Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово су измене Закона о ПДВ-у које ће се примењивати од 1. априла!

25.03.2017. 18:08
Пише:
Србија Данас/ Telegraf.rs
šalter banke
шалтер банке / Извор: Профимедиа/илустрација

Овим је начињен још један корак ка усаглашењу са прописима Европске уније

Од 1. априла почеће да се примењују измене Закона о ПДВ-у које су усаглашене са прописима Европске уније и које би требало да створе боље услове за пословање привреде. Овим изменама отклоњено је двоструко опорезивање, као и неопорезивање које обвезници ПДВ-а обављају за страним лицима и измењен је начин обрачунавања ПДВ-а.

Вулин предлаже укидање ПДВ на донације

1. Одређивање места промета услуга

Досадашња пракса доводила је до дуплог опорезивања појединих услуга. Да би се то избегло, укинуто је правило да се промет услуга опорезује према месту продавца (пружаоца услуга), независно од тога да ли се услуге дају пореским обвезницима или онима који то нису.

Ostavka direktora Poreske uprave
Оставка директора Пореске управе / Извор: Профимедиа/илустрација

– У већини држава чланица Европске уније место промета је место седишта пословне јединице или пребивалишта примаоца услуга ако је исти порески обвезник, а ако није, место промета услуга је место седишта (пословне јединице или пребивалишта) оног који пружа услуге – кажу у Пореској управи Србије.

У овој држави су ДРАСТИЧНО повећали порезе, разлог је депримирајући

Изузетак је, како наводе у управи, за услуге повезане са непокретношћу, при чему се место промета одређује према месту у којем се налази непокретност. Закон, такође, наводи и изузетке.

2. ПДВ пуномоћник за страна лица

Према речима Ненада Нешовановића, потпредседника Одбора за финансије и порезе Америчке привредне коморе, одредбе Закона о ПДВ-у прописују да је страно лице у обавези да се региструје за ПДВ у Србији само у случају да врши промет који је опорезив у Србији и то лицима која нису ПДВ обвезници.

U banci
У банци / Извор: Профимедиа/илустрација

– У том случају, страно лице се региструје за ПДВ преко пореског пуномоћника без обзира на висину промета. Наведена одредба у знатној мери сужава обим примене обавезне ПДВ регистрације странаца дефинисан претходном верзијом Закона о ПДВ – рекао је Нешовановић.

"ОПРАВДАНИ" РАЗЛОЗИ: Порески обвезници сваљују кривицу на децу да не би платили порез!

У Пореској управи су објаснили да порески пуномоћник страног лица може бити физичко лице, укључујући и предузетника, односно правно лице, које има пребивалиште, односно седиште у Србији, а које је евидентирани обвезник ПДВ најмање 12 месеци. Порески пуномоћник страног лица солидарно одговара за све обавезе страног лица као обвезника ПДВ-а.

3. ПДВ у грађевинарству

Изменама Закона о ПДВ-у, како сматрају у Пореској управи, олакшан је положај учесника у процесу изградње (извођачи, подизвођачи...). Проширен је круг пореских дужника тако да су, осим инвеститора, и извођачи радова добили статус пореског дужника. Али, у складу са овом изменом, донет је Правилник о утврђивању добара и услуга из области грађевинарства који одређује пореског дужника за ПДВ, који ближе уређује шта се сматра добрима и услугама из грађевинарства.

Građevina
Грађевина / Извор: Профимедиа

Такође се, како каже Нешовић, укида обавеза да прималац грађевинских услуга који је у својству пореског дужника мора поседовати рачун да би остварио право на одбитак ПДВ-а.

БУДУЋНОСТ ЈЕ СТИГЛА: Дронови доносе милијарде, грађевинска и филмска индустрија неће моћи без њих

– Ова наведена измена може позитивно утицати на проток новца примаоца наведених услуга – истиче Нешовић.

4. Порез по одбитку на услуге

Одредбама Закона о порезу на добит прописано је и да се, уколико међународним уговором о избегавању двоструког опорезивања није другачије уређено, порез на добит по одбитку по стопи од 20 одсто плаћа на све услуге које страна фирма пружа домаћој, по основу: дивиденди и удела у добити у правном лицу, накнада од ауторског и сродних права и права индустријске својине, камата, накнада од закупа и подзакупа непокретности и покретних ствари у Србији и накнада од услуга које се пружају или користе у земљи.

banka
банка / Извор: Профимедиа

Порез по одбитку обрачунава се и плаћа и на приходе страног правног лица по основу извођења естрадног, забавног, уметничког, спортског или сличног програма у нашој држави, који нису опорезовани као доходак физичког лица. Изузетно, у случајевима које Закон прописује, обрачунава се и плаћа порез по одбитку по стопи од 25 одсто.

На приходе које оствари страна фирма у Србији, по основу капиталних добитака обрачунава се и плаћа по стопи од 20 одсто ако међународним уговором о избегавању двоструког опорезивања није друкчије уређено.

ЗАПОСЛИТЕ СЕ: Општине и градови у СРБИЈИ запослиће 889 радника, а ево који профили се траже

5. Део Пореске управе сели се у Министарство финансија

Упоредо са изменама о ПДВ-у предложена је промена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, што би довело до преузимања дела запослених из Пореске управе од 1. јула ове године како би другостепени порески поступак водио посебан сектор формиран у Министарству финансија.