Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Хоће ли Срби овог лета на море у Грчку? ИЗ ПРВЕ РУКЕ: Власник "Travellanda" открива шта ће бити са аранжманима

06.03.2021. 17:05
Пише:
Србија Данас
Grčka
Грчка / Извор: СД/илустрација

Српски туристи не одустају од летовања у Грчкој, али исходи остваривања аранжмана под великим су знаком питања

Борба целокупног света са опаким коронавирусом траје већ више од годину дана у појединим земљама, а један од највећих удараца у економском смилу претрпеле су управо туристичке агенције. Затворене границе, локдауни широм света, ПЦР тестирања, обавезни карантини – све су то неприлике које су умногоме онемогућиле рад туристичким агенцијама, али и грађанима да путују и своје одморе проведу ван матичне земље. 

Грађани Србије свакога месеца са ишчекивањем чекају да чују информацију да ли ће се овог лета ико окупати у мору, као и која је то дестинација која ће грађане Србије дочекати без карантина и додатних трошкова тестирања. Ипак, највећа жал је наравно за грчким приморјем и управо ту је настао горући проблем.  Туристи се надају, туристичке агенције чекају решење, а дипломатија преговара. А шта се стварно догађа?

Јесу ли то Грци ставили забрану за Србе или је корона ипак та која диктира правила свим туристима?

Како смо могли у јавности да чујемо већ 300.000 српских туриста уплатило је аранжмане у Грчкој за предстојећу сезону. Цене су, према речима туристичких радника, више за пет до десет одсто него лани, али информације о отварању граница нема још увек. Српске агенције су новац проследиле грчким колегама, али нико не може да гарантује да ће грађани своје летовање добити, али ни новац назад уколико се аранжман не оствари. 

- Целе зиме су се давале лажне вести да Грчка продужава забрану српским држављанима, што није тачно. Грчки народ је у локдауну још од новембра месеца и по службеној дужности се забрана уласка у Грчку продужава за све, па и за Србе, а осим за грађане Европске уније. Они који су грађани ЕУ морају да раде ПЦР тест за улазак и по закону без обзира на резултат теста морају да буду у карантину. Те мере нису уперене против Срба, а ствара се атмосфера као да је тако. Објављивање информација које су неистините отежава се рад онима који се труде, нашим дипломатама, да реше горући проблем за туристичке агенције у Србији. Овај проблем је горући за туристичке агенције јер има 300.000 оних који су већ уплатили аранжмане у Грчкој и сви ти аранжмани су сада доведени у питање. Ко год каже да ти аранжмани нису доведени у питање, тај лаже, зато што Грци немају да врате новац који је уплаћен. Наше туристичке агенције су проследиле новац Грцима, али они неће имати новац да то врате ако аранжмани пропадну. Кампања која се водила о забрани за Србе лоше се одражава на решавање овог горућег проблема – рекао је власник туристичке агенције “Travelland” Милош Јововић.

Grčka
Грчка / Извор: СД/илустрација

На снази је забрана уласка туриста у Грчку и она траје већ месецима, а како се може чути, та забрана ће се наставити и од понедељка. Корона је потпуно променила систем туристичким радницима, али и грађанима, ипак здравље је свима увек на првом месту. 

- Грци су нам доказани пријатељи, али и 8. марта ће се продужити забрана уласка. То и није суштински продужетак забране, већ је нормалан след њихових мера. Та мера забране уласка важиће и за наше држављане, иако се зна колики смо ми пријатељи са Грцима, а то се показало много пута до сада, поготово када је било бомбардовање, зато и треба да поштујемо мере и да не отежавамо ситуацију – рекао је Милош Јововић испред туристичке агенције “Travelland”.

Надлежни у Србији и даље немају никакав коначни договор са властима Грчке око будућих путовања. Чека се и међусобно признавање сертификата о вакциницаји, али и који тест ће бити обавезан за улазак у Грчку, а то је потврдило и српско Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије. Датум који се спомињао као могуће отварање граница услед активирања Споразума био је 1. мај, али јасних информација да ће се то и догодити нема. 

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

- Огроман проблем се прави и за потписивање Споразума са Грцима о уласку српских туриста у земљу, а он тек треба да буде направљен, не иде у прилог што се објављује да забране важе само за Србе. Грци су у локдауну, а нису издали никакву забрану за Србе, нити су отварали своје аранжмане зимус, већ су то биле лажне информације како би могло после да се каже да су нас ипак “блокирали”. Нормално је да се продуже мере, ако су Грци у локдауну све време, народ не може нигде, наравно да нико неће моћи код њих да дође туристички. Паушално је говорити где ће моћи да се иде и наводити дестинације, то би била лаж, ми до последњег момента не знамо шта ће се дешавати, туристичке агенције продају аранжмане, не смемо износити лажи, кад не знамо где ће моћи да се иде. Држава је много помогла у вези са платама и доприносима, хвала држави на томе, али туристичким агенцијама треба могућност да испоштујемо људе, а поготово и тих 300.000 који су аранжмане већ уплатили. Не треба искоришћавати болест, ништа добро не би било да су нас пустили у Грчку, корона је код нас током лета експлодирала, после је код њих експлодирала у септембру – истакао је власник туристичке агенције “Travelland” Милош Јововић.

МЕРЕ У ГРЧКОЈ ОШТРЕ И ДОСЛЕДНЕ

У Грчкој и даље важи забрана кретања од 21 до пет часова ујутру, радним данима, док је викендом "закључавање" од шест сати увече. Грчка је недавно увела нове, ванредне мере, па ко иде у супермаркет, може да се креће само у оквиру своје општине или два километра даље. Исто је и за банке. Дозвољено је извођење кућних љубимаца, шетња и рекреација, али искључиво пешке или бициклом.