Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД САДА СВА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА ПОД ЛУПОМ: Влада донела нову уредбу, сав новац који се потроши мораће да се оправда

21.10.2020. 07:07
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zaposlena radi na laptopu
Запослена ради на лаптопу / Извор: Профимедиа

Директори јавних предузећа мораће у наредном периоду детаљно Влади да полажу рачуне о трошењу, службеним путовањима, спонзорствима, запошљавању...

Под лупом ће бити сваки динар који су јавна предузећа добила из буџета, али и сва остала примања, као и трошкови.

Такође, директори би требало да прикажу и на који начин су утрошили добит за 2014, 2015, 2016, 2017, 2018. и 2019. годину, али и да образложе сваки динар узетог кредита.

ДРЖАВИ ДАЈУ И ДО 90 ОДСТО ЗАРАДЕ: Како земље у свету третирају фриленсере и зашто су наши први суседи на ПОСЕБНОЈ ЛИСТИ

ДРЖАВИ ДАЈУ И ДО 90 ОДСТО ЗАРАДЕ: Како земље у свету третирају фриленсере и зашто су наши први суседи на ПОСЕБНОЈ ЛИСТИ

БРИТАНИЈА ДЕФИНИТИВНО ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ЕВРОПИ: На помолу нови трговински земљотрес

БРИТАНИЈА ДЕФИНИТИВНО ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ЕВРОПИ: На помолу нови трговински земљотрес

ИНФЛУЕНСЕРИ НА МЕТИ ПОРЕСКЕ: Ако не пријаве зараду, чак могу 10 година у затвор, а прете им и огромне казне

ИНФЛУЕНСЕРИ НА МЕТИ ПОРЕСКЕ: Ако не пријаве зараду, чак могу 10 година у затвор, а прете им и огромне казне

Влада Србије донела је Уредбу којом од директора јавних предузећа тражи да јој прецизно представе пословање за следећу годину, односно за трогодишњи период 2021-2023. године. Како се наводи у званичном документу, они ће до детаља Влади морати да образложе своје пословање и да прецизно наведу на који начин ће трошити новац, како онај за инвестиције, тако и за репрезентацију.

Мораће да утврде и прецизне циљеве за наредни период, канале помоћу којих ће остваривати профит, али и начине за проверу њихове испуњености.

На листи захтева су и информације о упражњеним радним местима, полној и старосној структури запослених, захтевима за новим радним местима и плановима у ангажовању нових људи.

Овај пропис, односи се, између осталих, и на "Железнице Србије", "Путеве Србије", "Србијагас", "Поште Србије", "Србијашуме" и низ других јавних предузећа.

Рационално са службеним путовањима и спонзорствима

Поред редовних и уобичајених захтева о стању финансија, приходима, циљевима и планираним токовима новца, директори ће морати детаљно да образложе планиране јавне набавке, средства за спонзорства или донације, као и различите исплате по уговорима.

Иако је пандемија корона вируса значајно смањила службена путовања, значајно је да Уредба предвиђа да средства за ову намену, као и за различите хонораре, стручна усавршавања и слично, јавна предузећа могу планирати највише до нивоа средстава за 2020. годину уз, како се наводи, "prethodno сагледавање могућности за њихову рационализацију".

Слична је ситуација и са средствима за посебне намене - спонзорства, донације, хуманитарне активности, спортске активности, репрезентацију, рекламу и пропаганду. И њих директори морају планирати до нивоа за 2020. годину.

Zaposleni
Запослени / Извор: Профимедиа

Поред тога, Уредбом се наводи да јавна предузећа која "користе средства из буџета за финансирање текућег пословања (зараде, материјални трошкови и сл.), као и јавна предузећа која су пословала са губитком према последњем објављеном финансијском извештају, не могу планирати средства за спонзорство и донације".

Добит

Јавна предузећа морају да прикажу и планирани начин расподеле добити, односно планирани начин покрића губитка, где је потребно. Уредба налаже да се расподела процењене добити за 2020. годину планира у складу са актом о буџету Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе за 2021. годину.

Под лупом и набавке

Посебно се наглашава да треба рационално планирати набавку службених возила, уз навођење врсте, основних карактеристика возила, процењене вредности набавке, као и образложење због чега је набавка неопходна.

Руководиоци јавних предузећа мораће пажљиво да планирају инвестиције, јер ће бити у обавези да Влади прикажу и динамику улагања, али и да оправдају досадашња кашњења. Потребно је да прикажу и ризике у пословању и план управљања ризицима, а обавезне су и активности које јавно предузеће планира да спроведе у циљу унапређења корпоративног управљања.

У оквиру циљева и планираних активности за 2021. односно период 2021-2023. године, директори ће морати да прикажу циљеве јавног предузећа за овај период, кључне активности за њихово достизање, али и анализу тржишта и конкуренције, план продаје и унапређење маркетинг стратегије.

Запошљавање

У оквиру плана зарада и запошљавања потребно је да прикажу број запослених по секторима, квалификациону, старосну и полну структуру запослених, а јавна предузећа мораће да представе и кредитну задуженост, као и планиране набавке добара, радова и услуга за 2021, односно период 2021-2023. уз детаљно образложење.