Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВАЦ ЈЕДНОМ МЕСЕЧНО ИЛИ ЧЕТИРИ ПУТА ГОДИШЊЕ? Ово морате да знате - само овако можете да пренесете пензију из иностранства

16.08.2023. 11:13
Пише:
Србија Данас/Блиц Бизнис
penzioneri
пензионери / Извор: Фото: Shutterstock

Процедура за пренос пензија иста за све земље

Чињеница је да велики број наших држављана цео радни век проведе у иностранству, где и остваре право на пензију. Иако многи након тога одлуче да се врате у домовину, они и у том случају могу уредно да примају инострану пензију. Правила за пренос пензије варирају од земље до земље, па у складу са тим, неки пензионери ће је примати једном месечно, док из појединих држава пензија се уплаћује 4 пута годишње.

Инострани пензионери који су имали пребивалиште ван територије Републике Србије и примали пензију на девизни рачун у иностранству, уколико у неком тренутку одлуче да жели да промене начин исплате и да пензију убудуће примају на рачун пословне банке у Србији, морају најпре да поднесе Фонду ПИО Захтев за исплату на домаћој територији.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ! Овај папир вам је неопходан ако не подижете сами пензију

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ! Овај папир вам је неопходан ако не подижете сами пензију

ПЕНЗИОНЕРКА ИЗ АРАНЂЕЛОВЦА ПОСТАВИЛА НЕОБИЧНО ПИТАЊЕ ПИО ФОНДУ: "Да ли имам право на пензију од супруга?"

ПЕНЗИОНЕРКА ИЗ АРАНЂЕЛОВЦА ПОСТАВИЛА НЕОБИЧНО ПИТАЊЕ ПИО ФОНДУ: "Да ли имам право на пензију од супруга?"

ПИО ФОНД УПОЗОРАВА: "Пензионери, не наседајте на овакве позиве и понуде!"

ПИО ФОНД УПОЗОРАВА: "Пензионери, не наседајте на овакве позиве и понуде!"

Из ПИО Фонда објашњавају за "Блиц Бизнис" да уз попуњен образац захтева потребно је приложити доказ о пребивалишту на територији Републике Србије, као и овлашћење, односно потврду пословне банке за исплату на текући рачун који је отворен за пријем пензије. Све то се затим подноси Дирекцији Фонда са седиштем у Београду, односно Покрајинском фонду са седиштем у Новом Саду – Одељењу за исплату пензија по међународним уговорима, које је до сада вршило исплату пензије корисницима Републичког фонда ПИО са пребивалиштем у иностранству.

Процедура за пренос пензија иста за све земље

Чињеница је да свака земља има своја правила и када су у питању услови за стицање пензија, као и њихова висина. Међутим, за наше раднике који желе да пренесу инострану пензију, без обзира у којој земљи су радили, процедура је потпуно иста.

Ипак, оно што се разликује јесте да се пензије из земаља ЕУ исплаћују четири пута годишње.

Penzioneri
Пензионери / Извор: Профимедиа/илустрација

- Процедура подношења захтева и потребне документације иста је за све државе. Иначе, РФ ПИО исплату пензија корисницима који имају пребивалиште у државама које су настале на простору бивше СФРЈ врши једном месечно, а корисницима са пребивалиштем у осталим државама у иностранству исплата се врши четири пута годишње - кажу из ПИО фонда.

То практично значи, да наши држављани који су пензију остварили у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, и Црној Гори уплату ће добити сваког месеца, као што је процедура и за наше пензионере, док ће они који су своју пензију зарадили у Немачкој, Француској, Аустрији... добијати исплату четири пута годишње.

Ово су датуми за исплату иностраних пензија

Када наши грађани промене начин исплате, и пребаце уплату пензије на текући рачун домаће банке, исплата пензије ће се од тада, како тврде у ПИО Фонду вршити према устаљеној динамици, зависно од категорије осигураника.

Не зависно од тога ког датума су пренели своју пензију, и код ове исплате постоје већ одређени датуми. Редовна исплата пензија за категорију запослених је 10. у месецу, за категорију самосталних делатности од 1. до 4, а за категорију пољопривредника и корисника војних пензија је 6. у месецу.

Више од 237.000 пензионера прима девизне пензије

Више од 237.000 пензионера прима девизне пензије, односно тачно 237.564 пензионера у Србији тренутно прима пензију из иностранства. Укупна вредност ових пензија, како кажу из Завода за социјално осигурање, на годишњем нивоу износи око 800 милиона евра. Највише девизних пензионера своја редовна примања добија из 3 европске државе: Немачке, Хрватске и Аустрије.

Како су раније навели из Завода, према статистичким подацима које достављају државе са којима Република Србија има потписане међународне споразуме о социјалном осигурању, исплата пензија у Републику Србију врши се из 28 земаља. Већина пензија које се исплаћују у Србију су у еврима, а исплате се врше и у другим валутама (амерички долар, канадски долар, швајцарски франак и др.).

Према подацима Завода, просечна пензија која леже нашим суграђанима из иностранства је око 3,367 евра годишње, односно око 280 евра месечно (800 милиона евра годишње поделимо са 237.564 девизних пензионера).