Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРИЗА НЕ ЗАОБИЛАЗИ НИ НАЈБОГАТИЈЕ: Нагли скок цена у Швајцарској изазива велику забринутост

15.10.2022. 19:37
Пише:
Танјуг
Švajcarska
Швајцарска / Извор: Профимедиа

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић рекао је да је економска ситуцаија у тој земљи стабилна, али да забринутост изазивју цене горива и снабдевеност енергентима, док српски грађани који живе у тој земљи кажу да је највише поскупело месо, млечни производи, воће и поврће.

Амбасадор Брадић оценио је да је ситуација са енергентима у тој земљи неизвесна и да брине швајцарску владу као и грађане.

- Емергетска ситуација изазива главобоље и швајцарским политичарима, и влади, а и самом становништву. Већ су почели да стижу нови рачуни који су увећани од пет, па до сто одсто у зависности од тога у којем кантону живе и да ли за грејање користе струју, лож уље или гас - рекао је амбасадор.

ХРВАТИ ПУЦАЈУ ПО ШАВОВИМА! Комшије обориле црни рекорд, дрма их највећа криза у историји!

ХРВАТИ ПУЦАЈУ ПО ШАВОВИМА! Комшије обориле црни рекорд, дрма их највећа криза у историји!

ЕВРОПА СЕ МОЛИ БОГУ! Опасна упозорења, криза може да траје и 10 година

ЕВРОПА СЕ МОЛИ БОГУ! Опасна упозорења, криза може да траје и 10 година

ЕВРОПИ ПРЕТИ МРАК? Све већи страх од потпуног нестанка струје, комесар за управљање кризама: Могуће да ће бити потребна помоћ

ЕВРОПИ ПРЕТИ МРАК? Све већи страх од потпуног нестанка струје, комесар за управљање кризама: Могуће да ће бити потребна помоћ

Навео је да се 25 одсто становништва греје на лож уље, исто толико на гас, а остатак за грејање користи даљинско грејање и остале изворе енергије.

Брадић је истакао да су у Швајцарској на мрежу прикључене четири нуклеарне електране, док је пета искључена пре више од годину дана, тако да је земља упућена на увоз електричне енергије.

Када је у питању гас он је казао да у "енергетском миксу" природни гас учествује са 15 одсто, од чега је 50 одсто руски гас.

Оценио је да ће живот преко зиме у Швајцарској зависити, како од климатских услова, тако и од ситуације у Европи, те да су грађани припремљени на различите сценарије.

"Швајцарска влада направила је план од три степена. Први план односи се на уштеду енергије и то су апели фирмама и становништву кроз различите мере. Кампања слична као што је у Србији, да се негде одврне сијалица, да се ставе нискоенергетске сијалице и да се искључи грејање у просторијама где оно није неопходно", казао је Брадић.

Истакао је да је други план већ ступио на снагу и он подразумева да све фирме, компаније и производни погони који имају могућност да са гаса пређу на мазут и лож уље то ураде што пре, односно да сви они који имају двоструко грејање гас замене алтернативним начинима грејања.

Према његовим речима трећи план предвиђа најгори сценарио, по коме би морала да се снизи температура у становима и свим просторијама, из чега би, наравно, биле изузете школе, болнице и домови за негу старих и болесних.

Брадић је казао да те мере нису много другачије него у осталим земљама Европе и да ће се оне спроводити у зависности од енергетске ситуације у земљи.

На питање који су производи највише поскупели, амбасадор је казао да је ситуација, када се уђе у продавницу, "шаренолика" и нагласио да су неки производи поскупели 50 одсто, неки 90 одсто, док је некима цена остала непромењена.

Навео је да је на пумпама гориво од 1,9 до 2,4 франка за дизел и бензин (један швајцарски франак је 1,02 евра или 119,86 динара), што је нешто скупље у односу на Аустрију, Немачку или Италију.

"То није фиксно и дешава се да цене током викенда варирају, али не у великим процентима", казао је Брадић.

На питање колико су наши људи који живе у Швајцарској забринути због читаве ситуације, амбасадор је казао да је економска ситуација у тој земљи стабилнија него у суседним земљама ЕУ, али да људи имају норамалан ниво бојазни за себе и породицу, те рационално располажу новцем и воде рачуна о потрошњи.

Иако Швајцарска нема велику инфлацију у односу на друге земље, према речима амбасадора међугодишња инфлација је смањена са 3,5 одсто на 3,3 одсто, грађани се ипак жале да су основне животне намирнице поскупеле.

Млеко у Швајцарској кошта 1,7 франака, односно 204 динара, векна хлеба од 1,6 до два франка, што је од око 192 динара до 240 динара, пиринач до три франка или до 360 динара, а рецимо, цена тропског воћа је од 3,5 до четири франака (од око 420 до 480 динара), док је цена јабуке од четири до седам франака, између 480 динара и 800 динара.

Саговорница Танјуга Мирјана Матовић, која ради у Швајцарској рекла је да је у тој земљи највише поскупело месо, док су цене осталих животних намирница остале непромењене.

Према њеним речима несташица нема и снабдевеност у продавницама је одлична.

Додала је да на њен будзет утичцу висике цене горива, јер сваки дан вози кола.

Матовић је рекла да се придржава мера штедњи које су на снази у Швајцарској.

"Трудим се да веш перем недељом, кад је струја јефтинија. Овде је увек добар стандард, можда мало будзет мора другачије да се организује, али овде можемо лепо да живимо", казала је Матовић.

Марковић Слободанка рекла је да је приметила да су у Швајцарској значајно поскупели млеко и млечни производи, хлеб, који је иначе у тој земљи скупљи него у другим земљама, али и поврће и воће.

Зорица Бијељић каже да у куповину иде њен супруг и да зна да је све поскупело, али да није сигурна у којој је то мери.

"Мислим да су сви забринути због светске ситуације и да се поскупљења одражавају на рецимо, четворочлане породице. Цене и даље расту, тако да мора да се стегне каиш", рекла је Бијељић.

Брачни пар Ангелковски рекао је да се на њихов будзет највише одражавају цене горива, "које се полако враћају у нормалу, али не на ниво који је био раније".

Они су рекли да нису приметили да су се цене основних животних намирница значајно промениле у односу на раније.

Говеђе месо у Швајцарској кошта од 25 до 70 франака, свињетина без костију од 17 до 40 франака, пилетина од седам до 15 фанака, а смрзнити филти рибе коштају изеђу 10 и 25 франака.