Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗА БИЗНИС СУ НЕОПХОДНИ СТАБИЛНОСТ И ЈАСНА ПРАВИЛА ИГРЕ" Амбасадор Хил јасно поручио: Амерички новац у Србију не долази са политичком ценом

05.12.2023. 20:11
Пише:
Танјуг
sad
сад / Извор: Фото: Профимедиа

Нагласио је да сматра да је Отворени Балкан веома важан концепт, јер увећава тржиште.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да америчке фирме не постављају политичке услове и да амерички новац у Србију не долази са политичком ценом. Хил је за РТС рекао да је америчким фирмама најважније то што ће Србија пре или касније бити у Европској унији, и да самим тим, како је навео, ако овде изградите неку фабрику, веома сте близу ЕУ, а ускоро ћете и бити унутар ње.

СРПСКИ И ЕВРОПСКИ Могерини: Велико хвала Телекому Србија!Federika Mogerini

СРПСКИ И ЕВРОПСКИ Могерини: Велико хвала Телекому Србија!

ОД ОЧАЈА ДО СЈАЈА! Како је за свега неколико година марљивог рада дошло до препорода српског рударства и енергетикеRudarstvo i energetika

ОД ОЧАЈА ДО СЈАЈА! Како је за свега неколико година марљивог рада дошло до препорода српског рударства и енергетике

МАЛИ ПОТВРДИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Овој групи грађана данас на рачун леже 10.000 динара!SiniÅ¡a Mali

МАЛИ ПОТВРДИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Овој групи грађана данас на рачун леже 10.000 динара!

Додао је и да сматра да је Србија позната по веома доброј радној снази, посебно по технолошки писменим младим људима. "Амерички ИТ сектор због тога прилично заинтересован за улагање у Србију. Видимо много улагања у технолошкој области, и то толико да Србија сад има највећи обим размене услуга са САД, више него са било којом другом земљом. Упркос томе што смо веома далеко, на другој страни Атлантика, постоји много разлога за сарадњу и очекујем да се она појача у будућности - нагласио је Хил.

Он је, одговарајући на питање новинара због чега је Америка толико дуго чекала на улагање у Србију, рекао да су за бизнис су неопходни стабилност и јасна правила игре.

Србија је много напредовала у тој области и мислим да америчке фирме то виде. Тај број од четири милијарде ће у будућности расти и мислим де ће Сједињене Државе постати велики улагач у овој земљи - нагласио је амбасадор САД. На питање постоје ли неки политички услови, као што је спровођење Охридског споразума или чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама, Хил је одговорио да тих услова нема.

- То нису државне фирме, то су приватне фирме. Мислим да ћете видети да америчке фирме имају веома разнолике управне одборе и њихови чланови од менаџера фирми желе да чују зашто улажу у одређену земљу.

- Чули смо да тамо има проблема, чули смо да та земља има проблема са суседима...То су питања каква они постављају - објаснио је Хил.

Додао је да он то не би посматрао као условљавање, већ као жељу америчких фирми да знају да ће то место бити мирно и да неће морати својим деоничарима и управним одборима да објашњавају зашто се њихова очекивања нису испунила.

Нагласио је да сматра да је Отворени Балкан веома важан концепт, јер увећава тржиште.

- Ако имате фабрику, требало би да вам буду отворена тржишта више земаља, не би требало да ваши камиони стоје на границама чекајући да добију печат на неком комаду папира, требало би да могу само да прођу - рекао је Хил. Додао је да сваки такав интеграциони пројекат који олакшава и убрзава регионализацију је добра идеја. 

- Мислим да Србија у томе има посебну одговорност, јер је велика у поређењу с неким другим земљама Балкана. Мислим да Србија мора помоћи неким од тих земаља да превазиђу историјско наслеђе и недостатак поверења. И кад се то уради, а убеђен сам да ће се то десити, мислим да ће оваква иницијатива бити корисна не само за Србију, већ и за све њене суседе", истакао је Хил. На питање да ли је конкурентно то што "Бехтел-Енка" гради Моравски коридор, а било је жалби да је тај конзорцијум био једини понуђач, Хил је одговорио да о понуђач, су понуђачи биле фирме које могу да изведу те радове, а да је америчка фирма "Бехтел" свакако способна за то.

- Занимљиво је што ту није реч само о изградњи пута и постављању асфалта на земљу. То је огроман грађевински подухват, јер извођачи радова покушавају да спрече евентуалне поплаве и настоје да Морава постане пријатељ пољопривредника, а не њихов непријатељ. Могу замислити та села и њихове становнике чија деца сад живе у Београду. Та деца ће сада захваљујући ауто-путу моћи да доведу своју децу код бабе и деде на недељни ручак и да стигну да се врате у Београд у недељу увече -  рекао је Хил.

Када је упитан да ли ће ово променити перцепцију да и Американци у Србији могу да направе добар пут, а не само Кинези, Хил је нагласио да не жели да отвара "некакав рат градитеља ауто-путева".

"Сигуран сам да кинеске фирме граде добре путеве, нећу то да оспоравам. Верујем да ће Срби бити веома задовољни "Бехтеловим" ауто-путем и мислим да многе земље треба да се фокусирају на инфраструктуру, јер морате бити веома конкурентни другим земљама", рекао је Хил. Додао је да сматра да Србија данас има веома солидну инфратруктуру, укључујући пут који од Београда води до Грчке, Моравски коридор спаја исток и запад Србиј, као и многе друге путеве који се граде у Војводини. Када је реч о "Рио Тинту" и тога што је ова компанија тужила Србију због заустављања њиховог пројекта "Јадар", Хил наглашава да не би желео да се меша у тај спор усред судског процеса.

- Рећи ћу само да ће народ Србије одлучити о томе како жели да организује своју привреду. Жели ли привреду засновану на рударству, јер у Србији је много рудника, а неки од њих су кинески, као Бор, где се експлоатише руда бакра -  рекао је Хил и додао да Србија мора имати на уму да јој треба веза са савременом привредом.

Истакао је и да разне политичке иницијативе против литијума постоје свуда у свету и да је то део демократског процеса, у ком нема ничег лошег. "Ако се залажете за неки пројекат, морате настојати да објасните како има више предности него мана, али то је унутрашњи процес који ће српски народ морати да реши - рекао је Хил.

Када је реч о улагању ДФЦ-а у Србију, Хил је истакао да је ДФЦ кроз банкарски систем у Србији понудио гаранције зајмова у износу од око триста милиона за мала и средња предузећа. "Ако сте мала српска фирма која има проблем да добије довољно капитала од банака, јер банке брину због ваше одрживости, допада им се ваш пројекат, али су забринуте, сада могу добити гарнацију зајма од ДФЦ-а.

ДФЦ је прошле године учинио много стављајући на располагање тих триста милиона долара локалним банкама, и малим и средњим фирмама", појаснио је Хил и додао да ће наставити да разматрају шта још могу да урадимо. Када је реч о кинеској улози у привреди Србије, Хил је истакао да су Кина и САД потпуно различити системи и да је на Србији да одлучује о томе.