Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Одржан први овогодишњи АФА бизнис ручак: Почасни гост скупа министар финансија Душан Вујовић (ФОТО)

23.01.2018. 20:55
Пише:
Промо
Dušan Vujović
Душан Вујовић / Извор: Фото: Промо

Присуствовало више од 70 учесника

АФА Асоцијација (Association фор Affirmation оф Women's Потентиал анд Networking) удружење посвећено креирању платформе за повезивање жена и њихово активно учешће у друштвено важним пројектима, организовало је данас први овогодишњи бизнис ручак на којем је почасни гост био министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић.

Више од 70 учесника данашњег скупа је из прве руке имало прилику да сазна шта нас у години пред нама очекује на пољу економије.

Први говорник на АФА бизнис ручку био је господин Периша Ивановић помоћник при Извршном одбору АИК Банке који је између осталог рекао да АИК Банка свој систем вредности развија дуги низ година на принципима посвећености и уважавања својих клијената. Слушајући пажљиво своје клијенте АИК Банка настоји да сагледа све пословне потребе клијената и подржи одговарајућу комуникацију, како на релацији клијент – банка, тако и на релацији клијент – пословно окружење, имајући при том у виду пре свега потребу правовременог информисања клијената у погледу економске и финансијске политике која се води на нивоу српске економије.

Dušan Vujović
Душан Вујовић / Извор: Фото: Промо

Министар финансија Душан Вујовић је у свом уводном излагању говорио о економским кретањима и плановима Владе Србије за 2018. годину, о економским реформама и трендовима у 2018. као и о родно одговорном буџетирању. Коментаришући структурне реформе министар Вујовић је нагласио да постоји девет области ових реформи као и осамнаест подобласти од којих чак четрнаест имају родни аспект.

Министар је посебно указао на важност четврте области приоритетних структурних реформи која се односи на пословни амбијент и борбу против сиве економије у оквиру које родни аспект имају пакет мера за побољшање приступа средствима MSPP и увођење корпоративног управљања у јавним предузећима са циљем повећања броја жена чланица управних одбора.

Dušan Vujović
Душан Вујовић / Извор: Фото: Промо

- Путања којом се Србија креће у сваком погледу је позитивна и одржива, што сви препознају и Србија је једна од ретких земаља у свету која је успела да преокрене негативан тренд пада БДП-а усред фискалне консолидације, изјавио је данас на АФА бизнис ручку министар Вујовић.

- То јесте такозвана експанзивна консолидација, пошто постоји стална теза о томе да свака консолидација мора да буде рестриктивна. Мора, ако не знате шта радите, мора, ако претерате са рестриктивним мерама и не знате да их укомбинујете са мерама које подржавају раст - додао је министар Вујовић.

Лепе вести: Плаћено породиљско за све жене

Министар је поручио да треба да се фокусирамо на области које ће у будућности имати веома високу стопу раста и да подржимо ствари из области дигиталне економије. Он је нагласио и да не треба да се враћамо у прошлост и заносимо идејом да је удео индустрије у БДП-у потребно повећати на 60 одсто.

- Србија је 2017. годину завршила са суфицитом од 1,0 одсто БДП-а, а ову годину планира дефицит од 0,6 одсто БДП-а на нивоу централне државе и од 0,7 одсто на нивоу опште државе. Дефицит је четири пута мањи од Мастрихта, а све земље у Европи имају проблема да испоштују Мастрихт - указао је министар Вујовић.

Реформе и рестриктивна политика су, како је он указао, биле неопходне, јер је ситуација у буџету Републике Србије 2014. године била катастрофална. Министар је на данашњем скупу АФА женске мреже навео и да се, осим инфраструктуре у коју Влада Србије улаже, приводи крају и програм економских реформи познатији као ЕРП, којим је предвидјена реформа пореске управе и реформа начина управљања јавним финансијама.

Први станари у "Београду на води" на пролеће

Жаклина Кушић – Николић председница АФА асоцијације се присутнима обратила следећим речима:

- Ово је први у низу сусрета АФА Асоцијације и наших партнера који имају за циљ да покрену дијалог на различите теме и да допринесу ширењу информација, знања и идеја као и да се подстакне заједнички ангажман на решавању битних питања друштва. Драго нам је да смо годину започели са темом економских реформи које су веома битне за напредак наше привреде, положај жена као и за родно одговорно будзетирање - нагласила је председница Кушић- Николић.

Prvi ovogodišnji AFA biznis ručak
Први овогодишњи АФА бизнис ручак / Извор: Фото: Промо

Данашњи бизнис ручак са министром финансија, господином Душаном Вујовићем је скуп који је АФА Женска мрежа успела да организује захваљујући подршци партнера мреже – АИК Банке.

Данашњи догађај представља први у низу скупова које АФА припрема за своје чланице на којима ће бити покривене различите теме које су важне за развој економије, привреде и друштва и које можемо заједно да унапредимо, подстичући крос-секторску сарадњу и заједнички ангажман.

О АФА женској мрежи:

АФА женска мрежа, пројекат АФА Асоцијације, има за циљ да укључи што већи број жена из различитих области са циљем међусобне сарадње, размене искустава и међусобног подржавања. Мрежа окупља амбициозне, самосвесне и проактивне жене које су заинтересоване да се непрестано едукују, информишу, развијају своје потенцијале и активно учествују у мењају друштва на боље. Неискоришћени потенцијал жена је огроман и економија и друштво боље напредују када су оне потпуно укључене. АФА женска мрежа верује да заједно можемо да обезбедимо боље услове за све нас и да будемо позитиван покретач друштва и промена на боље.