Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА ПУТА ПРЕЉИНА - ПАКОВРАЋЕ: Премијерка Србије обратила се грађанима са сјаним вестима (ФОТО/ВИДЕО)

30.01.2022. 07:59 21:21
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Унапређивање путне мреже једна је од најбитнијих функција сваке развијеније државе

Крак који треба коначно да реши гужве око Чачка је готов. Сваки возач који је бар једном чекао на наплатној рампи у Прељини и дуже од два сата, због гужви на уласку у Чачак, зна колико је важно отварање за саобраћај деонице Прељина - Паковраћа.

Највећи је на Западном Балкану, а за рад му треба само ветар: Корист од овог парка има 250.000 људи у Србији

Највећи је на Западном Балкану, а за рад му треба само ветар: Корист од овог парка има 250.000 људи у Србији

Србија у очима света: Ево због чега смо једна од ТОП ДЕСТИНАЦИЈА НА ПЛАНЕТИ

Србија у очима света: Ево због чега смо једна од ТОП ДЕСТИНАЦИЈА НА ПЛАНЕТИ

"ЗВАЋЕ СЕ ПО ЈЕДНОЈ ПРИНЦЕЗИ" За нови аутопут у Црној Гори стигао први предлог имена: Очекујемо да буде једногласно прихваћен

"ЗВАЋЕ СЕ ПО ЈЕДНОЈ ПРИНЦЕЗИ" За нови аутопут у Црној Гори стигао први предлог имена: Очекујемо да буде једногласно прихваћен

Питања новинара

На питање, зашто је ова деоница пута отворена тек сада, а последње обећање дато је да ће бити отворена 9. децембра, и ко је крив за лажна обећања, премијерка Ана Брнабић рекла је да се Србија данас гради, и да се зато радови често завршавају пре рокова, али да се и неки пробијају, врло често због пандемије.

- Важно је да смо почели да градимо, и да људи у Пожеги, на Златибору, Лучану, Ивањици, Ариљу, данас знају да ће имати ауто-путеве, и показали смо да можемо и да хоћемо. Завршићемо га свакако пре рока који је уговорен - рекла је Брнабић.

На питање тужби које је мањи број људи којима је експроприсано земљиште ради изградње пута, премијерка је рекла да је сигурна да Град Чачак ништа не опструира, и да ће локална самоуправа помоћи тим људима.

- Распитала сам се мало о томе, и разговарали смо о проблему тих људи, и ја ћу их позвати на састанак да видимо шта можемо да урадимо. Знам за тај проблем зато што је Александар Вучић причао о том проблему, и да је то нешто што мора да се испита. Тако да ћу се лично ангажовати да видим о чему се ради, и уколико можемо да не оптерећујемо судове тиме, већ да решимо то вансудски - одговорила је Ана Брнабић.

Председница Владе је рекла да нема непосредна сазнања о томе ко је политички инспиратор планираног атентата на председника Вучића.

- Да ли имам своје сумње, мислим да свако разуман има, зато што је невероватно да у малој држави као што је Црна Гора имате толико развијену мафију, а да је то урађено без одобрења политичког врха - каже премијерка.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Она је говорила и о изјавама Сава Манојловића, који каже да ће се блокаде наставити ако се не усвоји иницијатива о мораторијуму коју је предао.

- Господин Манојловић обмањује јавност. Ја сам била информисана да је ту иницијативу упутио Народној Скупштини Републике Србије. Ако је Скупштини, постоји законски уређена процедура како и када се то усваја или одбацује. Ако је Влади то прослеђено, она са тиме нема никакве везе. Господин Манојловић би требало прво да се договори са собом шта тачно жели. Да то иде у Скупштину, па да иде о закону о референдуму, а ако жели да иде кроз Владу онда мора да упути предлог, па да седнемо и да разговарамо - рекла је премијерка.

Ана Брнабић каже да она ништа неће урадити без јавне расправе, и да то није дозвољавала ни својим министрима, па неће ни Саву Манојловићу.

Премијерка Србије прокоментарисала је и гнусне коментаре појединих људи на друштвеним мрежама поводом смрти Ксеније Вучић.

