Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како Срби могу постати модерни рудари и зарадити 11.000 долара: Шта је биткоин, блокчејн и шта доноси либра?

24.06.2019. 12:46
Пише:
Србија Данас/Телеграф
bitkoin
биткоин / Извор: Профимедиа/илустрација

Вредност биткоина је премашила 11.000 долара на азијском трговању, достигавши највиши ниво у више од 15 месеци.

Тако, најпознатији дигитални новчић повукао је горе и друге крипто токене, али и вратио интересовање јавности за биткоином.

ХОТЕЛ НА ПЛАЖИ УЗ ПОПУСТЕ ДО 52% И СМЕШТАЈ ЗА ДВОЈЕ ДЕЦЕ ГРАТИС ЈОШ САМО ДАНАС У TRAVELLAND-U!!

ХОТЕЛ НА ПЛАЖИ УЗ ПОПУСТЕ ДО 52% И СМЕШТАЈ ЗА ДВОЈЕ ДЕЦЕ ГРАТИС ЈОШ САМО ДАНАС У TRAVELLAND-U!!

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ СПИСКОМ! Брендови које је СФРЈ производила за цео свет

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ СПИСКОМ! Брендови које је СФРЈ производила за цео свет

БИТКОИН наставља ВРТОГЛАВО ДА РАСТЕ: Премашио 11.000 долара!

БИТКОИН наставља ВРТОГЛАВО ДА РАСТЕ: Премашио 11.000 долара!

Криповалуте поново су доспеле у центар пажње након промоције Фејсбуковог пројекта властите виртуелне кованице "либре".

Највећа светска криптовалута, биткоин, узлетела је на дневни максимум од 11.307,69 долара, према биткоин ценовном индексу платформе Коиндеск, која узима у обзир цене ове дигиталне валуте на различитим берзама. То је највиши ниво од 5. марта 2018. године.

bitkoin
биткоин / Извор: Профимедиа

Од почетка ове године, вредност биткоина је скочила за 170 процената. Његов успон је допринео такође расту цена других дигиталних новчића, попут етереума, чија се вредност ове године више него удвостручила.

Чини се да су инвеститори одлучили да игноришу ружно сећање на прошлогодишње "пуцање биткоин балона", након што је ова криптовалута у децембру 2017. достигла рекордну вредност од преко 19.000 долара. Његова цена је драматично пала током 2018. и почетком 2019. се кретала на нивоу од само 3.000 долара.

ПОВРАТАК КРИПТО-ВАЛУТА: Цена Биткоина прешла 10.000 долара, наставља ВРТОГЛАВО ДА РАСТЕ

ПОВРАТАК КРИПТО-ВАЛУТА: Цена Биткоина прешла 10.000 долара, наставља ВРТОГЛАВО ДА РАСТЕ

Велике промене: Биткоин опет расте, да ли је време за шампањац?

Велике промене: Биткоин опет расте, да ли је време за шампањац?

НЕВЕРОВАТНИ ПОДАЦИ: Рударењем БИТКОИНА уништава се планета! Ево и како

НЕВЕРОВАТНИ ПОДАЦИ: Рударењем БИТКОИНА уништава се планета! Ево и како

Либра је дакле, погурала крито-валуте, оправдано?

Већ је евидентно, да је најавом Либре, Фејсбук позитивно утицао на раст вредности вецини криптовалута (тржиште дигиталних валута прешло је цифру од 330 милијарди долара. Крипто, као и бинис јавност има подељења мишљења о овој новој дигиталној валути, најављеној за прву половину следеће године. О либри, њеним карактеристикама и нашим опцијама за Телеграф Бизнис говорио је Срећко Миодраговиц, шеф кабинета и саветник председнику компаније Цомтраде, Blockchain expert и еванђелиста.

- За протеклих 10 година, колико је биткоин на тржишту, па затим и остали крипто коини/токени, као највећи изазов се показао онај који се односи на масовну употребу крипто валута. Јос увек врло мали број људи, компанија, сервиса, користи крипто валуте. Либра, има предиспозиције да то промени. У старту може да се "рачуна" на преко 2,5 милијарди вец постојећих корсника (Фацебоок, Whatsapp, Инстаграм), а када се на то додају и корисници и осталих Либра партнера (Убер, Виса, Мастер, Ebay, PayPal, Цоинбасе, и др.), нема сумње, да новонајављана дигитална валута има много јаку стартну позицију.

bitkoin
биткоин / Извор: Профимедиа

Потпуно је непотребно полемисати Либра техничке карактеристике, да ли је то крипто валута или не, да ли је у позадини блокчејн технологија, зашто неће бит у почетку отворена за све оне који желе да подигну "Либра ноде" за валидацију трансакција, итд. Технички ће Либра протокол да се развија у наредним годинама, и очигледно је да ће од свих блокчејн мрежа, пристуних у етру, “покупити” оно најбоље. Стартне позиције Фејсбука, као и 30-так партнера који Либра удружењем у Женеви, подржавају (а и водиће) развој Либре, говоре у прлог томе, да "коначно" масивно усвајање дигиталне валуте можемо да очекујемо у наредних пар година.

