Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАЈ МОЋНИК ИЗ СЛОВЕНИЈЕ СЕ БОРИ ПРОТИВ СРПСКИХ ИНВЕСТИЦИЈА: Ево ко води хајку на српску АИК банку

31.01.2018. 10:14
Пише:
Србија Данас/Курир
Borut Jamnik
Борут Јамник / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/vzmdpilot

Борут Јамник, кога у Словенији називају гробаром привреде, свим силама покушава да спречи АИК банку да преузме Горењску банку како би сачувао своје уносне послове

Словеначки моћници предвођени Борутом Јамником, кога тамошњи медији називају гробаром привреде, на све начине покушавају да спрече српског бизнисмена Миодрага Костића да са својом АИК банком преузме Горењску банку.

КО ЈЕ БОРУТ ЈАМНИК

Према писању словеначких медија, Борут Јамник је један од најутицајнијих људи у Словенији који је изградио своју мрежу утицаја на три стуба словеначке државне имовине: Капиталска дружба, "Телеком Словеније" и Словеначко удружење надзорника.

Од октобра 2011. био је председник Управног одбора "Модре осигурања“, од априла 2013. председник Надзорног одбора „Телекома“, од маја 2015. председник Надзорног одбора "Цинкарне Цеље", а од 2008. председник Удружења надзорника Словеније. Тамошњи медији пишу да је "његова хоботница чврсто укорењена у политичким и државним предузећима. Они тиме контролишу токове готовине - од државних компанија, преко медијских агенција, до политичких партија“.

Цела опструкција словеначких мешетара одвија се преко „Телекома Словеније“, који има 1,7 одсто акција са гласачким правом у Горењској банци и који је један од главних конкурента АИК банци у бици за превласт над Горењском банком, открива добро обавештени извор.

Miodrag Kostić
Миодраг Костић / Извор: Профимедиа

Злоупотреба институција

- Борут Јамник је један од најутицајнијих људи у Словенији који већ 15 година уз помоћ својих политичара и медија господари словеначком привредом. Био је члан управа многих државних предузећа и институција, па тако и председник Надзорног одбора „Телекома Словеније“, који је 100 одсто у државном власништву. Познат је по томе што је, користећи своје положаје и везе у банкарском сектору, омогућио претерано задуживање фирмама својих пријатеља, због чега су неке банке, попут Пробанке, потпуно пропале, а друге, попут „Сава осигурања“ и Горењске, у великом проблему с кредитима које не могу да наплате - наводи наш саговорник, о чему су раније писали и словеначки медији.

Оцена светске агенције - ПРВА СРПСКА ФИРМА С КРЕДИТНИМ РЕЈТИНГОМ BB-

Агенција за оцену кредитног рејтинга Стандард енд пурс доделила је компанији Миодрага Костића „Агри Јуроп“ кредитни рејтинг BB-. Костићева компанија је прва српска фирма која је на овај начин добила оцену кредитног рејтинга, будући да га засад има само држава Србија. Рангирање ће овој компанији помоћи у будућем изласку на Лондонску берзу.

- Ово је изузетан успех за „Агри Јуроп“, под чијим окриљем послује компанија „МК група“, и потврда да послујемо по европским стандардима. Пословне активности започели смо пре више од 30 година, а данас смо конкурентни на светском нивоу - прокоментарисао је резултате извештаја Миодраг Костић, председник Борда директора „Агри Јуропа“, под чијим окриљем послује компанија „МК група“.

Наш извор објашњава да су таквим деловањем „Јамник и његова хоботница“ контролисали словеначку привреду, па им је - из жеље да не изгубе контролу и задрже постојеће стање - Костићева намера да преузме Горењску банку трн у оку.

- Јамник зато сада покушава да свог човека од поверења и садашњег члана Управе „Телекома Словеније“ Алеша Абершека прогура и постави за председника Горењске банке, након што је пре два дана Андреј Андољшек поднео оставку на ту функцију. На тај начин би имао контролу над трансакцијама и процесом приватизације - каже наш саговорник.

AIK Banka
АИК Банка / Извор: Фото: Промо

СЛОВЕНАЧКА ТАЈНА СЛУЖБА СОВА ПРЕСРЕТАЛА КОСТИЋА

Медији преносе и да словеначка тајна служба Сова већ дуже време мотри на кретање Миодрага Костића чим крочи на тло те земље. У неколико наврата су га чак и заустављали и отворено испитивали о разлозима боравка у Словенији. Упућени сматрају да се такав чин може сматрати застрашивањем, па чак и дискриминаторским према страним бизнисменима. Коментаришу да би, када би БИА у нашој земљи на исти начин пресретала стране инвеститоре, то изазвало скандал невиђених размера у целом региону.

Како додаје, Јамник је у своју корист упрегао и тамошње медије које контролише, док у хајци и дискредитацији српског бизнисмена већ месецима предњачи један од водећих портала у Словенији - Сиол, који је такође у власништву „Телекома Словеније“.

- Ово са АИК банком није усамљен случај, Јамник је покушавао да отера и друге бизнисмене из региона који су намеравали да улажу у Словенију - закључио је наш саговорник.

Подсетимо, Костићева АИК банка ушла је у власничку структуру Горењске банке у јануару прошле године докапитализацијом од 12,3 милиона евра. Тиме је АИК банка постала други највећи акционар у Горењској банци са уделом од скоро 14 одсто акција, а касније је јачала своју позицију и стигла до 20,99 одсто власничког удела, али и 40 одсто гласачких права.

Miodrag Kostić
Миодраг Костић / Извор: Профимедиа

СЛОВЕНАЧКИ МЕДИЈИ 20 ДАНА РАНИЈЕ ЗНАЛИ ОДЛУКУ НБС

Поред портала Сиол, у дискредитацији Костића учествује и словеначко Дело. Овај медиј је још 8. јануара објавио незваничну информацију да ће АИК банка бити избачена из игре за Горењску јер ће јој Народна банка Србије повући дозволу за то. Будући да је НБС то обзнанила тек јуче, поставља се питање како су медији у Словенији готово три недеље унапред знали за ту одлуку. Више је него очигледно да Борут Јамник има у Србији своје сараднике, који му већ месецима помажу да спречи српску АИК банку да купи словеначку, па је активирао своје лобисте и извршио притисак на појединце из државних органа.

ЕЦБ одобрила куповину

Највећи акционар Горењске банке је и даље словеначко државно предузеће „Сава осигурање“ (37,7 одсто удела), али њему је централна банка Словеније још 2015. одузела гласачка права и наложила продају удела јер европски прописи не дозвољавају већинско државно власништво у банкарском сектору.

Крајем јануара ове године „Сава осигурање“ је постигло договор са још неколико власника Горењске банке да продају своје акције, а потом је и Европска централна банка донела одлуку којом је АИК банци одобрила даљу куповину акција Горењске. Тиме је АИК банка постала прва банка са простора западног Балкана која је добила дозволу да купи неку европску банку.