Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОТВОРИО ДЕОНИЦУ МОРАВСКОГ КОРИДОРА: "Ови путеви остају наш траг у времену" (ФОТО/ВИДЕО)

29.04.2023. 10:34
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник Србије отворио је данас деоницу од Појата до Макрешана.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању деонице на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана.

Обраћање председника

Председник се обратио великом броју окупљених грађана. 

- Данас је за нас велики дан, чак и када време брзо пролази и много значи, када ово постаје само један у низу уобичајених догађаја, ово је велики дан. Јер и када за 10 или 50 година овим ауто-путу иду људи, знаће ко је ово урадио, који су људи градили и колико су труда, енергије и љубави према Србији уложили.

- Време је највећи господар, каже наш народ. Цитирајући Његоша - покољења дела суде. О овоме ће судити наши потомци, и веома се радујем том суду. Ови путеви остају наш траг у времену. Радили смо много да бисмо обакве резултате постигли - рекао је Вучић и захвалио се западним партнерима и свима који су учествовали у реализацији пројекта.

Како каже, ово није мала ствар за људе из овог краја. 

- И када говоримо о добробити за људе који овде живе, осетиће и кроз нове инвестиције, и кроз нову индустријску зону у Ћићевцу, и кроз научно-технолошки парк. Важно је да показујемо да можемо да радимо и градимо и у тешким временима, да грабимо убрзано ка будућности, јер како каже Црњански у будућност треба ићи, у будућност гледају и иду сви срећни народи - навео је Вучић и најавио даља отварања веома важних ауто-путева и саобраћајница. 

- То за људе представља велико олакшање, али омогућава и довођење страних инвеститора у сва места у овом крају.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Навео је које су предности дигиталног ауто-пута. Како каже, ово је најшири ауто-пут који имамо у Србији. 

- Градећи Моравски коридор ми настављамо започети посао инфраструктурног заокруживања и економског развоја Србије - навео је председник и истакао да у овим условима који тренутно важе у свету ми морамо да улажемо у раст и да градимо ка држава, да чувамо запоследност, да смањујемо незапосленост и да подижемо раст како би нам плате биле веће. 

- Успећемо у томе, имаћемо до краја године значајно веће и пензије и плате, и људи ће моћи да виде како их и добро руковођење и њихов рад доводе до таквих резултата. 

- За нас је од пресудног значаја да нам ова огромна инвестиција доведе привреднике из свих делова света, да улажу новац у овај прелепи крај, да ми улажемо велики новац и да привлачимо људе, и да почнемо људе који су отишли трбухом за крухом да враћамо у Србију. Да им кажемо "ово је ваша земља, дивно је што сте много тога научили на западу, али време је да се вратите у своју земљу, добродошли у своју Србију" - рекао је Вучић.

- Градећи сваки нови пут ми као да градимо читав један свет - рекао је Вучић.

Додао је да у будућности морамо храбро и одлучно да стављамо велике циљеве пред себе и своју земљу. 

- Јер ако ми то будемо урадили, онда нећемо да имамо никакве проблеме - додао је он. 

- Умећемо да чувамо мир, али и да градимо Србију и њену будућност, да из себе извучемо оно најбоље, да покажемо колико смо вредни и марљиви, колико волимо Србију, јер резервну отаџбину немамо - закључио је Вучић.

Грађани дочекали Вучића  

Moravski koridor
Моравски коридор / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Разговор са окупљенима

Председник је разговарао са окупљеним представницима града. Општине кроз које пролази Моравски коридор представљају на овој симболично изложби туристичке и етно потенцијале, наслеђе, локалну културу.

Штандови етно удружења и туристичких организација сачекали председника на Моравском коридору

Председник је разговарао и са удружењем жена које су га дочекале са спремљеним јелима и од којих је на поклон добио ручно рађење медењаке.

На поклон је добио и слику. 

Разговарао је и са винарима из овог краја.

Са окупљенима је разговарао и о значају новог ауто-пута. 

На једном штанду председник је пробао тамјанику са овог подручја, а на поклон је добио и једно вино.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник је пробао и хладно цеђени сок од кајсије од локалник произвођача. 

Посетио се и штанд Туристичке организације Бруса. 

- Брус је једна од најлепших општина, на жалост нема дивољно људи, али је једно од најлепших места у Србији - навео је Вучић.

- Људи су разумели да само радом могу доћи до резултата - рекао је председник новинарима након обиласка. 

- Ми смо ту да помогнемо онолико колико можемо - закључио је он. 

- У овом тренутку се ради око 9 ауто-путева, у фази пројектовања свеукупно 16 - рекао је Вучић. 

- Ускоро ћемо потписати уговор за обилазнице око Крагујевца, али и за тангенту северни "смајли" - додао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Остаје нам и пут према Котроману, Вишеграду, морамо да радимо Шумадијски коридор, Карађорђе, до Бора, много тога нам остаје да радимо још. 

- Сада је изградња све подразумевајуће, стадион изгледа као свемирски брод, али људи се брзо навикну на добро и не сећају се како је све изгледало - навео је Вучић. 

