Производња чварака и сланине постао је уносан посао: Ови деликатеси вреде и до 25 евра по килограму!
Производња сланине и чварака је процес, све се ради ручно и зато су они доста скупљи од обичног меса
Сланина и чварци су до четири или пет пута скупљи од килограма свињског меса, па се такви производи сматрају пре деликатесом, него нешто регуларном, свакодневном храном.
Килограм сланине у продавницама креће се од 800 до 2.700 динара, чак је и она што јој некад у недостатку боље тепамо "сапуњара" у појединим продавницама по 1.000 динара. Слично је и на пијачним тезгама или у месарама.

ПРЕМИНУО ОСНИВАЧ "ЈИСКА": Ево ко је наследио његову компанију која вреди 4,4 милијарде долара

ЦЕНА МЕДА СКАЧЕ У НЕБЕСА?! Лоше време и помор пчела УЗИМАЈУ ДАНАК

АНКЕТА: Да ли знате по ком Милошу је нови ауто-пут добио име?
Килограм дуван чварака у великим маркетима кошта од 1.500 динара до 1.800 динара, а обични су од 1.100 до 1.300 динара за килограм. За мање од хиљаду динара може се пазарити на акцији у месарама килограм барене сланине, обично за око 600 динара. Иначе, ако уђете у продавницу на ћошку и посегне за фрижидером, 100 грама обичне панчете платићете невероватних 200 динара. Домаћа свињска маст просечно по килограму кошта 150 до 250 динара. Топљена маст мангулица је за 100 до 150 динара скупља.
Предраг Аврамовић, извршни директор Индустрије меса "Штранд" из Новог Сада, каже да су чварци и сланина деликатес производи и да никада нису били јефтини. Како објашњава, од једног свињчета од 100 килограма остаје вам 10 одсто масти коју можете да истопите у чварке. Рачуница је јасна, бута и плећке на таквој свињи имате 20, али сланине само 10 кила.

Радови почињу на пролеће 2021: Детаљи изградње ШУМАДИЈСКОГ КОРИДОРА који ће понети име Карађорђа

ЗА ЛИТАР УЉА ТРЕБА ДА РАДИМО 19 МИНУТА?! Ево које још тајне крије просечна потрошачка корпа

НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ ВАШИНГТОНА: Америка продужава Хуавеју лиценцу?
- Чварци и сланина су дефицитарни производи и то је један од разлога што имају такву цену. Некад се јела само она бела сланина, данас су скоро све прошаране и мени је она лично укуснија од шунке. У исхрани опет може да се користи на разне начине. Знам и да чварци уз вино које овде пијемо иду као алва, али реално не би требало појести килограм чварака за оброк. То се једе умерено и помало. Једноставно, масти на свињчету нема колико меса, ако томе додате енергију који треба да утрошите да произведете чварке и сланину, добијете скуп деликатес - рекао је Аврамовић.

СТИГЛА И ЗВАНИЧНА ПОТВРДА: Немачка привреда се ОЗБИЉНО ЗАГРЦНУЛА

АУТО-ПУТЕВИ ВОДЕ ДО УСПЕХА: У последњих пет година 85 одсто фабрика отворено уз Коридор 10

Србија међу ПЕТ ВОДЕЋИХ стартап екосистема у Европи: ИТ услуге достигле нови рекорд раста
Произвођачи кажу да цену диктира колико је неки производ популаран. Чињеница је, додају, да су сланина и чварци производи који се данас веома траже, док маст, с друге стране, све више замењује уље у градским тигањима.
- На селу су вам цене домаћих чварака и сланине око 1.000 динара за килограм, колико вам је отприлике и димљена сува кобасица. Производња сланине и чварака је процес и зато су они доста скупљи од обичног меса. Треба да прође доста времена, а све се то ради ручно. Немам машину да сечем чварке или правим сланину - прича месар Дејан Дуброја из Футога.
СВЕТЛА КОЈА ЧУВАЈУ ЖИВОТ: Помоћу ОВИХ сијалица, Јапан је ДРАСТИЧНО смањио стопу самоубистава (ВИДЕО)