- Мени је ужасно жао Ксеније. Она је била жена ванредног ума. Много је тога трпела задњих седам или осам година разноразне увреде. Ја сам видела ужасне коментаре и прилоге у појединим медијима као што је Србининфо и Данас... Видела сам ружне коментаре од "социолога за несрећу" и тако ми је још једном постало и више него јасно ко је какав. Такви људи, који пишу коментаре тог типа, спремни су на све. Дуго сам о томе синоћ размишљала, нису ти њихови коментари против Александра Вучића као човека, већ против онога како он мења Србију. Што се труди и ради да Србија буде боља, јача, снажнија... - рекла је премијерка и додаје да колико год су они исти, њихови разлози за мржњу су исти.

- Разлози за мржњу су у томе што, у тој Србији коју Вучић ствара, у Србији у којој сви имају једнаке шане, из онај из Крушевца, Чачка, Крагујевца као и онај из Београд, у тој таквој Србији они никада неће моћи да се представљају као елита и тиме су они угрожени и тако се рађа њихова мржња. Најтужније је што у њима више нема људскости - рекла је Брнабић и додале да нико не може да победи, нити да добаци до Александра Вучић или његовог сина Данила са таквим понашањем.

Обраћање премијерке Ане Брнабић

Након вожње по новој деоници ауто-пута Милош Велики од Прељине до Паковраће, премијерка Ана Брнабић се обраћа јавности и одговара на питања новинара.

- Данас је велики дан за Србију, отварамо 11.3 километара ауто-пута, ова деоница од Прељине до Паковраће нам је веома важна. Приближавамо се Пожеги на мање од 20 километара, и ја се надам да ћемо то успети да урадимо до краја ове године или у првом кварталу следеће - рекла је премијерка, додајући да се радови завршавају пре рока.

Она се захвалила кинеским партнерима из ЦРБЦ-а, истичући да су тешко радили пошто је ово изузетно тешка деоница.

- Више од једне трећине ове деонице су тунели и мостови, то су ствари које нисмо радили деценијама. Знам да ће ово служити да много брже у будућности градимо наше ауто-путеве. Наша грађевинска оператива стално ради, имамо додатних 17 пројеката путне инфраструктуре, имамо детаљно трасирану будућност до 2030. године. Путеви су најважнији за све наше грађане - рекла је Ана Брнабић.

Председница Владе истиче да јој је жао што председник Вучић није данас на отварању, због породичне трагедије.

- Желим да му захвалим, зато што су ово његови снови. Он живи за путеве, нико више од њега и боље од њега не доживљава путеве у Србији. Нико их не познаје боље од Вучића, нико не познаје боље села и људе. Хвала му што је сањао и што се одважио да проба. Нама је данас све лакше, имамо новца и знамо да градимо, али има још много тога што морамо да урадимо за нашу Србију, и у смислу путева, железнице, радних места, школа, болница... И у смислу животне средине. Ми радимо на свему томе - рекла је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Ана Брнабић каже да у Србији постоје људи који раде и граде, и људи који руше и блокирају.

- Ми повезујемо градове и општине у Србији, Србију са регионом и Србију са Европом. Данас немамо чега да се стидимо, већ са поносом истичемо да смо из Србије. Из земље која је првак Европе, не само у спорту већ и у економији. Нико у Европи не гради више од нас - истиче премијерка. 

Премијерка Србије истакла је да Србије данас нема чега да се стиди, већ може са поносом да се каже да смо из земље која гради више него све земље у региону и Европи.

- Хвала нашим пријатељима из Кине, хвала нашој Чен Бо, амбасадорки Кине и хвала што помажете да Србија иде даље још јаче, да иде напред. Хвала свима и шаљем велику подршку председнику Александру, Данилу и Милици. Сви који смо данас овде, знајте да имате нашу велику подршку. Живела Србија - рекла је премијерка.

Премијерка Србије стигла на деоницу пута Прељина - Паковраће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила деоницу пута од Прељина до Паковраћа на ауто-путу Милош Велики.

Премијерка Србије поздравила је све присутне ранике и упутила им поздраве председника Србије који је због породичне трагедије био спречен да данас дође и лично обиђе радове, а који је од почетка радова обишао исте 12 пута.