- За инвеститоре је увек потребно време. Недостају нам инвеститори за Ћићевац, Варварин, Појате, за Крушевац нам је потребан још један добар инвеститор. Сада ће имати све услове у које могу да дођу - навео је председник. 

Навео је да се ускоро отвара 11 километара пута до Кошева. 

Премијерка је истакла да ће се у Крушевцу отворити научно-технолошки парк. 

Председник у обиласку ауто-пута

Председник Вучић са премијерком и министрима у отвореном аутобусу обилази ауто-пут. 

Вучић је рекао да је овај аутопут јако битан, јер ће обезбедити долазак нових инвеститора.

- Постојаће комуникација са свима, ово је први дигитализовани ауто-пут- рекао је Вучић. 

Како каже, овим може да се смањи и потрошња и загађење.

Најавио је да до краја 2024. иде отварање деонице Чачак- Краљево.

- Много више од пола милиона људи ће бити суштински повезано - рекао је председник и додао да пут дивно изгледа. 

- Све чисто, уредно, прелепа нам је Србија - рекао је Вучић. 

- Ово ће сада да допринесе потпуном привредном напретку - рекао је он.

Moravski koridor
Моравски коридор / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Најавио је да Крушевац ускоро добија факултет политичких наука, драмски факултет и још једну текстилну фабрику која ће да запосли до 500 људи. 

- У Крушевцу нема шта нису добили - рекао је Вучић. 

- Много сам срећан када видим, јер поколења дела суде и ово су ствари које остају за цео живот и стварно је фантастично урађен ауто-пут - истакао је председник. 

- Осветљење, лед светла, стварно је врхунски урађен. Све информације ћете моћи да добијете - о киши, условима на путу, бежични интернет дуг целог пута је доступан, где је застој и слично - истиче он. 

- Свуда у Европи свету сада постоји проблем. ММФ је смањио прогнозу за цео свет за стопу раста, са 2,9 на 2,8. И како су смањили ту стопу раста, а она ће се смањивати још, еврозона је са 0,9 на 0,8. Зашто је то важно? Кад нема раста, тад се смањује потрошња, нема повећања плата и пензија, и то ће се наравно и на нас одразити. И зато ми сада правимо планове за неке нове пројектне и енергетске и инфраструкнтурсних, да бисмо ми могли да утичемо за раст. Јер када скоче каматне стопе, људи неће да узимају кредите за станове, па чекају, па вам стоји грађевинста индустрија. Нама прерађивачка индустрија добро иде, пољопривредна не може бити гора него прошле године када смо имали сушу, е сада је проблем што имате проблем због инфлације у Европи око каматних стопа. То свуда смањује стопу раста и код нас ће. Код нас је прва три месеца 0,7% боље од онога што смо очекивали. Ми се надамо да можемо да идемо преко 2,5, а еврозона на 0,8, то значи да ми убрзано пристижемо. Ми много заостајемо, али убрзано пристижемо. Зато морамо да градимо, бар оно што држава може да контролише. Тиме подижемо привреду, а све остало је за нас пропаст. И зато градимо ауто-путеве као никада у историји, и зато се за то боримо. То није питање само да ли је добио Крушевац или Бања, то је питање за целу Србију. Од тога колико градимо зависиће и наши животи. Од тога колико радимо зависиће и то колике плате и пензије ће да нам буду - навео је председник.

"Србија ће добити најмодернији европски аутопут"

- Градећи сваки нови пут ми као да градимо читав нови свет, свет догађаја, ситуација и сусрета. За нешто мање од годину и по дана, Србија ће добити најмодернији европски аутопут који ће подићи безбедност саобраћаја - стоји на у објави на Инстаграм профилу "будуцностсрбијеав".

Почео разговор

Председник Србије, премијерка и министри отпочели су разговор са амбасадором Сједињених Америчких Држава и амбасадорком Уједињеног Краљевства, као и представницима конзорцијума који изводи радове.

Вучић стигао на отварање деонице

Председник Вучић стигао је на отварање Моравског коридора. Пре њега стигла је и премијерка Ана Брбанић и бројни министри из Владе Србије.

 - Лепе су вам те шајкаче наше - поручио је Вучић окупљенима из културно уметничког друштва.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник у посети манастиру Љубостиња

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је манастир Љубостињу и поклонио се гробу свете мученице кнегиње Милице.

 

Прва "паметна" саобраћајница

Прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана дуга је 16,9 километара, а до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са аутопутем.

То је прва "паметна" саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром.

Моравски коридор, од Појата до Прељине, биће најмодернији и најшири аутопут у Србији, пошто ће бити шири од постојећих аутопутева за укупно 1,6 метара.

Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године. Радове изводи конзорцијум америчке компаније Бехтел и турске Енка, а уговор је вредан близу 800 милиона евра.

Моравски коридор ће повезати три округа - Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно са аутопутем Београд - Ниш и аутопутем "Милош Велики".

Moravski koridor
Моравски коридор / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи: Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац. Такође, Моравски коридор ће трајно решити питање поплава, пошто ће бити регулисани токови река у овом делу Србије, а пре свега Јужне и Западне Мораве.

Најсавременији аутопут биће изграђен "на три Мораве" и у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара.

Моравски коридор чине три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац - Адрани у дужини од 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Аутопут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални аутопут.