Откривено црно тржиште мајчиног млека у Србији
У Србији се развило црно тржиште мајчиног млека јављају медији.
Нутриционисткиња Бранка Мирковић изјавила је да у Србији постоји нелегално тржиште мајчиног млека и да га највише користе они који се баве бодибилдингом.
Међутим, како је истракла, конзумирање мајчиног млека је веома ризично и може бити веома штетно по здравље, упозоравају стручњаци.
- Треба рећи да је то мода на светском тржишту последњих десет година. И то су вам тржишта затвореног типа, то се препродаје, цене су јако високе. То је и морално и етичко питање и нема никаквог основа да се то користи и пије. Међутим, постоји мода, постоји тренд, постоје заблуде, људи верују у то и плаћају енорме цене - рекла је Мирковић за Танјуг.
Додаје да се запрестила када је схватила да такво тржиште постоји и у Србији.
- Долазе људи код мене, вежбају три до четири пута недељно и било им је тајно понуђено у теретанама, црно тржиште постоји. То је опасно, не само што није корисно уопште. Рецимо, бактериолошки може да буде неисправно, свака течност која је излучивана из организма може да буде и здравствено проблематична, питање хигијенских услова и тако даље. Врло је опасно. Чак сам чула да су људи имали озбиљне проблеме јер су веровали у те приче. Долазило је до зараза, до инфекција, до разноразних проблема - истакла је Мирковић.
Како сматра, пијење мајчиног млека је мода, не само код нас, већ и у свету, а пију га углавном млади људи који су раније узимали протеине, желе што брже да добију мишиће и верују тренерима. Додаје да је, при томе, крављи протеин много јачи и да много брже може да рехабилитује мишиће.
Уносан посао
Мирковић упорава да је мајчино млеко постао веома уносан посао, јер је оно изузетно скупо.
- То вам је данас уносан бизнис, као што је и дијететика. Сви ћемо да идемо у теретане, нико људима не прича шта је нормална исхрана. Ми данас имамо у језику да је неко или мршав или дебео, што уопште није тачно. Постоје они људи који су нормални, нису ни мршави ни дебели. Не говоримо људима да веома здрава храна може да буде јефтина, како се уносе здрави оброци, све вам је данас посао - навела је Мирковић.
Она истиче да се у свету сваких пар година направи неки тренд, да се неке намирнице не једу, а друге форсирају, а онда се све то заборави.