Сматрам да це први "на удару" да буду ретаил финансијске институције, и да оне треба да траже начине како це се сутра прилагодити Либри на својим тржистима (једна од стратегија за прилагођавање је и чувена “ако не можес да их победис – придружи им се”).

Фокус јавности је на Либри као финансијком инструменту, стабилној валути (обезбеђеној у позадини доларима, фунтама, еврима, јенима, обвезницама...) који, за минимални фее, омогућава плаћање, слање новца, у различите делове света у пар секунди. Ја бих се осврнуо и на потенцијале "паметних уговора" и  децентразлованих апликација, које це "живети" на Либра блокчејн мрежи. Прво, за developere, право време да крену да уче Мове програмски језик, јер ће бити следеће године велика потражња за онима, који це знати да пишу Либра паметне уговоре, као и апликације за Либра мрежу. Сигуран сам да ће велики број компанија желети да искористи потенцијале нове дигиталне валуте као и огромног броја корсника. Друго, можемо да очекујемо и велику "битку" на законодавном пољу, које такође има кључну улогу у сутрашњем усвајању и ширењу Либре. Централне банке технички и економски развијенијих земаља "лакше" ће закондавно усвојити Либру, а мање економски и технички развијене земље сигурно це "чекати" како ће светско тржиште све ово да прихвати, па тек онда доности (или не) законодавне оквире.

Биткоин иде на МИЛИОН ДОЛАРА?!

Биткоин иде на МИЛИОН ДОЛАРА?!

МУЛТИМИЛИЈАРДЕР И "ПРОРОК": Сорош није погодио за Трампа, за биткоин био 100 одсто у праву

МУЛТИМИЛИЈАРДЕР И "ПРОРОК": Сорош није погодио за Трампа, за биткоин био 100 одсто у праву

ДИГИТАЛНА ИМОВИНА ПОНОВО НА ЦЕНИ! Забележен НАГЛИ СКОК вредности Биткоина

ДИГИТАЛНА ИМОВИНА ПОНОВО НА ЦЕНИ! Забележен НАГЛИ СКОК вредности Биткоина

1. Користимо биткоин (и остале већ познате крипто валуте), који нема центар управљања, не може нико да нам забрани употребу, псеудоанониман је, није доступан на свим местима на којима бисмо ми желели

2. Користимо Либру, која ће морати законодавно да буде прихваћена (или можда неће у зависности од земље), управљање мрежом "централизовано", са ограниченим и унапред одобреним "нодовима" за валидацију трансакција, али огроман број корсника јој има приступ, итд ...

3. Микс, наведена два избора

Како опет расте интересовање за овом дигиталном валутом, али и осталим токенима, да се подсетимо основа:

ШТА ЈЕ БИТКОИН?

Биткоин (БТЦ) је дигитална валута, која се користи и дистрибуира електронски. Биткоин је децентрализована П2П мрежа. Не контролишу га појединачна институција или особа. Ови дигитални новчићи се не могу одштампати и њихова количина је веома ограничена. Дакле, у једном тренутку више неће бити могуће "изрударити" нови биткоин.

Како је биткоин дигитална валута, физички у рукама новац никада нећете држати. Колико год чињеница да новац имате, а не видите га, улива несигурност, предност биткоина представља независност од институција које контролишу светску макроекономију.

Конвенционални систем гаранција вредности и безбедност валута који данас пружају централне банке, замењена ЈЕ криптографијом, због чега се све дигиталне валуте, па и биткоин називају – криптовалутама.

корисници праве, размењују и сами креирају вредност валуте која временом варира на биткоин берзи.

БЛОКЧЕЈН

Блокчејн је постао једна од ствари о којима се највише прича и то не само у свету технологија.

Вероватно главни разлог за то лежи у вртоглавом расту вредности криптовалута, али и расту њиховог броја (тренутно их има преко 1000). Зато не чуди зашто велики број људи (укључујући и ИТ стручњаке и програмере) не зна много о овој теми. Блокчејн ипак далеко превазилази технологију на којој су засноване криптовалуте.

Основни концепти су развијени у оригиналном документу Сатосхи Накамота из 2008. под насловом Битцоин: А Пеер-то-Пеер Елецтрониц Цасх System.

