Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИТНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Нова поскупљења банака на поједине услуге

15.12.2020. 13:03
Пише:
Србија Данас/Новости
bankomat
банкомат / Извор: Профимедиа

Судећи по мејловима пристиглим на интернет адресе клијената појединих банака које послују у Србији, после Нове године спремају се нове цене банкарских услуга.

За одржавање рачуна, исплату готовине, СМС обавештења, коришћење банкомата и друге уобичајене банкарске услуге у 2021. години биће неопходно издвојити од 15 до 60 одсто више суме него до сада.

Нема више ноћних мора на путу до Златибора: Сређена магистрала која је задавала муке возачима  

Нема више ноћних мора на путу до Златибора: Сређена магистрала која је задавала муке возачима  

СРБИЈА МОРА ДА НАУЧИ ДА ЖИВИ И РАДИ СА ВИРУСОМ КОРОНА! У припреми посебан водич за безбедан и здрав рад од куће

СРБИЈА МОРА ДА НАУЧИ ДА ЖИВИ И РАДИ СА ВИРУСОМ КОРОНА! У припреми посебан водич за безбедан и здрав рад од куће

Грађани, пажња! На наплату стиже нови порез: Рок за плаћање је 15 дана, а онда следи казна!

Грађани, пажња! На наплату стиже нови порез: Рок за плаћање је 15 дана, а онда следи казна!

Међу првима су корисници Еуробанке добили оквирне уговоре са новим тарифама које ће да важе од 1. марта 2021. године, а измене тарифа за опште банкарске услуге најавила је и Уникредит банка. Потврду да ће идуће године кориговати цене потврдили су из Адико банке. Поједине нове тарифе уводе и Апи банка и Креди агрикол банка.

Из Народне банке Србије кажу да немају информације које још финансијске установе у овом моменту намеравају да подигну цене својих накнада, али ни банке нису у обавези да унапред достављају измене тарифа за услуге које пружају. У складу са Законом о платним услугама, једино морају да информишу своје кориснике писменим путем - најмање два месеца раније.

- Корисник платних услуга није дужан да прихвати повећање накнада за платне услуге које банка пружа и може раскинути оквирни уговор с банком без плаћања накнаде и других трошкова - објашњавају у НБС.

- Банке морају да најкасније 15 дана пре почетка примене, на видном месту у пословним просторијама и на интернет страници истакну трошкове које наплаћују корисницима.

Како у НБС кажу, свака банка је самостална у одлуци о цени својих услуга, али с обзиром на то да у Србији тренутно послује 26 банака, свакој је у интересу да има конкурентну понуду.

Нове цене

- Вођење платног рачуна Еуро плата и осталих динарских рачуна је 160 динара до 28. фебруара 2021. године када ступа нова цена од 190 динара - пише у документу који су добили клијенти.

Banka
Банка / Извор: Профимедиа/илустрација

- За СМС обавештења током месеца ће уместо 70 бити потребно 100 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке, уместо 150 бити 200 динара. За 200 динара, или готово 70 одсто поскупеће услуга за замену картице ако је украдена или изгубљена, уместо 300 на 500 динара, а уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

Поређење на сајту

На тржишту наше земље послује 26 банака, 14 платних и две институције електронског новца. Како да лакше одаберу где ће имати рачун, грађани могу преко информативног прегледа накнада пружалаца платних услуга повезаних с платним рачунима, које објављују НБС на својој страници од прошле године.

Како су рекли из других банака, зна се да ће бити корекција тарифа, али не и у ком ће правци ићи. Остале банке рекле да су цене за поједине услуге снижене, за друге незнатно увећане, док је за највећи број услуга цена остала непромењена.

- Када говоримо о физичким лицима, тарифа за инстант плаћања путем мобилног банкарства смањена је са 30 динара на 20 за трансакције до 300.000, док је цена те услуге у експозитури повећана са 0,5% од износа који се уплаћује на 0,8 одсто. Банка и даље не наплаћује безготовински пренос новчаних средстава унутар банке - кажу из банке.

Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

Нове тарифе ће се примењивати од 18. јануара. На сајтовима Апи и Креди агрикол банке су објавиле измене тарифа 2021.

Услови

Из Удружења банака кажу да је према закону о банкама, свака банка у обавези да донесе и објави Опште услове о пословању банке. Кажу да не знају које ће банке изменити својен ценовнике, али да је то пословна политика сваке банке. Тврде да нема устаљених правила и да свака банка доноси своју тарифну политику, али да корекција цена не иде увек у правцу повећања и да се често дешава да се цене накнада а поједине услуге снижавају, као и да су многе бесплатне.

Док ће рецимо провизија за подизање новца са свог банкомата кредитном картицом са поскупљењем коштати минимално 200 динара, док ће у осталим банкама бити од 60 до 250 динара. Провизија за подизање новца са банкомата или шалтера друге банке платном картицом биће најмање 200 динара, док ће у осталим банкама бити од 60 до 210 динара.

Услуга одржавања по најнижој тарифа засада је од 95 динара до 200 динара у зависности од банке.

Међу услугама које банке наплаћују су и издавање чекова, слање СМС порука, добијање обавештења на банкомату коришћењем кредитне картице.