Амерички гигант затвара главну дестилерију: Судбина запослених под знаком питања
У држави Кентаки произвођачи морају да плаћају порез на бурад у којима бурбон одлежи, чак и док виски још није спреман за продају.
Америчка компанија Џим Бим, позната по свом истоименом бренду бурбона, саопштила је да ће током целе наредне године обуставити производњу у својој главној дестилерији у америчкој савезној држави Кентаки како би уложила средства у унапређење постројења.
Остале фабрике компаније у држави, укључујући секундарну дестилерију, пунионице и складишта, наставиће рад, а и центар за посетиоце ће бити отворен, преноси CNN.
Фирма Џим Бим је у власништву јапанске Сантори глобал спиритс (Suntory Глобал Спиритс) и запошљава више од 1.000 људи у главној дестилерији, а компанија тренутно преговара са синдикатима о могућностима за раднике током обуставе производње.
У дестилерији у Кентакију су забележене рекордно високе залихе од око 16,1 милион буради, што ће произвођаче коштати око 75 милиона долара у овој години.
Бурбон мора да одлежи у бурадима минимално две године, а често и много дуже, тако да произвођачима расту трошкови током сазревања вискија.
Благи пад продаје бурбона у САД, који према Форбсу износи 1,5 одсто међугодишње за 12 месеци до јула 2025. године, као и значајне количине залиха указују да је потражња слабија него раније, делимично и због царинског сукоба који је покренуо амерички председник Доналд Трамп.
Бурбон је амерички виски који мора да садржи најмање 51 одсто кукуруза, док остатак може бити јечам, раж или пшеница.
За разлику од бурбона, познати шкотски и ирски виски се углавном праве од јечма (сингле малт) или мешавине житарица (блендед).
Бренд Џим Бим постоји више од 230 година. Породица Бим производи бурбон још од 1795. године, а име Џим Бим потиче од Џејмса Б. Бима, који је обновио чувену дестилерију након периода прохибиције у Сједињеним Америчким Државама.
Извор: Танјуг