Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЗИРЕ СЕ РЕШЕЊЕ ДЕЦЕНИЈСКОГ ПРОБЛЕМА: Држава помаже дужницима у "швајцарцима"! ОТПИС ДУГОВА - ево и колико

11.04.2019. 08:23
Пише:
Србија Данас/Новости
Banka
Банка / Извор: Профимедиа

Решење деценијског проблема задужених у швајцарским францима је на видику.

На столу је, како се ексклузивно сазнаје, предлог лекс специјалиса према коме би се свим задуженима отписало 40 одсто тренутног дуга. Нови износ главнице би се везао за евро, а отплаћиваће га уз годишњу камату од 3,5 одсто. Коначан договор у среду, међутим, још није постигнут.

Копља се ломе управо око усаглашавања свих страна о тачном проценту отписа, који се, према извору блиском преговорима, у дискусијама креће од 35 до 40 одсто. Остало је, такође, да се усагласи низ правних детаља, а разговори се настављају већ данас.

ГРАЂАНИ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА УЗМЕТЕ ВАШ НОВАЦ: На најближем шалтеру чека вас 10.600 динара!

ГРАЂАНИ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА УЗМЕТЕ ВАШ НОВАЦ: На најближем шалтеру чека вас 10.600 динара!

СВЕТСКА БАНКА ПОХВАЛИЛА РЕФОРМЕ: Србија је најбоља у региону!

СВЕТСКА БАНКА ПОХВАЛИЛА РЕФОРМЕ: Србија је најбоља у региону!

ДРЖАВА ДАЈЕ 433 МИЛИОНА ДИНАРА ГРАЂАНИМА: Ево ко све има право на део новца!

ДРЖАВА ДАЈЕ 433 МИЛИОНА ДИНАРА ГРАЂАНИМА: Ево ко све има право на део новца!

О финалном изгледу закона од прошлог четвртка договарају се представници Министарства финансија, Народне банке Србије, Удружења банака Србије, осам банака са највише пласираних кредита у францима и представници Удружења CHF у име задужених грађана. По првобитном предлогу, дужницима је требало да се отпише 30 одсто преостале главнице, која је код неких (прерачунато у евре) чак и већа него пре 11 или 12 година када су се задужили.

Такође, предлог је био да се отпис ради до висине од 50.000 евра преосталог дуга, од чега би практично били изузети они који су узели веће износе зајмова. Према подацима Кредитног бироа, постоји 265 кредита у францима у износима већим од 20 милиона динара, што су појединачни кредити вреднији од 160.000 евра.

Оно што је засада извесно јесте да ће сви дужници у францима бити обухваћени отписом. Овај износ отписа, који за дужнике представља спас и коначни излазак из агоније, за банке и државу су трошак. С обзиром на то да је тренутно стање дуга задужених у швајцарцима 540 милиона евра, укупан отпис кретао би се од 189 милиона евра до 216 милиона евра, у зависности од тога да ли је реч о 35 или 40 одсто.

Још није прецизирано који део укупног трошка решавања овог проблема би сносиле банке, а колики део држава. "У игри" су проценти 60:40 па до 70:30 (банке-држава). То значи да се потенцијални трошак државе, када је реч о отпису дела дугова грађана, креће од минималних 57 милиона евра, па до 86 милиона евра. Уз то би ишао и отпис затезних камата за све оне дужнике који нису могли уредно да намирују месечне рате.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Решавању проблема задужених у швајцарским францима приступило се после вишедневних протеста чланова Удружења CHF испред Врховног касационог суда, који је 2. априла коначно донео правни став према којем је индексација кредита у швајцарским францима - ништава. Протест је обустављен на личну молбу председника Србије, а потом су уследили преговори око решавања конкретног проблема.

Сада су очи и банкара и задужених упрте управо у државу која би требало да омогући остваривање правде за задужене, али да истовремено не "удари" прејако по банкама. Јер би им се то могло вратити као бумеранг на овдашњим и међународним судовима. Да ли је држава нашла међурешење које одговара и банкама и задуженима биће познато ускоро.

Јер, по неким тумачењима, када би се стриктно поштовао став Врховног касационог суда о конверзији ових кредита у евро по условима који су важили на дан задужења, банке би имале трошак од максимум 20 одсто на име отписа. Поједини судски вештаци пак рачунају да би дужници који са оваквим ставом затраже правду на суду могли да "глатко" добију чак 70 одсто отписа. Решење је, очигледно, у средини.

Када је реч о дужницима, уколико предлог лекс специјалиса са 40 одсто отписа коначно добије зелено светло, рачуница је једноставна: сваки дужник своју преосталу главницу у францима треба да претвори у динаре по званичном средњем курсу Народне банке Србије. На јучерашњи дан званичан курс франка је био 104,69 динара, па би главница од 50.000 франака била 5,2 милиона динара.

ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ изградња двосмерног гасног интерконектора са БУГАРСКОМ

ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ изградња двосмерног гасног интерконектора са БУГАРСКОМ

ВЕЛИКА НОВОСТ: Стиже повећање пензија, а ево и за КОЛИКО ХИЉАДА ЋЕ СЕ УВЕЋАТИ

ВЕЛИКА НОВОСТ: Стиже повећање пензија, а ево и за КОЛИКО ХИЉАДА ЋЕ СЕ УВЕЋАТИ

РЕШЕНО ПИТАЊЕ ДУЖНИКА У "ШВАЈЦАРЦИМА": Држава и банке смањују рате

РЕШЕНО ПИТАЊЕ ДУЖНИКА У "ШВАЈЦАРЦИМА": Држава и банке смањују рате

Од тога се одузима 40 одсто износа, у овом случају се добија 3,1 милион динара, и потом поново прерачунава по званичном курсу, али овај пут у - евро. С обзиром на то да је курс јуче био 117,98 динара за евро, нова главница за овог дужника износила би 26.621 евро. Применом каматне стопе од 3,5 одсто годишње, нова рата овог дужника кретала би се око 191 евра месечно, у случају да треба свој дуг да отплаћује још 15 година.

Појединим дужницима би се, по овој рачуници, месечне рате смањиле и за више од 100 евра.

- Већ сам обећао колегама печење ако заживи овакво решење. Мени лично одговара отпис 40 одсто главнице, што би ми рату са садашњих 257 франака, што је око 230 евра, смањило на 170 евра месечно. Преостала главница ће ми са садашњих 34.607 евра, пасти на 20.764 евра. Нисам могао ни да сањам да ћу после година и година мука и неизвесности око сваке рате, напокон моћи мирно да спавам - каже Милан В. из Београда.

Уколико би се овом истом дужнику отписало нешто мање главнице - 35 одсто, она би му пала на 22.494 евра, а рата на 173 евра.

Некима преостаје суд

Дужници у швајцарским францима које су извршитељи већ избацили из станова, правду ће морати да потраже на суду. У тужби за накнаду штете од банке моћи ће да се позову на правни став Врховног касационог суда по којем је индексација кредита у францима - ништава. Ово исто важи и за кориснике који су већ прихватили неки од ранијих неповољнијих услова конверзије свог кредита из франака у евре.