Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ново правило за ПЕКАРЕ: Ко буде варао на буреку и хлебу, плаћаће ОГРОМНЕ казне!

20.01.2018. 07:16
Пише:
Србија Данас/Информер
PEKAR
ПЕКАР / Извор: Профимедиа/илустрација

Правилник је ступио на снагу од 1. јануара и морају га се придржавати сви који раде у пекарској индустрији

Пекари који праве неквалитетан бурек и хлеб, убудуће ће плаћати новчане казне од 5.000 до 2 милиона динара. Ово предвиђа нови правилник за пекарску индустрију који је ступио на снагу 1.јануара и обавезује на минимум квалитета који произвођач мора да испуни.

Немарни пекари казне ће плаћати на основу два прописа. Први је закон о безбедности хране који предвиђа санкције од 5.000 до милион динара, а други је Закон о заштити потрошача за чији прекршај прете казне од 300.000 до чак 2 милиона динара.

pekara
пекара / Извор: Профимедиа

Ти прописи одређују да бурек мора да садржи бар 20 одсто надева да би се могао продавати под тим именом. Хлеб произведен од одређених врста жита у продају се мора стављати под тачним називом брашна од ког је прављен. Осим тога, правилником је предвиђено да сваки производ у пекари мора имати спецификацију са тачним састојцима које садржи.

ИСТРАЖИВАЊЕ: Београђани највећи љубитељи свињетине и пекарских производа

Burek
Бурек / Извор: Профимедиа

Стручњаци кажу да ће на овај начин стати на крај бројним пекарским преварама на домаћем тржишту, као што је продаја бурека без довољно меса или сира.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да је правилник ступио на снагу 1. јануара и да се нада да ће контроле бити опсежне.

НИШТА БЕЗ ПЕРЕЦА: Пекари угрожавају Октоберфест

hleb
хлеб / Извор: Профимедиа/илустрација

Надамо се да ће контроле бити чешће и да ће пекарска индустрија радити у складу са новим прописима. Позивамо и потрошаче да нам се јаве ако имају притужбе на неки производ. У Србији има регистрованих 7.000 пекара, а неправилности су бројне. Пециво се не припрема како треба, често се прави и у нехигијенским условима, а има и доста лажних декларација на производима. Крајње је време да се уозбиљи производња хлеба и пецива и да грађани не страхују да ли те намирнице имају квалитет – каже Паповић.

Он наводи да, на пример ако неко хлеб хоће да назове ражаним, потребно је да тај хлеб има најмање 70 одсто ражаног брашна.

За један пекарски посао на хрватском приморју можете зарађивати и 1460 евра месечно

pekara
пекара / Извор: Профимедиа/илустрација

Поред тога, кукурузни хлеб мора да садржи 60 одсто кукурузног брашна, док хељдин треба да има 30 одсто хељде. Годишња производња хлеба износи око 650.000 тона. Хлеб је намирница која се највише троши, и због тога је неопходно водити више рачуна о њему – истиче Горан Паповић.

Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, каже да ће пекари морати да поштују ове прописе јер су казне ригорозне.

Овај поступак се највише односи на велику индустрију, јер се пекарама не исплати производња хлеба. Једна векна по рецепту има 370-390 грама брашна, два одсто соли, мало квасца и воде. Обавезно се ставља адитив који служи за одржавање свежине. Од сада сваки тај додатак мора да пише на декларацији јер ће се све то проверавати – каже он.