Својим радом, Сатосхи је поставио основе Битцоина у којима стоји да база података није сачувана на једном месту односно серверу, већ је децентрализована. Уместо да свако на свету има своје посебне књиге и води засебну евиденцију трансакција, главна књига је једна, садржи све трансакције, јавна је и у власништву свих.

КИНЕЗИ ОДЛУЧНИ: Забрана биткоина и других криптовалута

КИНЕЗИ ОДЛУЧНИ: Забрана биткоина и других криптовалута

КОМШИЈЕ ПОСЛУЈУ СА ГУБИТКОМ! Кроација Ерлајнс завршила годину с минусом од 11 милиона евра

КОМШИЈЕ ПОСЛУЈУ СА ГУБИТКОМ! Кроација Ерлајнс завршила годину с минусом од 11 милиона евра

БИТКОИН ЈЕ ОТВОРИО ВРАТА ЗА ВЕЛИКЕ ИГРАЧЕ: ОВАКО функционишу државне крипто валуте и ово је њихова будућност!

БИТКОИН ЈЕ ОТВОРИО ВРАТА ЗА ВЕЛИКЕ ИГРАЧЕ: ОВАКО функционишу државне крипто валуте и ово је њихова будућност!

Када неко пошаље биткоин са једне адресе на другу, трансакција је временски обележена и забележена код сваког учесника система. Нико не може да превари систем и пошаље нешто што нема у свом власништву.

Чланови мреже који воде евиденцију трансакција у блоку га верификују и закључавају. За овај њихов рад мрежа их награђује биткоином и тај процес називамо рударење (cryptocurrency мининг).

Мајнери (рудари, копачи) служе да потврђују и валидирају трансакције. Сваки нод може да се пријави да буде “мајнер”. Корисник види само количину биткоина на свом новчанику и резултате трансакције.

Иза сцене, дигитални записи трансакција се спајају у “блокове”.

Ако неко покуша да промени само једно слово или број у блоку трансакција, утицаће и на сваки следећи блок. Због тога што је регистар јаван, грешка или покушај преваре се може лако уочити и исправити од стране било кога.

Кориснички новчаник може да потврди исправност сваке трансакције. Аутентичност сваке трансакције је заштићена дигиталним потписима који одговарају адресама слања.

ШТА МОЖЕТЕ ДА КУПИТЕ БИТКОИНОМ?

Данас, практично све.  Можете летети са авиокомпанијама, купити карте за позориште, узети неколико боца пива...Плаћање хотела и куповину имовине, намиривање рачуна у различитим баровима и ресторанима, прикључивање сајтовима за упознавање, куповину поклон ваучера, клађење у онлајн казину и добротворне донације. Постоји такође низ различитих онлајн тржишта који тргују са свим, од илегалних супстанци до врхунских, луксузних предмета.

Биткоини су доступни путем различитих размена, али се такође  могу директно купити на тржишту од других људи. Могу се платити у кешу, кредитним или дебитним картицама или чак неком другом криптовалутом. Пре свега, треба вам БТЦ новчаник.

Постоје различите опције, али оне основне могу се свести на онлајн новчаник и софтвер новчаник на хардверу вашег компјутера.  Ту је и рударење. Пре само неколико година свако са довољно компактним рачунаром могао је да рудари БТЦ, али то више није случај. Све већа популарност биткоина, као и његов растући курс, узроковао је да велике компаније уђу у игру стога су тежина и енергија потребна за рударење количине биткоина вредне труда вртоглаво скочиле. Поред тога, количина биткоина која се може изрударити константно и драстично опада.

СРБИ КАО РУДАРИ

И грађани Србије се полако претварају у модерне рударе. То се највише осети на потражњи и продаји за крипто-рударском опремом.

Понуду специјализованих графичких картица за рударење крипто-валута могуће је пронаћи у готово свим домаћим ИТ трговинама.  Сетите се само прошле године да се графичке картице плануле. Цене су им од 500 до 1.000 евра, а распродате су биле или се распродају исти дан кад дођу у складишта.

Тајни швајцарски бункер из Хладног рата чува кључеве за вредне БИТКОИНЕ (ВИДЕО)

Тајни швајцарски бункер из Хладног рата чува кључеве за вредне БИТКОИНЕ (ВИДЕО)

Београд је добио и свој први двосмерни биткоин банкомат на којем грађани могу да купују али и продају ову валуту.  Ипак, Србија не покушава да регулише тржиште криптовалута већ пушта да се оно развија и заједно с земљама региона.

Наши законодавци ће svakkako морати да изгласају правилник о трговању таквим валутама пре уласка у ЕУ.

Мистериозни синдром "К": Како је један лекар ИЗМИСЛИО БОЛЕСТ и спасио људе СИГУРНЕ СМРТИ (ВИДЕО)3