Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта победа Бајдена значи за порез, некретнине, дугове? Како ће изгледати новчаници Американаца

08.11.2020. 15:35
Пише:
Србија данас/Телеграф
Džozef Bajden
Џозеф Бајден / Извор: Профимедиа/илустрација

Бајден је обећао доста тога, а први на листи су порези, и опраштање дугова



Џо Бајден је спреман да постане следећи председник државе, а његова агенда буди наду да ће побољшати финансије гласача и ојачати економију коју је нагризао коронавирус.

"СВЕ СРБЕ СТАВИТИ У ЛОГОРЕ" Да се Бајден питао 1999. године Срба не би било до данас

"СВЕ СРБЕ СТАВИТИ У ЛОГОРЕ" Да се Бајден питао 1999. године Срба не би било до данас

ЗАУЗЕЛА ЈЕ МЕЛАНИЈИНУ "ПОЗИЦИЈУ" Џоу је четири пута рекла "не", а онда су добили ћерку: Упознајте Џил Бајден

ЗАУЗЕЛА ЈЕ МЕЛАНИЈИНУ "ПОЗИЦИЈУ" Џоу је четири пута рекла "не", а онда су добили ћерку: Упознајте Џил Бајден

НЕШТО СЕ СКРИВА ИЗА ПОБЕДЕ БАЈДЕНА: Преко ноћи од шворца до џепа пуног пара!

НЕШТО СЕ СКРИВА ИЗА ПОБЕДЕ БАЈДЕНА: Преко ноћи од шворца до џепа пуног пара!

Повећање пореза за богате, проширено здравствено осигурање и опроштај студентских зајмова били су неки од пројеката на листи обавеза кандидата Бајдена.

Ако би републиканци задржали контролу, њихова опозиција могла би смањити Бајденове планове. Председништво Бајдена и републикански сенат ограничили би други подстицај на око 500 милијарди долара, наводи се у белешци једног инвеститора.

Шта значи то за Американце и њихове новчанике?

Бајден ће морати да повуче свој законодавни програм без демократске већине, рекао је Стивен Миров, партнер компаније за истраживање политике која саветује институционалне инвеститоре. Али Бајден још увек има начина да помогне породицама које пазе на свој буџет извршном акцијом, додао је он.

- Обећавам да ћу бити председник који неће делити људе - рекао је Бејден у говору након што су објављени резултати бројања гласова на изборима у САД.

На пример, Бајден може да покуша да утиче на политику Федералних резерви да затвори неједнакост у приходима или може да постави оштар антимонополски тон како би осигурао да потрошачи не буду погођени неправедним ценама.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Неки демократски сенатори раније су рекли да председник може отказати студентски дуг без конгресне акције.

Индиректно, администрација Бајдена и републикански сенат могли би заправо дати дозу сигурности за компаније које размишљају о већем запошљавању у будућности. У подељеној влади, Миров је рекао да неће морати да брину због новог сета пореских закона. Чини се да берзе већ бележе ову могућност.

Ако је 2020. имала неку лекцију, то је да се много тога може променити за мало времена. Дакле, тачна врста поступака Бајденове администрације можда није сигурна, али ево шта се сада зна о ономе што је Бајден обећавао у току кампање.

Порез

Бајден каже да америчке корпорације и њени најбогатији грађани морају да плате свој „поштен део“ пореза. Неки добро потковани Американци већ су планирали тај сценарио.

Бајден предлаже да се стопа пореза на доходак повећа на 39,6 одсто са 37 одсто за људе који годишње зарађују више од 400.000 америчких долара.

Бајден би такође утврдио стопу пореза на добит предузећа са 28 одсто, са садашњих 21 одсто. Стопа на крају Обамине администрације била је 35%.

Бајден није тражио додатни „порез на богатство“, за шта су се неколико примарних ривала демократа залагали током предизбора.

Dolari
Долари / Извор: Профимедиа/илустрација

Бајден жели да промени пореска правила око капиталне добити и наслеђа. Према његовим плановима, људима који зараде више од милион долара опорезиваће се капитална добит по њиховој уобичајеној стопи дохотка, 39,6 одсто.

Порез на имовину од 40 одсто такође би се применио много раније. Трампов закон о администрацији подигао је изузеће са 5 милиона долара, а Бајден каже да жели да га врати на „историјске норме“.

Здравствена заштита

Иако је Обамина администрација усвојила Закон о приступачној нези (АЦА), Бајден каже да жели да надограђује програм.

Бајден би додао јавну опцију у АЦА. Људи испод одређеног прихода аутоматски би били инсталирани у јавну опцију без премије. Бајден би такође смањио право на негу на 65 година.

Такође би преиспитао правила и проширио право на пореске олакшице намењене покривању трошкова здравственог осигурања.

Изабрани председник планира да надогради програм.

Dolar, Koronavirus
Долар, Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Бајден би могао да донесе законе који потенцијално могу да отклоне наводне недостатке АЦА , али то би захтевало промене закона које би, могли да донесу само Дом и Сенат под контролом демократа.

Становање

Сви планови за становање Бајдена долазе усред потенцијалне кризе око закупа. Милиони Американаца дугују кирију од 7,2 милијарде долара, што је у просеку 5.400 долара, предвидели су истраживачи.

Уочи пандемије, Бајден је рекао да ће ојачати заштиту станара и усвојити рачун права власника кућа и закупаца.

Бајден жели да учини новчану обавезу мање застрашујућом за прве купце пореским кредитом од 15.000 америчких долара. Исто тако, председник жели да дода више стамбених погодности људима који раде у јавном сектору, као што су наставници.

Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа/илустрација

Новоизабрани председник такође је обећао кредит за закупце.

Студентски зајмови и приступачност факултету

Чак и пре пандемије, амерички дуг од 1,6 билиона долара студентског зајма представљао је финансијску кризу која је ускратила способност дужника да купе куће, заснују породице или наставе каријеру по свом избору.

Бајден је предложио опроштај 10.000 УСД студентских зајмова; опраштање дуга избрисало би салдо зајма за 30 одсто дужника, према једној анализи. Бајден би такође преуредио програм отпуштања дуга који је, кажу критичари, помогао премалом броју радника у јавном сектору.

Бајден такође каже да породице које зарађују мање од 125.000 америчких долара не би требало да плаћају школовање свог детета на јавном колеџу. Према његовој кампањи, ово би се односило на око 80 одсто породица.