Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОКУШАВАЈУ НА СВЕ НАЧИНЕ: Државе широм света се боре за туристе, од Европе до Азије се ствара "ПУТНИ МЕХУР"

24.03.2021. 07:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
kovid pasoš
ковид пасош / Извор: Профимедиа/илустрација

Хонг Конг и Сингапур изненадили су свет кад су крајем прошлог октобра најавили да ће успоставити билатерални "путни мехур", којим би се путницима у доба пандемије омогућило да избегну дуги карантин по доласку у земљу.

Хонг Конг је тада објавио и да, осим Сингапура, преговара са Макаом и копненом Кином о повратку путовања. Иако до сада није било помака ни на једном од тих планова, у међувремену су и друге земље Азије и Европе кренуле сличним путем, попут Грчке која је кренула да склапа билатералне аранжмане на све стране.

Док Европа још прецизира детаље о Ковид-пасошима, истовремено се мучи спором вакцинацијом и трећим таласом корона вируса, њене чланице, али и друге земље у свету се све више оријентишу управо ка склапању билатералних споразума, који би омогућили путне олакшице њиховим грађанима и бар донекле ублажили штету нанету туризму, авио-индустрији и другима тешко погођеним у пандемији.

ЕПИДЕМИЈА УЗИМА ДАНАК: Како ускладити мере са животом и живот са мерама - шта када све дође на наплату?

ЕПИДЕМИЈА УЗИМА ДАНАК: Како ускладити мере са животом и живот са мерама - шта када све дође на наплату?

АМЕРИКА СПУСТИЛА КРИТЕРИЈУМЕ: Циљ да се вакцинишу све одрасле особе, следеће недеље стиже 27 милиона вакцина

АМЕРИКА СПУСТИЛА КРИТЕРИЈУМЕ: Циљ да се вакцинишу све одрасле особе, следеће недеље стиже 27 милиона вакцина

Италијански имунолог открио која вакцина је најбоља: "ЕУ је не примењује из геополитичких разлога"

Италијански имунолог открио која вакцина је најбоља: "ЕУ је не примењује из геополитичких разлога"

Хонг Конг и Сингапур

Аранжман између Хонг Конга и Сингапура требао је да започне прошлог новембра, али је одложен након пораста броја заражених у кинеском аутономном граду. Ипак, Сингапур није одустао од билатералног путног мехура са Хонг Конгом. Нови датум покретања аранжмана још није одређен, али је министар трговине Онг Је Кунг рекао ЦНБЦ-у да су власти обе стране у контакту.

- Споразум је, као што знате, потписан, закључен. Правимо неколико измена, неколико предлога да га појачамо – рекао је Онг.

Лунарна нова година је тек прошла и обе стране су веома опрезне, мотрећи на последице које би прослава могла да има по статистику пандемије. За сада нема знакова да је број заражених порастао – у Сингапуру је број дневних случајева остао низак, а земља има укупно више од 60.000 заражених и 29 смрти, док су се у Хонг Конгу бројке смањиле након недавног пораста у јануару и град укупно има преко 11.000 заражених и 203 смрти.

Hong Kong
Хонг Конг / Извор: Профимедиа

И Сингапур и Хонг Конг су велики пословни центри Азије који немају домаће тржиште за авиосаобраћај – њихова туристичка и ваздухопловна индустрија увелико се ослањају на међународна путовања која су тешко погођена пандемијом, указује ЦНБЦ.

И једној и другој страни би веома значило успостављање путног мехура, који би ублажио економску штету узроковану карантином. Што се тиче Кине и њеног учешћа у таквим аранжманима, није познато у ком ће смеру то ићи. Кина је недавно дала визне олакшице за странце у Хонг Конгу који су примили њихове вакцине.

Малезија и Сингапур

Такође, и Малезија и Сингапур се припремају за заједничко признање сертификата о вакцинацији како би оживеле туризам, рекли су њихови министри спољних послова у уторак. Како је пренео Asia.nikkei.com, Малезија и Сингапур ће "радити заједно на признавању међусобних сертификата о вакцинисању, са циљем олакшавања прекограничних путовања у будућности". За невакцинисане ће у неким случајевима важити негативан ПЦР тест. Детаљи, ипак, још нису утаначени.

