Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГРЧКА ЗАКОНОМ ОГРАНИЧИЛА ЦЕНУ ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ: Једним кораком решен огроман проблем који поставља задатак и другим земљама

02.07.2023. 20:16
Пише:
Србија Данас
Grčka
Грчка / Извор: Фото: Shutterstock

Земља у којој туристи из Србије обожавају да летују на овај начин је показала како се може постићи равнотежа између економских интереса и основних потреба људи.

Вода је драгоцени ресурс који је кључан за одржавање живота на нашој планети. Без воде, ниједан облик живота не би био могућ. Међутим, упркос њеном огромном значају, велики број људи широм света нема приступ чистој пијаћој води. Ово доводи до ситуације у којој су људи принуђени да купују флаширану воду по високим ценама. 

ОВО ЈЕ САДА НАЈВРЕДНИЈА КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ: Вреди ТРИ ХИЉАДЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА, а све захваљујући ЈЕДНОМ УРЕЂАЈУ

ОВО ЈЕ САДА НАЈВРЕДНИЈА КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ: Вреди ТРИ ХИЉАДЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА, а све захваљујући ЈЕДНОМ УРЕЂАЈУ

ВУЧИЋ ПОДЕЛИО ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ: Повећање плата од 1. септембра и исплата 10.000 по детету

ВУЧИЋ ПОДЕЛИО ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ: Повећање плата од 1. септембра и исплата 10.000 по детету

СТИЖУ "ТЕШКА ВРЕМЕНА" Рате стамбених кредита у Србији поново скачу - ево шта каже ЕЦБ

СТИЖУ "ТЕШКА ВРЕМЕНА" Рате стамбених кредита у Србији поново скачу - ево шта каже ЕЦБ

Флаширана вода је и до десет пута скупља од воде из чесме. Ово ствара удар на буџет свих оних који немају приступ води са чесме или на местима где таква вода није за пиће. Тако ове групе људи постају рањивије у односу на оне који имају приступ пијаћој води. 

Постоје земље које препознају важност тога да вода буде доступна свим њеним грађанима. Један такав пример је Грчка, која је спровела мере како би ограничила цену флаширане воде и обезбедила приступачност њеним грађанима, али и свим туристима који је посете. Земља у којој туристи из Србије обожавају да летују на овај начин је показала како се може постићи равнотежа између економских интереса и основних потреба људи.

Грчка влада је 2013. године по први пут увела ограничење цена производа који се продају на уређеним плажама на којима се наплаћује улаз, а у фокусу је била баш флаширана водаТако су ограничене цене биле 35 евро центи за флашу воде од 500 мл и 50 центи за флашу воде од 750 мл. Овај ценовник се ревидира сваке године, а надзор врше инспекцијске службе.

Ограничења цене не важе само на уређеним плажама, већ обухватају и друга места. Већ је препоручена горња граница цена у ресторанима и баровима на аеродромима, бродовима, стадионима, археолошким налазиштима, биоскопима и у позориштима.

Plaža Navađo, Grčka
Плажа Навађо, Грчка / Извор: Профимедиа

Казне за оне који прекрше ова ограничења су веома строге. За непостојање ценовника казна је 1.000 евра, 500 евра је казна за оне који продају наведену робу по вишим ценама и 500 евра ако купцима не понуде одређена пића и грицкалице. У случају поновног кршења прописа, казне ће бити удвостручене.

На овај начин Грчка, не само да помаже људима који имају проблем са ценом воде, већ и шири свест о значају правичне дистрибуције воде што је кључно како бисмо осигурали достојанствену будућност за све људе и читаво човечанство. 

Вода као најзначајнији ресурс

Вода је основна компонента сваког живог бића. Без воде биљке не би могле да расту, животиње не би преживеле, а опстанак људи не би био могућ. 

Вода је од кључне важности за наше тело. 70% људског тела чини вода, док чак 75% нашег мозга чини вода. Без воде не би било ни нашег памћења. Само 90 минута уобичајеног знојења смањује мозак као једна година старења, док само једна чаша воде враћа мозак у уобичајено стање. Човек може преживети само неколико дана без воде пре него што се суочи са озбиљним здравственим проблемима. Редовно уношење воде је кључно за правилно функционисање организма и одржавање здравља.

voda
вода / Извор: Профимедиа

Многи људи широм света немају приступ чистој пијаћој води. Недостатак пијаће воде постао је глобални проблем који погађа пре свега најсиромашније социјалне слојеве и сушне регионе наше планете. На таквим местима људи су приморани да купују флаширану воду како би се заштитили од заразних болести и како би обезбедили нормално функционисање организма. Недостатак приступа води је озбиљан проблем који се мора решавати, како на локалном, тако и на глобалном плану уз међусобну сарадњу и солидарност. Став које је донела УН јесте да је вода стратешка сировина века у коме живимо. Европска унија је, такође, усвојила правила за заједничко управљања водама.

Вода је хемијско једињење које се састоји од два атома водоника и једног атома кисеоника. Она има јединствена својства која је чине виталним за живот. У питању је универзални растварач, омогућава хемијске реакције у организмима, одржава температурну равнотежу и доприноси очувању хидратације.

Приступ чистој пијаћој води је основно људско право и кључни фактор за здравље и опстанка наше планете и човечанства. Недостатак приступа води постаје све већи проблем, али постоје примери попут Грчке који показују да је могуће пронаћи решења која осигуравају приступачност воде.