Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СУНЦЕ НА ЗАЛАСКУ ЗА ПОХЛЕПНЕ СТАНОДАВЦЕ! У Београду станови поново за до 300 евра месечно

05.06.2023. 15:38
Пише:
Србија Данас/Блиц
stan
стан / Извор: Shutterstock

Да ли пад цена закупа значи пад цене квадрата приликом куповине? Да ли се српско тржиште некретнина коначно смирује?

Пре само годину дана, цене закупа станова у Београду отишле су у небо. Сада, годину дана касније тржиште се доста стабилизовало. Власници су станове до скора издавали и по дупло већој цени него иначе, а они који су желели у подстанаре, због слабе понуде, нису били у могућности да питају за цену. Сада је дошло до промене - оно што је некада било 500 евра, сада може да се нађе и за 300 евра.

ЈЕСТЕ МАЛО, АЛ ЈЕ ЗАТО СКУПО - Ово су најскупљи најмањи станови у Београду (ФОТО)

ЈЕСТЕ МАЛО, АЛ ЈЕ ЗАТО СКУПО - Ово су најскупљи најмањи станови у Београду (ФОТО)

СТАН ДО 50 ХИЉАДА ЕВРА У БЕОГРАДУ? Могуће је, а ево и доказа! (ФОТО)

СТАН ДО 50 ХИЉАДА ЕВРА У БЕОГРАДУ? Могуће је, а ево и доказа! (ФОТО)

НИЈЕ ЧАК НИ БЕОГРАД, А ЦЕНЕ КАО У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Шок цене станова - у поткровљу 2.000 евра по квадрату! (ФОТО)

НИЈЕ ЧАК НИ БЕОГРАД, А ЦЕНЕ КАО У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Шок цене станова - у поткровљу 2.000 евра по квадрату! (ФОТО)

Оно што су Русима издавали за 700, сада не могу ни за 500, најчешћи је коментар многих агената. Цене су дефинитивно пале, притисак на тражњу је мањи и то се све заједно одразило и на тржиште закупа.

- Подстанарство се некако променило, данас је прича драстично другачија него пре само шест месеци. Током зиме на један просечан стан у Београду са ценом до око 500 евра, знало се јавити и по 80 заинтересованих за само два сата. Данас тога нема - прича нам Сузана из Беграда која годинама издаје стан за Звездари.

Од краја прошле година цене закупа почеле су да падају. Данас је доста лакше пронаћи стан по пристојној цени, него што је то био случај пре годину дана. Према последњим подацима са сајта за оглашавање nekretnina, nekretnine.rs pad цена закупа у априлу јасно је видљив, нарочито у Београду, Нишу, Панчеву. Сада је у Београду поново могуће изнајмити стан за 250 евра.

Најскупљи квадрат закупа на ниво целог града је у центру Београда и његова просечна цена износи 16.3 евра по метру квадратном.

Такође, агенти за некретнине у једно су сигурни: "2022. се неће поновити" ни када су у питању цене закупа, ни цене квадрата некретнина.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

"Мучим се да пронађем новог станара"

Да су се навике и прилике на тржишту некретнина у престоници промениле, сведочи и изјава једног станодавца, који је изјавио да од када су му се иселили руски држављани пре месец дана, не може да нађе новог станара.

- Као и већина станодаваца прошле године сам искористио прилику и подигао кирију за једнособан стан у ширем центру Београда на око 500 евра. Стан ми је буквално "зграбила" четворочлана руска породица половином августа прошле године. Почетком маја су се они иселили и ту почиње мој проблем. Како сам стан реновирао ја верујем да могу да и даље могу да изнајмљујем стан по тој цени, али сам добијао "опаске" потенцијалних станара, да исти такав пар километара даље могу да нађу и за 300. - пожалио се један станодавац уз коментар да ће пробати да га изда преко неке од агенција.

Београд је традиционално град који је на врху листе по ценама закупа. С друге стране, од већих градова, најјефтинији су Крагујевац и Ниш, и ту је видиљива промена у односу на март, када је цена квадрата била јефтинија у Панчеву.

Приликом листања може се видети да је понуда станова до 300 евра врло богата. Сада је могуће пронаћи станове и по овој цени, обично су то гарсоњере или једнособни станови, који током прошле године коштали и до 500 евра на месечном нивоу.

Novi Beograd
Нови Београд / Извор: Србија Данас

Станови до 300 евра

У нешто мало јачем ценовном рангу на Миријеву се издаје стан од 31 метра квадратног по цени од 260 евра, потом за 270 евра у Земуну на Алтини може се изнајмити стан од 25 метара квадратних.

Најскупљу у овом ценовном рангу је стан на Лабудовом брду и кошта 280 евра месечно. У питању је ненамештен стан од 36 квадрата који на фотографијама делује прилично запуштено. Најскупље цене најповољнијих станова за изнајмљивање у Београду износе 300 евра. А у овом ценовном рангу станови се могу наћи на више београдских општина.

Тако се 300 евра тражи за ненамештен једнособан стан од 38 квадрата на Бановом брду, али опремљен старим намештајем. Стан у кући од 40 квадрата по овој цени издаје се у Борчи. Стан исте величине само у згради издаје се у и Крњачи.

Један стан у Котежу власник издаје за 300 евра месечно, а у питању је велики стан од 65 квадрата, мада у релативно запуштенијем стању, са старим намештајем. На Цераку у овом ценовном рангу се издаје стан од 36 квадрата који је и пристојном стању, такође се пристојно опремљен стан од 45 метара квадратних издаје на Кумодражу по истој цени.