Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић обишао радове на саобраћајници Лајковац-Иверак: Од Београда до Лајковца путоваће се 35 минута (ВИДЕО)

17.06.2020. 11:55
Пише:
Србија Данас
Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
Фото: ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЦ/ нр / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЦ/ нр

Пратите уживо пренос на нашем порталу.

Председник Александар Вучић данас ће обићи радове на изградњи саобраћајнице Лајковац-Иверак.

Догађај је планиран у подне, а након обиласка радова најављено је обраћање Вучића, саопштила је служба за односе с медијима председника Републике.

 

Коментари опозиције

 Новинари су председника упитали да прокоментарише чињеницу да опозиција тврди да ће на Видовдан потписати независност Косова и Метохије.

- Ја не морам да користим ни митски језик ни речник, али близу је Видовдан и видећете ни извини нећу добити за изјаве за тако срамну тврдњу - рекао је Вучић.

Избори

Председник је рекао да му је, што се тиче избора важно да људи изађу на гласање и да народ стави  печат на претходне четири године и да ли су затовољни радом странке коју води. Додао је да му је битно да људи воде рачуна о здрављу на изборима и да на биралишта дођу са маскама и рукавицама, јер је, по његовим речима, здравље на првом месту.

Састанак у Вашингтону

Коментаришући пуитање новинара о састанку у Вашингтону, председник је рекао да очекуре рационалан и разуман разговор. Рекао је да је поносан на чињеницу да је Србија данас поштована и уважена држава.

- Ја очекујем рационалне ствари. Мала је Србија да би заповедала Белој кући, али је довољно велика да каже који су њени интереси, које може и хоће да заштити - рекао је Вучић.

Ситуација у Трстенику

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је уведена ванредна ситуација у Трстенику и да очекује извештај.

Вучић је, упитан за ситуацију у том месту након непогода, казао да је министар Зоран Ђорђевић већ тамо.

Истакао је да ситуација у Трстенику показује колико је важно урадити водорегулацију водотокова.

То је важно, како је додао, посебно у Лукавцу, али и другим местима, како се не би поновила 2014..

- Што се Трстеника тиче, уложићемо новац и даћемо помоћ. Ситуација показује колико год да уложите никада природу не можете да савалдате - додао је он.

 

Председник је рекао да се не осврће на прошлост и гледа да уложи што више у неки крај, а да га не интересује политичка оријентисаност грађана. Додао је да ће морати да се боре за Ваљево за нове инвеститоре.

 

 

Председник је рекао да се нада да ће се локалне власти више потрудити, захваљујући овом путу, да доведу још више инвеститора у своје градове.

- Једна ствар ми је тешко пала, то што сам видео да, после три четири године мука и проблема готово да нико није обратио пажњу на то. После 50 година сте довели једног инвеститора, то је постала уобичајена вест - рекао је председник. 

Председник је пожелео много успеха Ваљеву, Лајковцу и читавом Колубарском округу и додао да ћемо, за само две године, до Ваљева ићи ауто путем.

 

- Да вам нешто кажем, они који се баве политиком, без обзира на тренутне емоције, увек се мере њихови резултати - рекао је председник и додао да је изузетно поносан на чињеницу да је за град Алексе Ненадовића и Матије Ненадовића учињено толико.

Додао је да се нада да ће значајан број Ваљеваца који су отишли у свет, на овај начин моћи да врати у своје домове.

- Цео Колубарски округ данас може да рачуна на већи интерес инвеститора.

- Ми очекујемо да, када прође епидемија ковида 19, Србија буде још интересантнија за све - рекао је председник Вучић и додао је да је уверен да ће Србија паметном и мудром политиком направити још боље резултате у будућности.

 

- Чини ми се, када год да смо ишли на запад Србије увек је било једно питање на које нисмо могли да дамо одговорж - Када ће ауто пут да стигне? - рекао је председник и додао:

- И док су се отварале друге деонице, увек се  питало - А где смо ми Ваљевци?

Данас почињу радови од Лајковца до Ваљева, која је, по председиковим речима уредити корита наших река, што је изузетно значајно, јер се, по његовим речима, неће поновити проблеми из 2014. године.

Додао је да брзина којом ће се стизати из Београда до Ваљева довести инвеститоре у овај крај, а затим најавио и наставак радова у овом округу.

 

Амбасадорка НР Кине, Чен Бо је рекла да је инфраструктура важна област сарадње између НР Кине и Републике Србије. Она се захвалила председнику и влади Републике Србије на указаном поверењу кинеским компанијама. 

 

Генерални директор компаније Шандо поздравио је све присутне и захвалио се на поверењу које је указано његовој компанији за изградњу пута. Он је истакао да је почетак радова на изградњи ове деонице и заједничка сарадња још један од доказа српско - кинеског пријатељства. Додао је да је уверен да ће пројекат бити завршен на време.

 

Вучић је детаљно прегледао план пута који се гради и коментарисао са присутнима како ће све то изгледати.

Вучић је рекао да ће до краја 2022. године бити завршена ова саобраћајница.

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац, којом ће се Ваљево повезати са ауотпутем "Милош Велики", почели су данас, а када се заврше сви радови, од Београда до Ваљева путоваће се 35 минута. Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија "Чајна Шандонг", вредни су 158 милиона евра.Брза саобраћајница имаће по траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат.

На траси це се налазити 25 објеката, једна петљу, укупно 19 мостова, од чега су два најдужа укупне дужине 1,5 километар. Рок за завршетак радова је 36 месеци.Део овог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац, део је државног пута Лозница-Ваљево- Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем "Милош Велики" и Коридором 10.Почетку радова присуствују амбасадорка Кине Ccen Бо и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и представници Путева Србије и извођача радова.

 

Председник је рекао да је изградња ове саобраћајнице важна за цео Колубарски округ. Радницима из Кине је пожелео да се у Србији осећају као код куће.

Са председником радове обилази и амбасадорка Народне Републике Кине, Чен Бо.

На овој деоници биће изграђено чак 25 мостова.

Председник је истакао да је увек бринуо за део пута Лајковац - Љиг, али да сада, када је почело, све једноставно иде.