Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРО РАЗМИСЛИТЕ ПРЕ НАЈВЕЋЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Ово је НАЈСИГУРНИЈИ НАЧИН да не будете преварени приликом КУПОВИНЕ СТАНА

25.04.2019. 17:39
Пише:
Србија Данас
stanovi
станови / Извор: Профимедиа

Најразличитије преваре приликом куповине станова су нешто о чему се већ годинама уназад пише и прича. Иако су последњих година овакви случајеви нешто ређи, захваљујући различитим законским мерама које ограничавају потенцијалне преваранте и могућност преваре приликом куповине стана своде на најмању меру, они се и даље дешавају. 

С обзиром да је у питању инвестиција за коју се новац скупља најчешће цео живот, и да је у питању куповина непокретности која се разликује од било које друге куповине, јако је битно да се купци станова када се одлуче за куповину обрате једној од регистрованих агенција. Само на овај начин могућност било какве преваре биће сведена на најмању могућу меру. 

Приликом куповине стана са регистрованом агенцијом за продају непокретности као посредником, чија је регистрација законски обавезна, купац може бити сигуран да неће бити преварен и да његова животна инвестиција неће бити злоупотребљена на било који начин. Регистроване агенције за продају некретнина имају велико искуство у свом послу, па комбинација њиховог искуства и знања превенира могућност било какаве преваре приликом куповине.

Како каже Владимир Обрадовић, члан Одбора Групације посредника Привредне коморе Србије, један од најсигурнијих начина за куповину стана јесте да се купац обрати некој групацији удружених агенција, као што је Групација посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије, која је и највећа групација при Привредној комори, која броји преко 150 чланова и коју карактерише јако развијена међусобна сарадња агенција, брз и сигуран проток битних информација, али и сарадња са најрелевантнијим институцијама које су битне за промет непокретности попут Катастра, јавних бележника, и адвоката. Овакве групације првенствено имају циљ да могућност било какве преваре сведу на минимум.

Погледајте како изгледа изградња аутопута Бар - Бољаре (ВИДЕО)

Погледајте како изгледа изградња аутопута Бар - Бољаре (ВИДЕО)

Успавани џин могао би Србији да напуни касу! ЕВО КАКО МОЖЕМО ДА ПРОФИТИРАМО ОД ДУНАВА

Успавани џин могао би Србији да напуни касу! ЕВО КАКО МОЖЕМО ДА ПРОФИТИРАМО ОД ДУНАВА

Усвојен лекс специјалис о кредитима у "швајцарцима"

Усвојен лекс специјалис о кредитима у "швајцарцима"

Владимир Обрадовић напомиње и то да ни у једној земљи на свету могућност преваре није апсолутно искључена, али да се једино обраћањем регистрованој агенцији и групацији агенција за продају непокретности та могућност своди за минимум.

Владимир наглашава да чак ни индивидуално ангажовање адвоката приликом куповине стана, без посредовања агенције, није апсолутно сигурно, јер су агенције за продају непокретности по закону обавезне да сарађују управо са адвокатима који су специјализовани за ову област. 

Уколико се купац ипак одлучи да у процес куповине стана крене сам, без ангажовања регистроване агенције за продају непокретности, он знатно повећава ризик да буде преварен, првенствено због незнања. 

Посебно је занимљиво то што су се на тржишту у последње време појавиле специфичне онлајн регистроване агенције за продају непокретности. Овакве агенције јесу регистроване, али како напомиње Владимир, оно по чему се онлајн агенције разликују јесте недостатак директног контакта са купцем, што је веома битно. Сам процес куповине стана обично траје доста дуго и подразумева сталне контакте и упознавање агената са појединцем или породицом која купује стан. Приликом ангажовања онлајн агенције оваквог контакта и упознавања нема, па и није могуће потпуно разумевање клијента који купује стан и свих његових захтева и потреба. 

razgovori sa agentom za nekretnine prilikom kupovine stana
разговори са агентом за некретнине приликом куповине стана / Извор: Профимедиа

Групација посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије посебно скреће пажњу на опрез при ангажовању онлајн агенција, јер се оне баве искључиво повезивањем продавца и купца некретније, али не и детаљним проверавањем папирологије и документације, која је најчешће и најпогодније тло за било какву превару. За сада још увек нема могућности да се онлај н куповина непокретности одвије на најбољи могући начин, а ово није ситуација само у Србии, већ и у великом броју других земаља. Купци некретнина још увек највише поверења имају у агенције. 

Доношењен Закона о посредовању у промету непокретности 2015. године, који се примењује у својој  пуној мери, клијентима је омогућено да уколико приликом сарадње са неком агенцијом за продају непокретности дође до било каквог вида преваре, од осигурања наплате штету која им је начи њена.  Међутим, од 2015. године, такве преваре су сведене на ниво статистичке грешке, па је од тада забележено сасмо 2 одштетна захтева за наплату осигурања.

УНОСАН БИЗНИС ПОГОДАН ЗА СРБИЈУ: Од овог посла остајаће вам ЧИСТА ЗАРАДА И ДО 10.000 ЕВРА!

УНОСАН БИЗНИС ПОГОДАН ЗА СРБИЈУ: Од овог посла остајаће вам ЧИСТА ЗАРАДА И ДО 10.000 ЕВРА!

НЕМАЧКА КОМПАНИЈА ГРАДИ ФАБРИКУ У НОВОМ САДУ: Посао за 440 људи, у плану и истраживачки РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР

НЕМАЧКА КОМПАНИЈА ГРАДИ ФАБРИКУ У НОВОМ САДУ: Посао за 440 људи, у плану и истраживачки РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР

КРИЗА РАДНЕ СНАГЕ: Наша суседна земља спремна да УВЕЗЕ ПОЛА МИЛИОНА РАДНИКА!

КРИЗА РАДНЕ СНАГЕ: Наша суседна земља спремна да УВЕЗЕ ПОЛА МИЛИОНА РАДНИКА!

Преваре приликом куповине станова о којима се говори и пише, дешавају се ван агенција, и за њих су одговорни појединци који покушавају да послују ван закона. Те преваре су разноврсне: од оних продаја које се заснивају на фалсификованој документацији, преко продаје стана са нерешеним власничким питањем или дупле продаје станова, на пример променом броја стана, а најбољи начин да купци могућност за неку од ових превара сведу на најмању могућу меру јесте управо ангажовање агенције. 

Од 2010. године, када је уведен јединствени систем који се зове "Либра", могућност превара је значајно смањена, првенствено зато што је применом овог система онемогућена "дупла" продаја исте непокретности, јер се стан блокира приликом овере код Јавних бележника уколико се покуша дупло оверавање. Агенције за некретнине, чланице Групације, имају одлицну сарадњу са Јавним бележницима, тако да до ових непријатних ситуација практично и не долази јер се ради претходна провера комплетне документације у сарадњи са Адвокатом кога је ангажовала Агенција за некретнине.

Нове уредбе су онемогућиле промет станова у легализацији, а који нису озакоњени, тако да је смањена могућност преваре и код станова који нису легализовани, а где су се најчешће и појављивале преварне радње, а у виду промене бројева станова од стране инвеститора.

Обрнути процес преваре, односно ситуација да купац превари продавца готово да није могућа. Наравно, и у овом случају постоје могућности за неке непријатности, попут, на пример, ситуације да купац капарише стан уз оверен Предуговор, а онда одустане од куповине и блокира даљу продају стана продавца до судског раскида Предуговора. Ипак, превара која ће оштетити продавца генерално није могућа и знатно је ређа од ситуације да Продавац евентуално превари Купца.