- Жао ми је што он није био са вама ту, и сигурно ће доћи наредних дана да вам честита, да наставимо што јаче до Пожеге. Остало је још мало, важно је да завршимо што пре. Хвала вам на свему - рекла је премијерка радницима из Кине.

Премијерка је рекла да у овом тренутку градимо 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, и да су то огромне инвестиције.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Када сада идем Милошем Великим видимо колико се Србија променила, како све иде на боље. Остало нам је нешто мање од 20 километара до Пожеге - рекла је премијерка током вожње новом деоницом ауто-пута.

Она истиче да држава има довољно новца за све велике пројекте, и да и поред свих радова које подстиче држава јавни дуг је константно под контролом.

- Можемо, радимо, и нема ту никаквих проблема. Чини ми се да би могли и више, али немамо довољно радника и грађевинске оперативе. Ми овакве ствари нисмо радили деценијама, и многе ствари поново учимо, наши инжењери дуго нису имали прилике да раде на овакјвим пројектима, пробијању тунела и грађењу мостова - каже Брнабић, додајући да ће у будућности све бити лакше.

Премијерка је говорила и о енергетској транзицији и зеленој агенди, истичући да су се многи јуче сетили да брину о екологији, док држава ради на том пољу.

- Кренули смо да радимо електроенергетске објекте, брзе пруге, све оно што није рађено од Тита. Вучић живи за путеве и пруге, повезивање различитих градова у Србији, повезивање људи. Имате две врсте људи - људе који граде, и оне који руше. Вучић је од тих који граде, а други су рушили и блокирали - истиче она.

Auto-put Preljina - Pakovraće
Ауто-пут Прељина - Паковраће / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ана Брнабић подсећа да су политичари до 2012. године оставили земљу са огромном стопом незапослености, затвореним фабрикама и дефицитом у буџету.

- Имали смо дуг који је стално растао, а народ ништа од тога није имао, ни путеве, ни школе, ништа нису имали. Сада имате потпуно другачију Србију. Земљу која смањује јавни дуг, а отвара нове путеве, школе и болнице. Имамо снаге и упркос пандемији. Тадашњи политичари су само крали, што видите и данас. Они данас имају паре да купују клубове премијер лиге - рекла је премијерка.

Она каже да на Србију никада није гледала као на земљу јефтине радне снаге, већ на народ који има огроман таленат, креативност, идеје.

- На то смо увек желели да идемо, како би надокнадили пропуштено време, и сустигли оне који су били испред нас. И успели смо у томе. Сећам се када је Вучић постао председник Владе да је имао јако тежак задатак, са фискалном консолидацијом и поплавама које су се десиле. Али успешно смо се изборили са свим проблемима, само ми смо веровали да Србија и наш народ то могу - каже председница Владе и додаје да је целокупна Влада Србије тада увидела да ће марљивим радом моћи за 12 месеци да оствари велике и видљиве резултате за Србију.

Auto-put Preljina - Pakovraće
Ауто-пут Прељина - Паковраће / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ана Брнабић подсећа да овакви пројекти много значе за целу Србију, поменувши и Природњачки музеј у Овчар Бањи, који ће очувати нашу културну баштину.

- И када нас критикују "чувари природе", ја не знам ко се први сетио да измести сав онај саобраћај из клисуре. Ускоро ћемо направити и потпуно застакљени видиковац у Овчарско-кабларској клисури. Па ћемо на језеру Међувршје имати потпуно еколошки катамаран, који је у потпуности направљен у Србији. Размишљамо о свакој ситници, то смо научили од председника. То је политика, ово је наша земља и ми за њу радимо срцем и душом - каже она.

Auto-put Preljina - Pakovraće
Ауто-пут Прељина - Паковраће / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Нико о томе није размишљао, људи су хтели да нађу посао. Тек када је спроведена фискална консолидација, захваљујући председнику Вучићу, ви видите да ми радимо на одсумпоравању ТЕНТ-а, на другим пројектима значајним за екологију. А нико није причао о томе раније, људи нису знали када ће примити пензију. Вучић Србију ставља на право место, он је тада кренуо да размишља о обновљивим изворима енергије, и колико год да му спочитавају то, дела говоре све - навела је Ана Брнабић те је подсетила да 2014. године нико није причао нити помињао животну средину и очување екологије, квалитету ваздуха, загађењу и осталим борбама данашњих лажних еколога.