Грчка, Румунија и остали

У међувремену у Европи, како јавља Schengenvisainfo.com, Румунија и Грчка су у преговорима о заједничком споразуму, којима би прихватили међусобне сертификате о вакцинисању својих грађана и тиме се поново отвориле за туристе што је пре могуће.

Neos Marmaras
Неос Мармарас / Извор: Профимедиа

Грчка је средином марта обрадовала Србију и још девет земаља, кад је објављено да ће се земља отворити за туристе на пролеће, без обзира на спори темпо ЕУ. У априлу ће започети пилот фазу летова са путницима из неких европских земаља, Велике Британије и Израела, а од средине маја на листу оних којима неће бити потребан карантин по доласку у Грчку додаће се још неколико земаља.

Грчко Министарство туризма, како је саопштено, потписало је споразум о "зеленим сертификатима" са Израелом и ради на сличним билатералним споразумима са још 10 земаља - Великом Британијом, Америком, Канадом, Аустралијом, Србијом, Русијом, Украјином, Кином, Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијском Арабијом.

Neos Marmaras
Неос Мармарас / Извор: Профимедиа

Сада је у преговорима и са Румунијом, а грчки министар туризма Гари Теохарис рекао да једва чека да отвори врата земље румунским туристима пре него што се ЕУ сложи око лансирања сопствених пасоша, док је његов румунски колега Клаудиу Насуи рекао да ће власти донети коначну одлуку, али да је “ово смер у којем ће ићи”. Грчка је пре пандемије сваке године имала преко милион посетилаца из Румуније.

Аустралија и Нови Зеланд

Ка билатералним путним аранжманима окренули су се и Аустралија и Нови Зеланд, где су путовања без карантина су коначно на хоризонту након што је најављена скора потврда датума лансирања дуго очекиваног путног мехура преко Тасмановог мора. Новозеландска премијерка Џасинда Ардерн потврдила је да ће објавити тај датум 6. априла, пренео је Executivetraveller.com, додајући да две земље финализују детаље.

- Опрезна сам. Људи то знају по начину на који управљамо. Морамо да обезбедимо да не угрозимо домаћи туризам избијањем епидемија и зато морамо ово урадити како треба – рекла је Ардерн.

Australija
Аустралија / Извор: Профимедиа

Она је такође навела да би безбедносни Ковид-коридор између две земље могао да буде од државе до државе, што се тиче Аустралије, која је недавно изменила закон који брани сва међународна путовања без изузетака како би омогућила свима који су били у земљи најмање 14 дана да отпутују "директно на Нови Зеланд".

Аустралија и Сингапур

Аустралија би могла да лансира путни мехур и са Сингапуром до лета. Министар трговине и туризма Ден Техан рекао је да је Сингапур "изразио интерес" у стварање путног мехура, и рекао да би било “сјајно” ако би се тај мехур могао проширити да осим њих обухвати и Нови Зеланд.

Тајван и Палау

Поново у Азији, Тајван и Палау су најавил да ће следећег месеца покренути свој путни мехур. Како су најавили тајвански званичници, мехур ће бити лансиран 1. априла, пренео је Thediplomat.com. Аранжман ће омогућити туристима из Тајвана да посете Палау на осам дана (и обратно), са мање ограничења везаних за улазак и карантин. Палау је један од ретких дипломатских савезника Тајвана и нема ниједан потврђен случај заразе Ковидом од почетка пандемије, док је Тајван – који је због свог статуса у спору са Кином – забележио до сада укупно 998 случајева заразе, од чега већину увезених.

Tajvan
Тајван / Извор: Профимедиа

Од путника ће обе стране захтевати да нису били заражени короном у најмање последња три месеца, да нису излазили из своје земље шест месеци и да нису били у карантину последња два месеца. Посетиоцима ће требати негативан тест пре путовања, правила о карантину ће за њих бити поједностављена, али ће морати да путују у групама како би избегли контакте са локалним становницима и гужве. Од туриста који се из Палауа враћају на Тајван биће затражено да прате своје стање следећих пет дана уместо 14-дневног карантина.

Иако делује да су овакви путни мехури, билатерални или трилатерални аранжмани везани за путовања, спас предстојеће летње сезоне, стручњаци указују да је контрола пандемије и даље кључна за поновно отварање света.