Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово је списак градова којима су одобрене субвенције за столарију: Неки су прошли на конкурсу, а неки ће морати све из почетка

24.06.2021. 13:31
Пише:
Србија danas/Euronews Србија
prozor
прозор / Извор: Shutterstock

Уговор са 67 локалних самоуправа о замени столарије односно повећању енергетске ефикасности биће потписан у петак у Краљеву

Уместо 54 милиона динара Министарство енергетике издвојиће 224 милиона динара за пројекте санације столарије у домаћинствима, док су локалне самоуправе определиле још око 235 милиона динара. Свих 67 општина које су испуниле услове и поднеле исправну документацију добиће субвенцију од 25 одсто од државе, пише у одлуци о додели средстава Министарства енергетике, сазнају медији.

Како се наводи, уместо 54 милиона динара Министарство енергетике издвојиће 224 милиона динара за пројекте санације столарије у домаћинствима, док су локалне самоуправе определиле још око 235 милиона динара. Свих 67 општина које су испуниле услове и поднеле исправну документацију добиће субвенцију од 25 одсто од државе, пише у одлуци о додели средстава Министарства енергетике.

Бесплатан водич корак по корак: Како трговати ценом акција

Бесплатан водич корак по корак: Како трговати ценом акција

ДРЖАВА ДАЈЕ ПОЛА НОВЦА ЗА ПРОМЕНУ СТОЛАРИЈЕ! Трошкови мањи за око 300 евра, познат термин потписивања првих уговора

ДРЖАВА ДАЈЕ ПОЛА НОВЦА ЗА ПРОМЕНУ СТОЛАРИЈЕ! Трошкови мањи за око 300 евра, познат термин потписивања првих уговора

БЕСКАМАТНИ КРЕДИТ ЗА ПАОРЕ: Нема захтевне папирологије, ово је све што морате да урадите!

БЕСКАМАТНИ КРЕДИТ ЗА ПАОРЕ: Нема захтевне папирологије, ово је све што морате да урадите!

Како је наведено, додатна средства су обезбеђена захваљујући томе што је Град Ниш одустао од пројекта унапређења енергетске ефикасности реконструкције и адаптације Основне школе "Бубањски хероји", док је опредељено још 150.299.536 динара „која су неопходна да би се финансирали програми у свих 67 јединица локалне самоуправе чије су пријаве оцењене као уредне“.

Највише новца из сопственог буџета, по 10 милиона динара определили су Београд, Рашка, Ниш, Мајданпек, Зрењанин, Ваљево, Стара Пазова, Смедеревска Паланка, а још толико је већина добила и од Министарства енергетике, изузев Рашке коју ће ресосно министарство финансирати са пет милиона динара, док ће Зрењанинцима дати 7,4 милиона, а Нишу девет милиона. Ужице је издвојило девет милиона, а још толико ће добити од министарства енергетике. По седам милиона су издвојили мали Зворник и Лесковац, а толико су добили и државних пара. Шабац, Пирот, Лозница, Оџаци, Бач и Крупањ имаће на располагању по 10 милиона, јер су по пет извођили смаи, а још толико ће им бити уплаћено на основу одлуке Министарства енегретике.
Најмање новца добио је Крушевац који је из сопствених средстава издвојио 300.000, а још толико је добио од државе. Нова Црња је добила пола милиона динара, па ће њиховима грађанима, уз субвенцију општине на располагању бити милион динара.

Средства за свих 67 општина

- Укупна расположива средства подстицања енергетике за реализацију програма износе 54 милиона динара. Међутим, на јавни позив је пристигло 67 пријава јединица локалне самоуправе које су оцењене као уредне и које су обезбедиле сопствена средства у буџету за финансирање програма. Имајући у виду велико интересовање општина и градова да кроз програме финансијски подстакну енергетске санације стамбених објеката и чињеницу да је енергетска ефикасност и рационална употреба енергије у јавном интересу Републике Србије и од посебног је значаја за државу као и циљеве остваривања уштеде енергије, сигурност снабдевања енергијом и смањење утицаја енергетског сектора на животну средину и киматске промене министарство је предузело све потребне мере да се финансира што већи број програма - наведено је у образложењу.

На конкурс Министарства енерегетике се пријавило 88 локалних самоуправа, али су одбијени они који нису доставили комплетну документацију или који нису имали средства из сопствених буџета за учешће у пројекту. С обзиром да половину средстава обезбеђује држава, односно по 25 одсто министарство енергетике и локалне самоуправе, а другу половину грађани, то значи да ће за ову намену бити укупно утрошено око 920 милиона динара.

- Уговор са 67 локалних самоуправа о замени столарије односно повећању енергетске ефикасности биће потписан у петак у Краљеву - најављено је данас из министарства рударства и енергетике.

Речено је да сада предстоји расписивање још два јавна позива које ће расписати локалне самоуправе – за избор фирми које ће изводити радове, а касније и за грађане који ће конкурисати за субвенције.

Општине које ће учествовати у пројекту замене столарије су:

Мали Зворник, Крупањ, Ужице, Жабари, Рашка, Шабац, Пријепоље, Димитровград, Бабушница, Љубовија, Пирот, Свилајнац, Медвеђа, Куршумлија, Лесковац, Трстеник, Нови Бечеј, Бојник, Рача, Осечина, Сремска Митровица, Кикинда, Краљево, Крагујевац, Житиште, Књажевац, Ниш, Мајданпек, Бољевац, Ириг, Зрењанин, Ћићевац, Власотинце, Кула, Жагубица, Србобран, Врање, Врњачка Бања, Ваљево, Сента, Ковин, Нова Црња, Шид, Пећинци, Горњи Милановац, Вршац, Лозница, Сечањ, Врбас, Баточина, Темерин, Оџаци, Стара Пазова, Владимирци, Сомбор, Бач, Београд, Нова Варош, Крушевац, Пландиште, Бачки Петровац, Панчево, Бујановац, Ивањица, Смедеревска Паланка, Јагодина и Беочин.

Општине чије су пријаве одбијене су:

Апатин, због неблаговреме пријаве. Као неуредне су наведе пријаве локалних самоуправа: Чачак, Бор, Пожаревац, Прокупље, Мали Иђош, Бајина Башта, Бечеј, Прибој, Кањижа, Лебане, Мало Црниће, Сремски Карловци, Богатић, Петровац на Млави, Коцељева, Велика Плана, Босилеград, Лајковац. Због тога што, како пише у одлуци, садржина пријаве није у складу са јавним позивом одбијене су општине Бачка Топола, Аранђеловац и Владичин Хан.