На самом крају обиласка деонице пута од Прељина до Паковраћа премијерка Србије Ана Брнабић истакла је још једном сву захвалност председнику Србије који је својим трудом и радом омогућио да Србија данас боље и напредније живи, али и да министри у Влади Србије могу боље и са много више самопоуздања и вере у себе да раде и остварују нове идеје и планове за бољу будућност Србије.

- Ја знам да је ово тежак тренутак за породицу Вучић, смрт Ксеније Вучић потресла је све, највише њихову продицу, али ја морам да се захвалим председнику Вучићу и његовој породици, на свему што су урадили за Србију. Сада је све лакше, свима нама. Ја када сам постала председница Владе 2017, већ тада је то била друга Србија. Тада сам имала стабилну ситуацију у буџету, све је било лакше - закључила је премијерка Ана Брнабић.

 

 

О деоници Прељина - Паковраће

Деоница ауто-пута Прељина-Паковраће дуга је 11,6 километара, а на том потезу налазе се три моста и један тунел. Изградња деонице Ауто-пута од Прељине до Пожеге почела је у мају 2019. године, а вредност радова је 450 милиона евра. Цела траса требало би да буде изграђена до краја 2022. године. На њој ће бити три тунела, 32 моста, 11 надвожњака и три петље. Та деоница ће повезати Чачак, Лучане и Пожегу и два округа, Моравички и Златиборски.

Наплатна рампа у Прељини је преоптерећена практично од отварања ове деонице, јер се ту искључују сви који иду у Чачак, али и даље ка Златибору и Црној Гори. Ауто-пут "Милош Велики" је био најоптерећенији током празничних дана и због тога су сви с нестрпљењем очекивали дугонајављивано отварање пута до Паковраћа, јер ће нова наплатна рампа да растерети ону у Прељини.

Такође, завршетак ове обилазнице предуслов је за урбанистички развој Чачка, као и на смањење аерозагађења у граду.

Ова деоница има посебно велики значај јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд - Сарајево.

СРБИЈА УБРЗАНО ГРАДИ СВОЈ ДЕО АУТО-ПУТА КОЈИ ЋЕ СПОЈИТИ БЕОГРАД И БАР У ЦРНОЈ ГОРИ

Када аутопут буде завршен, остварићемо скоро незамисливо: за 2 сата и 45 минута стизаће се од Београда до црногорске границе. Изградња аутопута Београд - Јужни Јадран не доприноси само економском развоју друштва, већ и зауставља негативне демографске трендове. Боља повезаност неразвијених и девастираних подручја са развијеним деловима Србије, уз краће време путовања, мање путне трошкове и већу безбедност у саобраћају, омогућиће боље услове живота локалног становништва, развој предузетништва И већи животни стандард.

Ауто-путеви, поред тога што повећавају ефикасност, брзину повезивања, повећавају конкурентност привреде, оно због чега су једнако важни то је безбедност саобраћаја.

"Милош Велики" омогућава да заобиђете Ибарску магистралу. Не постоји саобраћајница која није опасна, али Ибарска магистрала је посебно ризична. Према појединим статистичким подацима, на овој саобраћајници годишње погине скоро 500 људи. Многи је и даље сматрају једном од најопаснијих у Србији.

И даље поједини возачи да би стигли до Чачка користе Ибарску магистралу јер сматрају да је сада мање оптерећена него раније. Стручњаци кажу да се баш таква увереност, која са собом носи и опуштенији приступ вожњи, често плати животом.

Такође, изградња аутопута "Милош Велики" има и велики значај за привлачење домаћих и страних инвеститора што ће, између осталог, омогућити равномерни развој свих околних општина. Када говоримо о инвестицијама ауто пут је велика шанса за приведу али и за турискичку и угоститељску делатност

Само у 2021. години урађено је 547 километара локалних и 682 километра државних путева. 

Сва досадашња улагања у инфраструктуру, у целој Србији, можете видети на интерактивној мапи delagovore.rs кликом ОВДЕ.