Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ВАПИ ЗА СЕЗОНЦИМА: Зарада ДОБРА, а ево где све можете да радите

03.08.2019. 14:02
Пише:
Танјуг
Poljoprivreda
Пољопривреда / Извор: Профимедиа

Од почетка године до друге половине јула издато око 6.700 радних дозвола странцима

Све земље региона муче исту муку, како наћи довољан број сезонских радника, а међу њима и Србија, која сада, као и њени суседи, све више тражи радну снагу у комшилуку.

Надлежни упозоравају на опрез и саветују да се грађани пре пута добро распитају ко је послодавац и да ли нуди уговоре, јер је недавно, према писању медија, једна хрватска агенција "изиграла" групу од 30 сезонаца, међу којима је њих десет из Србије, а који су добили посао као сезонци у Термама Чатеж у Словенији.

Ко су најбоље плаћени сезонци: Летњи послови могу донети зараду и до 500 евра!

Ко су најбоље плаћени сезонци: Летњи послови могу донети зараду и до 500 евра!

Станарина је око 1.300 евра, флаша вина 17! Ево која је држава најскупља у Европи! (ФОТО)

Станарина је око 1.300 евра, флаша вина 17! Ево која је држава најскупља у Европи! (ФОТО)

НЕДОСТАЈЕ ПОТРЕБАН КАДАР: Одлаже се примена Закона о заштити података о личности?

НЕДОСТАЈЕ ПОТРЕБАН КАДАР: Одлаже се примена Закона о заштити података о личности?

Подаци показују да угоститељима и хотелијерима на Хрватском приморју, где сезона увелико траје, према проценама тамошњих струковних удружења и привредне коморе, недостаје око пет хиљада радника, махом у сектору туризма.

У Црној Гори је, према изјавама званичника, ове године ангажовано више од 10.000 радника на сезонским пословима, што је повећање за хиљаду сезонаца у односу на годишњи просек.

Недостатак радне снаге на "летњим пословима" у суседним државама годинама уназад попуњавају радници из Србије и БиХ, најчешће на грађевинским пословима и у ресторанима и хотелима, али и домаћи послодавци запошљавају све више привремених радника како из земље, тако и из земаља региона.

Konobar
Конобар / Извор: Профимедиа/илустрација

Међутим, како не постоји званична евиденција ангажованих страних сезонских радника, није познато колико њих ради на српским њивама, градилиштима...

У Националној служби за запошљавање кажу да је од почетка јануара до друге половине јула издато 6.700 радних дозвола страним држављанима, али непознато је колико њих је ангажовано на сезонским пословима.

У Министарству за рад рекли су Танјугу да се сезонски послови могу обављати и на основу уговора о раду на одређено време и уговора о привременим и повременим пословима, али се "посебна евиденција о ангажовању сезонских радника по овим уговорима не води".

građevina
грађевина / Извор: Профимедиа

С друге стране, од почетка примене софтвера за пријављивање сезонских радника у Србији пријављено је око 17.000 сезонаца који су радили 312.000 радних дана, каже Тиса Чаушевић из НАЛЕД-а. "У буџет Србије је на овај начин уплаћено више од 600.000 евра на име пореза и доприноса", односно, нешто више од 70 милиона динара, наводи Чаушевић.

Циљ државе је да се 80 до 100 хиљада сезонаца, колико према неким проценама ради током године на сезонски пословима у Србији, изведе из "сиве зоне", односно уведе у легалне токове рада.

С обзиром на то да не постоје подаци о броју пријава сезонских радника из претходне године, јер се са применом Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима почело 7. јануара ове године, није могуће доћи до бројке да ли је реч о повећању или смањењу броја пријављених радника на сезонским пословима у овој години. Подаци показују да су од 212 послодаваца у Србији који су до сада користили овај систем, трећина њих власници пољопривредних газдинстава.

Експеримент КРАЋЕГ РАДНОГ ВРЕМЕНА дао прве резултате: Успорило отварање НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Експеримент КРАЋЕГ РАДНОГ ВРЕМЕНА дао прве резултате: Успорило отварање НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

ПРОШИРУЈЕ СЕ КАПАЦИТЕТ БОРСКЕ ТОПИОНИЦЕ: Кинези улажу 200 милиона у РТБ Бор!

ПРОШИРУЈЕ СЕ КАПАЦИТЕТ БОРСКЕ ТОПИОНИЦЕ: Кинези улажу 200 милиона у РТБ Бор!

Најплаћенији човек у Србији за четири месеца ЗАРАДИ МИЛИОН ЕВРА

Најплаћенији човек у Србији за четири месеца ЗАРАДИ МИЛИОН ЕВРА

Седамдесет процената оних који ангажују раднике ипак су и даље велика предузећа, комбинати, који у свом поседу имају велике плантаже, најчешће воћа и поврћа. Сезонци се највише ангажују у Војводини, али статистика бележи и да је значајан број ових радника ангажован на југу, у Лесковцу.

Највећи број сезонаца који се ангажују на неколико недеља, без било каквог уговора о раду, и тако остају и без свих радних права, дневнице зарађују код газда пољопривредних имања, које инспектори рада готово да не обилазе.

ИЗВОР ЖИВОТА ЗА 100 МИЛИОНА ЉУДИ: Ово је најважнија река на свету, а због ње би могло да зарати 11 држава (ВИДЕО)