Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

О ОВОМЕ ТРАМП И БАЈДЕН НИСУ НИ ЗУЦНУЛИ ТОКОМ ДЕБАТЕ: Пет кључних питања везаних за ФИНАНСИЈЕ ГРАЂАНА

01.10.2020. 15:29
Пише:
Србија Данас/ Telegraf.rs
Donald Tramp i Bajden
Доналд Трамп и Бајден / Извор: Профимедиа

Трошкови здравствене заштите и незапосленост била су нека од питања о којима се кратко разговарало

Незапосленост је била прво тражено питање на Гуглу током прве председничке дебате. За прву дебату између председника Доналда Трампа и демократског кандидата Џоа Баједна било је пуно тога што је остало неизречено.

Како да уштедиш за iPhone 11 Про?

Како да уштедиш за iPhone 11 Про?

Факултет друштвених наука добио седам акредитација

Факултет друштвених наука добио седам акредитација

УТИЦАЈНИ СВЕТСКИ ВЛОГЕР У ПОСЕТИ СРБИЈИ: Одушевљен атракцијама, али и храном (ВИДЕО)

УТИЦАЈНИ СВЕТСКИ ВЛОГЕР У ПОСЕТИ СРБИЈИ: Одушевљен атракцијама, али и храном (ВИДЕО)

Незапосленост је дошла до двоцифрених стопа након затварања због короне, али кандидати нису дубоко залазили у решења за незапосленост пре него што је завладао унакрсни разговор. Исто важи и за изгледе за нови круг фискалних подстицаја и веће савезне накнаде.

Трошкови здравствене заштите били су још једно питање о којем се кратко разговарало. У међувремену, милиони закупаца могли би да се суоче са исељењем, али није било места ни за разговоре о том питању.

Шта кажете на студентски дуг, највиши облик нехипотекарног дуга, који сада износи отприлике 1,7 билиона долара? Није ни поменут.

Субвенције и осигурање за случај незапослености

Како показују подаци Гугла, најтраженији појам је била незапосленост у ноћи дебате, али то и није изненђење, с обзиром на чињеницу да је више од 20 милиона Американаца остало без посла током рецесије изазване пандемијом.

Стопа незапослености пала је са 14,7 одсто у априлу на 8,4 одсто прошлог месеца, пошто су се делови економије поново отворили, што је милионе Американаца вратило на посао. Али за Американце који нису успели да се врате на посао, појачане накнаде за незапослене и провере подстицаја, који су били део пакета стимулативних мера, били су спас.

До сада је већина потрошила своје подстицајне чекове од 1.200 долара по особи плус 500 долара по детету. Поред тога, незапослени више не примају додатних 600 долара недељно накнаде које су истекле у јулу.

Због тога су многи Американци смањили потрошњу у прехрамбеним продавницама. И Трамп и Бајден изразили су подршку другом кругу подстицаја, али двојица кандидата се не слажу када је реч о накнадама за незапослене.

Dolar, Koronavirus
Долар, Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Исељење и приступачно становање

Милиони Американаца и даље се суочавају са претњом исељавања као резултат економских превирања изазваних пандемијом корона вируса. Аналитичари су проценили да би чак 40 милиона људи могло бити у ризику од отказа стана у наредних неколико месеци. Неки су то назвали "најгором стамбеном кризом" у историји земље.

Потрошачки дуг (а посебно студентски дуг)

Иако нови извештаји о Трамповим пореским евиденцијама сугеришу да је потенцијално на удару због више од 400 милиона долара дуга, Трамп је током дискусије рекао да је у доброј финансијској форми.

- Све је под контролом - рекао је.

У међувремену, домаћинства у Америци дугују 14,27 билиона долара. Унутар те гомиле дуга налази се отприлике 1,7 билиона долара студентског дуга, који у уторак увече није споменут.

Око 44 милиона Американаца бори се са факултетским дугом, а за многе тај терет одлаже напредак у финансијском животу. Многа удружења позвала су следећег председника да опрости 50.000 долара студентског дуга. Бајден је обећао да ће, уколико буде изабран, одмах отказати студентски зајам од 10.000 долара за сваког дужника и ослободити дуга оне који зарађују до 125.000 долара. Такође се је обећао да ће пружити бесплатну наставу на јавном колеџу студентима из породица које зарађују 125.000 долара годишње или мање.

Трамп није рекао пуно о томе шта би урадио да се позабави студентским дугом, али његов досадашњи рад нуди неке наговештаје.

Трошкови здравственог осигурања

Колико ће коштати рецепти и премије ако Трамп буде поново изабран или ако Бајден преузме дужност?

Двојица кандидата су провела добар део расправе одступајући од Обамакера, био је утисак вечери. Трамп је 2016. године обећао да ће укинути и заменити Обамакер, али није представио алтернативу програму. Рекао је и да Американцима жели да пружи "бољу здравствену заштиту по много нижој цени, јер Обамацаре не ваља". Навео је и да ће цена лекова бити мања за 80 одсто.

Amerika
Америка / Извор: Профимедиа

Бајден је рекао да се залаже за проширење Обамакера.

Неједнакост у висини дохотка

Јаз међу приходима и платама додатно се продубио са короном, и по родној и по расној припадности.

Нови подаци Федералних резерви говоре да је типична породица Афроамерикнаца имала осам пута мање богатства од типичне породице белаца.

Плате су иначе биле, треће питање по претраживању на Гуглу током дебате, саопштила је компанија. Обојица су говорили о отварању нових радних места (и способности њиховог противника за уништавање радних места), али било је мало говора о накнади за рад. У једном тренутку, Бајден је рекао да ће његова понуда за чисту енергију створити "милионе добро плаћених послова".

Бајден подржава савезну минималну зараду од 15 долара, што је више него двоструко од тренутне стопе од 7,25 долара. Та стопа није мењана од 2009. године.