искључиво за истраживаче и студенте престижних светских универзитета и института, биће доступни и нашим средњошколцима. Српско издање проширено је са пет нових оригиналних експеримената, посебно намењених нашим наставницима и ученицима, које је тим неронаучних истраживача, предвођен Грегом Гејџом, у партнерству са Нордеус фондацијом, Амбасадом САД у Србији и Центром за промоцију науке, осмислио и развио током лета 2023. године, у Београду.  

- Јако смо узбуђени што наш неуронаучни програм постаје реалност образовања у Србији. Од 2010. сам веома топло прихваћен као “српски зет” и због тога осећам снажну везу са овом земљом. Изузетни тим у Србији имао је пресудну улогу у нашем глобалном расту, због чега сам додатно узбуђен што то можемо да узвратимо тиме што доносимо неуронаучне алате развијене у Србији и књигу на српском у српске учионице - нагласио је Грег Гејџ на промоцији ове јединствене књиге и програма за средње школе у нашој земљи и додао:

- Поручио бих свим посвећеним наставницима да прелазак са традиционалног предавања и усвајања знања на активно учење кроз искуство може бити веома изазован али генијалност ваших ученика је јасна. Показали су да имају шта је потребно да предводе и иновирају. Водећи их кроз ова практична искуства, ми не само да подучавамо, већ и оснажујемо наредне генерације мислилаца који ће наћи свој пут кроз неизвесну комплексност сутрашњице.

Овај издавачки подухват део је ширег циља Групе за образовање, коју чине Центар за промоцију науке, Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива „Дигитална Србија" – да се знања и вештине које су неопходне за разумевање света и развој каријере у 21. веку трајно интегришу у образовни систем Србије. 

Mejkers lab
Мејкерс лаб / Извор: Фото: Марко Рисовић

Уз проширено српско издање књиге, чију је оригиналну верзију издао престижни МИТ press, у сарадњи са Грегом Гејџом, осмишљен је и посебан едукативан програм за наше наставнике и ученике, и донирана је „уради сам” лабораторијска опрема, како би у свим мејкерс средњим школама у Србији будуће генерације могле несметано да спроводе неуронаучна истраживања и продубљују сазнања о најсофистициранијој и највиталнијој машини – људском мозгу.

- Због назива књиге помислили бисте да је мозак главни јунак ове приче, али као у свим добрим филмовима, срце је одиграло пресудну улогу. Грег Гејџ, срцем је донео одлуку да за себе задржи права издавања ове књиге на српском и бесплатно нам омогући да је преведемо и објавимо у Србији. Повезани са њим у жељи да са нашим ђацима поделимо радост науке и открића, под вођством колега из Центра за промоцију науке, добили смо и подршку Америцке амбасаде, у оквиру које ћемо донирати свим школама у Мејкерс лаб мрежи књиге, опрему, алате, обуке за наставнике и све што буде било потребно да се ова знања у нашим сколама усвајају и користе. Уједно, Нордеус фондација гарантује дугорочност ове иницијативе и укључивање у програм свих школа које ће у наредним годинама придружити нашој Мејкерс мрежи - нагласио је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације. 

Књига је за јавност и академску заједницу представљена и у Првој београдској гимназији, првој школи у Београду која је добила свој Мејкерс лаб, јединствен иновативни мултидисциплинарни простор, урађен по моделу учионица будућности, које је до сада Група за образовање отворила у 14 средњих школа у Србији, а током 2024.  планира се отварање још најмање 13 Мејкерс лабова широм земље.

Интернационални тим: Проширење хоризонта неуронаучних истраживања 

Са своја три студента са Универзитета у Мичигену и петоро студената из Србије, Грег Гејџ је у јулу 2023. током летње школе неуронаука у Београду радио на неуронаучним студијама, које су за циљ имале расветљавање појединих научних феномена, што је допринело њиховом укључивању у нова поглавља књиге.  

Међународни тим младих студената сарађивао је за потребе неколико експеримената из области неуронаука, проучавајући људску перцепцију и социјалну когницију, као и физиологију биљака и гљива,  стичући фасцинантне увиде у функције нервног система, што је резултирало проширеним издањем књиге и пружањем детаљније слике о томе како мозак заиста функционише. Наши студенти су имали јединствену прилику да се повежу са вршњацима из других крајева света који деле иста интересовања и да упознају различите перспективе и приступе у решавању проблема, као и да истраже ширину научних експеримената.

Летња школа показала је да постоји потреба за практичним образовањем из неуронаука на нивоу средње школе, будући да су се до сада студенти у Србији са концептима неуронаука упознавали тек на универзитететима.

- У ово српско издање смо уткали нове експерименте са већ постојећим поглављима и увели неке потпуно нове садржаје. Наш акценат је на значају свеобухватних теорија попут шеме тела и шеме пажње, праћених опипљивим експериментима који за циљ имају стварање личног и блиског истраживања мозга. Ово није само преведена верзија нашег оригиналног рада – ово је усавршен и прилагођен приступ разумевању људског мозга - изјавио је Грег Гејџ и додао - Наша намера је да одведемо читаоце на путовање дубоко у њихове умове, откривајући замршене механизме који обликују наше идентитете. Ово издање је одраз те тежње и оно нуди дубље, интимније разумевање нас самих и наших перцепција.

Грег Гејџ одржао мастер клас за наставнике Мејкерс лабова

Mejkers lab
Мејкерс лаб / Извор: Фото: Марко Рисовић

Током посете Грега Гејџа Србији, одржан је мастер клас у Научном клубу Центра за промоцију науке, који је окупио наставнике из мреже Мејкерс лабова, Ова радионица представља кључан корак ка унапређењу образовања из области неуронаука, јер је омогућила наставницима да унапреде своје вештине кроз обуку за коришћење модерне опреме и технологије у настави. 

Наставници из мреже Мејкерс лабова су се током обуке упознали са начинима истраживања нервног система, уз помоћ „уради сам” лабораторијске опреме која отвара врата ка неограниченим могућностима за испитивање разних неуронаучних феномена. „Уради сам” опрема донирана је од стране државног секретаријата САД свим Мејкерс лабовима који су до сада отворени у средњим школама у Србији.

Наставници су имали прилику да стекну дубоко разумевање рада са опремом и њене примене у учионици. Ова обука није само унапредила њихове вештине, већ их је подстакла на креативност и иновативност у настави. Након завршетка мастер класа, тим Центра за промоцију науке ће посетити сваку школу појединачно која је део иницијативе Мејкерс лаб, како би спровео додатне обуке, не само са наставницима, већ и са ученицима. Ово ће омогућити непосредно учешће ученика у истраживањима из области неуронаука, биологије, физике, хемије, програмирања и електронике, што ће значајно обогатити њихово искуство учења. Осим тога, примена ових модерних техника учења и истраживања унапредиће квалитет образовања и припремити ученике за будуће изазове у научним дисциплинама.  

Ко је Грег Гејџ?

Познат као ТЕД говорник, суоснивач и ЦЕО компаније „Backyard Браинс”, неуронаучник, аутор и биомедицински инжењер, Грег Гејџ кроз свој ангажман у развоју иновативних програма и пројеката жели да омогући широј јавности директно учење и учешће у неуронаучним истраживањима. Гејџ је признат истраживач Националног института за здравље и добитник награде Беле куће за свој предани рад у популаризацији науке. Његов циљ као америчког научника, који је већ допринео популаризацији науке у Србији, јесте да на приступачан начин, кроз конкретне примере, омогући свима разумевање појмова из области неуронауке и на тај начин је демистификује и популаризује.